Opilá studentka na protialkoholní stanici v Hradci Králové.

Opilá studentka na protialkoholní stanici v Hradci Králové. | foto: Městská policie Hradec Králové

Opilci dluží kraji sedm milionů korun, za záchytku zaplatí málokdo

  • 1
Dluh přes sedm milionů korun nasekali u hradecké záchytky opilci z celého kraje za čtyři a půl roku. Většina z nich je bez domova nebo závislá na sociálních dávkách, proto kraj nemá šanci peníze vymoci. Milionové dluhy každoročně odmazává, ale tím na jejich alkoholové řádění doplácejí všichni.

Počet pohledávek, jež má kraj u lidí, kteří potřebovali službu krajské záchytné stanice, rok od roku stoupá. Jen za první pololetí letošního roku se krajská záchytka snaží ze svých klientů vymoci 974 tisíc korun, za loňský rok opilci dluží více než milion a půl.

Peníze však záchytka nejspíš už nikdy neuvidí, kraji se totiž nedaří pohledávky ani prodávat, protože o ně nikdo nemá zájem.

„Neefektivní a neúčelné vzhledem k sociálním poměrům klientů je i vymáhání pohledávek soudní cestou,“ říká mluvčí hejtmanství Martina Götzová. Krajští radní proto čas od času musí pohledávky prominout.

Na svém posledním zasedání prominuli dluhy za rok 2012, které se vyšplhaly skoro k 1,4 milionu korun. Na 812 opilců, kteří na hradecké záchytce v roce 2012 vystřízlivěli, tak doplácejí obyvatelé Královéhradeckého kraje.

Na záchytce, která sídlí v nenápadné vilce na okraji Hradce Králové, končí lidé z celého kraje. Klienty zařízení, které si za noc účtuje 2 tisíce korun, jsou převážně bezdomovci, nezaměstnaní anebo lidé pobírající dávky v hmotné nouzi.

„Letos to vypadá na nárůst. Roste počet klientů a protože jich řada má bydliště na městských úřadech, roste i počet pohledávek,“ potvrzuje ředitel hradecké záchytky Vlastimil Kyral.

Jestli člověk pod vlivem alkoholu skončí na záchytné stanici, rozhodují městští strážníci s lékaři zdravotnické záchranné služby. „Pokud komunikuje a je vidět, že je pod vlivem jen lehce ani nebudí veřejné pohoršení, pošlou ho kolegové domů. V určitých stupních opilosti je však nutné k případu zavolat lékaře, který situaci posoudí,“ vysvětluje mluvčí hradecké městské policie Eva Kněžourová.

Pokud je opilec zraněný či má nějaké jiné zdravotní potíže, transportují ho zdravotníci do nemocnice. „Záchytná stanice je určena pro lidi, kteří nemají žádný úraz,“ říká mluvčí hradecké záchranky Ivo Novák.

Rekordmani mají za sebou osmdesát pobytů

Hradečtí strážníci jen za druhé čtvrtletí letošního roku převezli na záchytku 134 opilců. Další stovky jich přiváželi policisté z ostatních měst a obcí. Záchytka je totiž jediná v celém Královéhradeckém kraji. Mezi jejími klienty už jsou i „štamgasti“.

„Některé osoby jsou našim klukům už známé,“ říká Kněžourová a dodává: „Strážníci mají plné ruce práce hlavně v létě, kdy lidé více popíjejí. V zimě je však větší nebezpečí, že dotyčný může zmrznout.“

I když policisté i provozovatelé záchytky vědí, že opilec nejspíš nikdy nezaplatí, pomoci mu musí. „Odmítnout ošetřit nemůžeme nikoho. Dobrovolně k nám nechce nikdo a jsou-li splněné zákonné podmínky pobytu, přijmout ho musíme, pokud máme místo,“ přiznává ředitel Kyral.

Kraj se pokoušel pohledávky u klientů záchytky odprodat, avšak nebyl úspěšný. V minulosti měl dokonce dva zájemce na odkup, kteří však jakmile zjistili, kdo jsou dlužníci, od transakce vycouvali. Radní proto pohledávky za uplynulé roky každoročně chtě nechtě promíjejí.

Nejrušnějšími dny bývají pátek, sobota i pondělí, najednou na záchytce nocuje až osm lidí. K rekordmanům patří muž se 76 pobyty, jedna mladší žena přenocovala osmdesátkrát. Budova má co nejúspornější vybavení, mříže na dveřích, v ordinaci raději upustili od počítačů, místo nich je tu jen starý psací stroj. Velkou obměnou tu však musí procházet lůžkoviny.

Lidé, kteří alkohol přeženou letos v srpnu, si však hradeckou záchytku neužijí. Lékaři si po celý měsíc vybírají dovolené a opilce až do 31. srpna obslouží jejich kolegové v Pardubicích.