Obžalovaného Petra Jansu přivedla ke Krajskému soudu v Hradci Králové čtyřčlenná vězeňská služba, protože ve vazbě napadl spoluvězně. (2.5.2018) | foto: Kateřina Vaníčková

Šel na mě s vidlemi, hájí se obžalovaný za pobodání souseda

  • 7
Krajský soud v Hradci Králové otevřel případ sousedského sporu, který vyvrcholil pokusem o vraždu. Obžalovaný Petr Jansa podle spisu pod vlivem alkoholu napadl své sousedy. Ženu zbil, jejímu manželovi zasadil několik bodných ran nožem.

Podle obžaloby podnapilý Jansa loni v srpnu v obci na Jičínsku přišel v podvečerních hodinách k zaparkovanému vozu a začal do něj surově kopat. Přitom vulgárně pokřikoval na sousedy.

O pár minut později rozhoupal a povalil na zem pomník s Kristem na kříži, čímž způsobil škodu 15 435 korun. 

Jeho agresivita rostla, sousedům se rozhodl odstranit plastové ohradníky. Když si ho majitelka všimla, šla ho napomenout. Jansa ji uhodil, až spadla. V tu chvíli jí na pomoc přispěchal manžel. 

„Obžalovaný vytáhl nůž a zasadil mu několik ran do oblasti hrudníku. Poškozený nepřišel o život díky urgentní lékařské pomoci. Jeho manželka dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou,“ stojí ve spisu.

Bál jsem se o život, řekl obžalovaný

Jansu k soudnímu líčení ráno přivedla posílená ozbrojená eskorta, protože ve vazební věznici, kde je už devět měsíců, napadl vězeňskou službu. V současnosti je kvůli tomu umístěn na speciálním oddělení.

Při výslechu působil zmateně, na otázky soudu nedokázal souvisle odpovídat. „Do auta jsem kopal, protože stálo na nešťastném místě a bránilo v projíždění,“ vypověděl.

Kříž na pomníku prý zničil, protože církev považuje za fašistickou.

„Jsem silně nevěřící člověk a kříž ve mě vzbuzuje pocit, že ta idea není dobrá. Dalším důvodem bylo, že pomník stojí na mém pozemku. Dostal jsem ho (pozemek) od JZD do pronájmu,“ pokračoval Jansa. 

Kůly z ohradníku vytahal, protože prý byly na jeho soukromém pozemku, kde neměly co dělat.

„Muž se na mě rozeběhl s vidlemi, kterými tam zrovna nabíral seno. Držel mi je od hrudníku jen asi centimetr. Bál jsem se o život. Snažil jsem se mu je vykopnout a u toho jsme všichni tři spadli na zem,“ popsal.

Na zemi vytáhl Jansa nůž a poškozenému zasadil několik ran. „Křičel jsem na něj, že je to svině, že jde na mě s vidlemi,“ řekl.

Dodal, že omlouvat se nebude: „Příjmu jakýkoli trest.“

Jednání bude pokračovat výpověďmi svědků a poškozených, kteří si nárokují i odškodné za nemajetkovou újmu ve výši jednoho milionu korun.