Na lavici obžalovaných v Jičíně v roce 2013: Josef Knotek, Ladislav Jelínek,...

Na lavici obžalovaných v Jičíně v roce 2013: Josef Knotek, Ladislav Jelínek, Michal Motejl, Jiřina Šindelářová a Antonín Kühn. Antonín Marčaník tehdy k soudu nedorazil. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Bývalí soudci z Litoměřic usedli kvůli korupci na lavici obžalovaných

  • 7
Před okresním soudem v Jičíně se zpovídají dva bývalí litoměřičtí soudci, Josef Knotek a Ladislav Jelínek. Oba čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby a korupce, obžalovaná je i zapisovatelka a tři lidé, kteří je údajně upláceli. Soudcům hrozí až deset let vězení.

Prominutí zbytku trestu nebo dřívější navrácení řidičáku za několik desítek tisíc korun a lahev whiskey. Tak to mělo chodit u Okresního soudu v Litoměřicích, kde obžalovaní Knotek a Jelínek pracovali.

"Hlavním prohřeškem bylo posouvání termínů ve prospěch odsouzených. Docházelo ke zrychlování procesu, aby v jejich případě bylo rozhodnuto dřív a oni nemuseli nastoupit do výkonu trestu odnětí svobody, nebo jim byl zkrácen trest zákazu řízení," vysvětlil státní zástupce Radim Dragoun.

Díky oběma soudcům se na svobodu dostal například muž odsouzený na 6 let za leasingové podvody. Polovinu z trestu si odseděl ve vazbě. Soudci pak údajně urychlili podmínečné propuštění a odsouzený do vězení nemusel nastoupit. Knotek za to měl dostat třicet tisíc korun, Jelínek pak lahev whiskey.

Soudci si podle obžaloby přišli na statisíce

Ovlivňováním soudních řízení si podle státního zástupce soudci na úplatcích celkově přišli na statisícové částky. Knotek odmítl vypovídat a Jelínek na svoji obhajobu argumentuje tím, že policie stíhá špatného Ladislava Jelínka.

"Souhlas se stíháním měla policie na člověka s jiným datem narození a bydlištěm. Jde o úplně jinou osobu s mým jménem. Policie vše poté podivným způsobem upravovala," pravil u soudu Jelínek a dále odmítl vypovídat. Oběma soudcům hrozí až deset let ve vězení

Spolu s nimi je obžalovaná i zapisovatelka Jiřina Šindelářová, která jim měla v jednom z případů napomáhat a od soudce Knotka za to získat "všimné" ve výši pěti tisíc korun.

Výslechy na policii prý absolvovali pod tlakem

Obžalovaní při hlavním líčení odmítli vypovídat, soudce proto četl jejich výpovědi z přípravného řízení. Knotek a Šindelářová se proti svým původním výpovědím ohradili.

"Moji výpověď z přípravného řízení považuji za zmatenou, byl jsem pod silným emočním tlakem. Na výslech jsem čekal až do půl druhé ráno a už mi nebylo dobře," hájil se Knotek, který podle zápisu po jednom z výslechů skončil v péči zdravotníků.

Psychickým a fyzickým vyčerpáním argumentovala i Šindelářová, jejíž původní výpověď, v níž přiznala, že od Knotka přijala pět tisíc korun, soudce rovněž četl. V ní také uvedla, že od Kotka nevzala peníze poprvé. Peníze na přilepšenou jí podle jejích slov dal už v roce 2005.

Obžalobě čelí i Michal Motejl, Antonín Kühn a Antonín Marčaník, kteří měli soudce uplácet. Marčaník k jičínskému soudu nedorazil a předseda senátu rozhodl o vyloučení jeho případu k samostatnému projednávání. Kühn a Motejl rovněž využili svého práva a nevypovídali.