Obviněný řídil kradená auta pod vlivem alkoholu a navíc přes zákaz řízení, který mu vyprší až v roce 2015. Ilustrační snímek

Obviněný řídil kradená auta pod vlivem alkoholu a navíc přes zákaz řízení, který mu vyprší až v roce 2015. Ilustrační snímek | foto: Lukáš Procházka, MAFRA

Opilý zloděj nahlásil zmizení kradeného auta. Myslel si, že už je jeho

  • 19
Čtyřiadvacetiletý zloděj z Jičína se sám stal obětí krádeže. Zmizení kradeného auta bez rozpaků nahlásil policistům, netušil ale, že ti ho dávno vrátili pravému majiteli. Tvrdil, že mu auto prodal neznámý muž. Podobných skutků má na svědomí víc, hrozí mu až pět let vězení.

"Adrenalinové jízdy v kradených autech vynesly čtyřiadvacetiletému mladíkovi z Jičína pobyt v policejní cele a obvinění z přečinů krádeže, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku," vyjmenovala přečiny jičínská policejní mluvčí Hana Klečalová.

Série jeho krádeží odstartovala už začátkem letošního února. Tehdy vnikl na jičínském Lidickém náměstí do pergoly u jednoho z rodinných domů, kde odcizil rádio s přehrávačem audiokazet. To ale vzápětí zapomněl u garáže rodinného domu v Podhradské ulici, kde se snažil ukrást vozidlo Peugeot 308.

"To se mu ovšem nepodařilo, a to hned ze dvou důvodů. Za prvé byl opilý a za druhé ho vyrušil majitel domu," sdělila policejní mluvčí.

O několik dní později vnikl nezajištěným oknem do kanceláře jedné z jičínských firem, kde ukradl peněženku s hotovostí, osobními doklady a platební kartou, dále notebook, fotoaparát a další věci v celkové hodnotě téměř 20 tisíc korun.

V kradených autech zloděj jezdil opilý a přes zákaz řízení

"Navíc se chtěl projet v některém ze zaparkovaných vozidel, což se mu naštěstí nepodařilo. Na začátku března se opil a poté ve Foersterově ulici odcizil vozidlo Fiat Ducato, se kterým se vydal na Liberecko. V plánu měl dojet až do Prahy, kde chtěl vůz prodat. Nakonec se vrátil do Jičína, kde vozidlo odstavil v Ruské ulici," pokračuje Klečalová.ˇ

Osudnou se mu stala až krádež vozidla Toyota Corolla na konci března. Obviněný muž byl opět opilý a u bankomatu na autobusovém nádraží hned vyzkoušel platební kartu, kterou ve voze našel. Bankomat mu peníze nevydal a kartu zadržel.

"Tato nepříjemnost mu ale radost z auta, které si chtěl ponechat, nezkazila. Dojel s ním do ulice Smiřických, kde ho zaparkoval. Ráno, když se pro vůz vrátil, zjistil, že se zde již nenachází. Jeho krádež okamžitě nahlásil na policii," sdělila Klečalová.

Policistům tvrdil, že vůz koupil večer předtím na jičínském vlakovém nádraží od neznámého muže.

"Nezapomněl podotknout, že mu byl hodně podobný. V té chvíli už policisté věděli, že lže. Vozidlo totiž vypátrali a ještě v noci předali jeho skutečnému majiteli. Na dotaz, proč krádež oznámil, sdělil, že už to bral, jako že je jeho," dodala policejní mluvčí.

Obviněný řídil kradená auta pod vlivem alkoholu a navíc přes zákaz řízení, který mu vyprší až v roce 2015. Kriminalisté jej vyšetřují na svobodě, hrozí mu až pět let vězení.