S náchodskými puky se odehraje celá olympiáda v Soči | foto: Michal Fanta

Olympijské góly v Soči obstarají puky z Náchoda. Překvapený je i výrobce

  • 53
Ať už český hokejový tým dopadne jakkoli, náchodská Rubena může během olympiády v Soči slavit. Právě s jejími puky budou hrát nejlepší hokejisté světa. Ve firmě o tom ještě v pondělí neměli tušení.

Ve středu 12. února přesně v 18 hodin usednou před televizní obrazovky miliony Čechů. Budou sledovat zahajovací zápas hokejového turnaje olympijských her v Soči, těžké utkání naší reprezentace s držiteli světového titulu ze Švédska. Stejně jako celý turnaj se odehraje s puky z náchodské továrny.

Kuriózní přitom je, že jen málokdo z Rubeny ještě v pondělí věděl, že právě její 170 gramů těžké puky jsou těmi vyvolenými. Rusové celou transakci provedli po svém a touše dokonce označili za svůj vlastní výrobek.

"Rusové nás už před rokem kontaktovali s přáním, abychom pro olympiádu vyrobili speciální puky. Na to je však třeba vyrobit zcela novou a velmi nákladnou formu, do které se nám příliš nechtělo investovat, takže jsme se nakonec nedohodli. Myslel jsem si, že je to uzavřená záležitost," říká ředitel speciální výroby Michal Kubeček.

Firma chce vědět, jak se "jejich" puky do Soči dostaly

Jenže vše vzalo nečekaný obrat. Ruskému pořadatelskému týmu olympiády se puky Rubeny líbily tak, že se jich nechtěl vzdát. Opatřil si je proto od dealera, který pro náchodskou továrnu zajišťuje distribuci po celé Evropě.

"To je jediná cesta, jaká mě napadá. Na podzim náš dealer prodal do Ruska zhruba 100 tisíc našich puků stejně jako mašinku, která je potiskuje, aby si mohli tisknout svoje vlastní emblémy," pokračuje Kubeček.

Rád by slyšel vysvětlení, jak se "jeho" puky do Soči dostaly, avšak zároveň přiznává, že případné tahanice bohatě vyváží ohromná reklama, kterou obstarají nápisy CZECH REPUBLIC a Rubena vyražené na boku. "Špatná dohoda je vždy lepší než dobrá válka," pomáhá si přirovnáním.

"Udělá nám to dobré jméno a přivítali bychom další podobné zakázky," navazuje manažerka prodeje hokejových puků Monika Hejzlarová.

Existuje však také riziko, že olympijský turnaj může pro pořadatele skončit velkou ostudou. Týmu Rubeny se totiž nedávno podařilo v Číně zachytit poměrně zdařilé kopie svých puků a dokud ty ze Soči nepodrobí důkladnému rozboru, nemůže vyloučit, že jde o plagiáty.

Rusko oslovilo i výrobce z Valašska

"Doufám, že to takhle nedopadne. Přestože ty okopírované puky vypadají úplně stejně, bezpochyby fungují jinak. Samozřejmě se alespoň jeden olympijský puk budu snažit získat, abychom si ověřili jeho pravost, protože Číňané dokáží napodobit prakticky cokoli," říká ředitel propagace Jiří Šimánek.

Rubena se díky Soči ocitla ve znamenité společnosti a pokračuje v tradici českých dodavatelů puků pro nejsledovanější turnaje na světě.

Zatímco ve Vancouveru se hrála olympiáda s kanadskými puky, v předchozích hrách v Naganu 1998, Salt Lake City 2002 i Turíně 2006 zastupovala Česko rodinná firma Gufex z Valašska.

"I nás Rusové oslovili. Bylo to ale chvíli před Vánocemi a chtěli mít za pár dnů vzorky v Rusku. I když jsme se domluvili, že se jim pokusíme vyjít vstříc, ani neposlali loga na puk a přestali úplně komunikovat," říká šéfka společnosti Michaela Blažková.

S puky s logem Rubeny vyraženým na boku už za pět týdnů budou hrát nejlepší hokejisté světa na největší sportovní akci planety. Přitom náchodská továrna před několika lety zvažovala, zda puky ve svém sortimentu podrží, nebo zda je "pošle k ledu".

"Puky jsou naší částečnou nostalgií, proto jsme je udrželi, i když ziskově to opravdu není žádná velká sláva," přiznává Kubeček. Rubena je prý schopná chrlit 16 tisíc puků denně a ročně jich vyrobit kolem dvou milionů.

"To ale nic není proti našim plášťům pro jízdní kola nebo zakázkám pro automobilový průmysl. Puky jsou takový doplněk, i když nám nyní udělají takovou reklamu. Každopádně na ruský trh jsme jich zatím zdaleka nedodali tolik jako třeba do USA."

Už příští rok se pro Rubenu otevírá další lákavá možnost. Dosud měl monopol puků pro světový šampionát valašský Gufex, avšak firma zvažuje, že se svého výsadního postavení vzdá.

"Sice se hraje v Česku, což je pro nás velmi prestižní, ale podmínky jsou dost nevýhodné," říká šéfka Gufexu Blažková. Firma totiž puky dodává zdarma výměnou za reklamu na mantinelech a za certifikát o kvalitě puků. "Clo i další věci zdražují, už je neúnosné všechno zaplatit sami," dodává šéfka Gufexu.

"My s Gufexem rozhodně nechceme bojovat, protože máme jiný sortiment," říká Kubeček. Přiznává ale, že mistrovství světa je zajímavou výzvou. "Zatím však nemáme žádnou poptávku," dodává Hejzlarová.

Olympijský puk z Valašska. Vyráběli ho pro olympiádu v roce 2006:

7. ledna 2014

,