Příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti v Novém Bydžově(12.3. 2011)

Příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti v Novém Bydžově(12.3. 2011) | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Policie prohlédne záběry z Bydžova, chce překontrolovat chování extrémistů

  • 28
Královéhradečtí policisté vyhodnotí záznamy ze sobotního mítinku Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) a setkání jejich odpůrců v Novém Bydžově. Zatím obvinili 14 pravicových radikálů.

Situaci v Novém Bydžově dokumentovali policisté, monitorovací vůz s kamerami, k dispozici jsou i záznamy z policejního vrtulníku. "Materiály poslouží k analýze, zda ještě někde nedocházelo k dalším trestným činům či přestupkům," informovala mluvčí hradecké policie Ivana Ježková. Natočené záznamy mohou podle ní následně posloužit jako důkazní materiál.

Policisté zatím obvinili 14 lidí, po důkladném prostudování obrázků z kamer je možné, že nějaká obvinění ještě přibudou. "Kromě třinácti agresorů, kteří v sobotu zbili jednoho Roma do bezvědomí, jsme jednoho příznivce DSSS obvinili za propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů. Měl na krku šálu zakázané Dělnické strany," řekla mluvčí hradecké policie Ivana Ježková.

Útok na Roma policisté stále vyšetřují. Rom byl po napadení v bezvědomí. Záchranáři jej s pohmožděninami a poraněním hlavy převezli do bydžovské nemocnice. Muž po ošetření na vlastní žádost nemocnici opustil.

Všem dosud obviněným hrozí v případě prokázání viny až tři roky vězení.

Problémy mají i odpůrci krajní pravice

Členové pořádkových jednotek v Bydžově také zadrželi sedm odpůrců DSSS, kterým ve správním řízení hrozí až několikatisícová pokuta za neuposlechnutí výzvy policistů k rozchodu.

Do Nového Bydžova přijelo na 500 pravicových extremistů a zhruba 200 jejich odpůrců, kteří se pokusili zabránit ohlášenému pochodu DSSS. Policie je však z trasy vytlačila. Při zásahu použila koně, dělbuchy a obušky.

V sedmitisícovém Novém Bydžově se situace vyhrotila loni v listopadu po několika přepadeních a znásilnění mladé ženy. Petici žádající zajištění bezpečnosti podepsalo 3 257 lidí. Starosta Pavel Louda tehdy vydal prohlášení ostře kritizující Romy a vyhlásil sérii opatření proti problémovým obyvatelům.

,