Kolony vozidel po konci směny v závodu Škoda Auto Kvasiny

Kolony vozidel po konci směny v závodu Škoda Auto Kvasiny | foto: Tomáš Hejtmánek, MF DNES

Kvůli automobilce trápí obce hustý provoz. Obchvaty budou do dvou let

  • 0
Obyvatelé Opočna a Domašína na Rychnovsku se do konce roku 2020 dočkají zklidnění dopravy. Tranzit z obcí vyvedou nové obchvaty. První se začne stavět už na jaře. Stát a kraj je zaplatí z balíku peněz určeného na rozvoj území okolo rozrůstající se průmyslové zóny kolem automobilky v Kvasinách.

Tisíce aut denně projíždějí historickým centrem Opočna. Alternativní trasa z Pardubic na Náchod je vede přímo přes Kupkovo náměstí. Přejít zde silnici ve špičce je úkol pro otrlé a vyjet z parkoviště po straně rušné silnice je často nad lidské síly.

Teď se však místní mohou radovat. Už v srpnu příštího roku by se měly kolony aut přesunout na obchvat. Tedy zatím na jeho severní část, která má začít růst hned, jak to počasí dovolí.

„Před Vánoci jsme získali stavební povolení a nyní čekáme na nabytí právní moci. Realizaci chceme zahájit v dubnu,“ potvrzuje Jana Jiráňová z krajského Centra investic, rozvoje a inovací (CIRI), které projekt připravuje.

Obchvat Opočna je rozdělen na dvě části. Stavaři nejprve vybudují úsek od Dobrušky k silnici na České Meziříčí, kde vznikne v Nádražní ulici vedle zahrádkářské kolonie kruhový objezd.

Na něj se později napojí druhá část komunikace k čerpací stanici u výjezdu na Třebechovice pod Orebem. Kvůli obchvatu silničáři budou muset přeložit i část silnice na Pohoří a Bohuslavice nad Metují. Už nebude ústit do křižovatky s ulicí Na Olivě, ale napojí se dál směrem k nádraží.

Kraj původně počítal s tím, že se první část obchvatu začne stavět už loni na jaře, jenže příprava se zadrhla na výkupech pozemků.

„Problémy nebyly ani tak s cenou jako se složitým dohledáváním vlastníků. Řada pozemků měla více dědiců. Vykupovali jsme třeba čtyři metry čtvereční, další pozemek měl 34 dědiců,“ popisuje Jana Jiráňová peripetie při přípravě stavby.

Hledání vlastníků bylo složité, mezitím zastaraly jiné dokumenty

Některé vlastníky museli úředníci hledat až za hranicemi. Než vše dali dohromady, zemřeli další vlastníci a bylo třeba počkat na výsledek dědických řízení.

„Žádost o stavební povolení byla po tu dobu pozastavena, jenže mezitím vypršela platnost vyjádření některých dotčených orgánů, takže jsme žádali o jejich aktualizaci,“ vysvětluje dlouhé stavební řízení František Siegl ze stavebního úřadu v Dobrušce.

Mezitím se kraji podařilo vybrat zhotovitele stavby. První etapu obchvatu Opočna postaví za 128 milionů korun včetně daně společnost M-Silnice. Podle smlouvy z loňského srpna měla začít v říjnu a skončit do prosince 2019, avšak kvůli opožděnému stavebnímu povolení se termíny zhruba o půl roku posunuly.

„Jsme rádi, že stavební povolení již je, protože ta dokumentace byla opravdu obšírná. Musí se však ještě prověřit, zda tam nejsou nějaké archeologické nálezy,“ upozorňuje starostka Opočna Šárka Škrabalová.

Peníze přijdou od státu a kraje na rozvoj okolí automobilky

Stavbu první části obchvatu zaplatí ze 75 procent ministerstvo průmyslu a obchodu z peněz, které stát slíbil na rozvoj průmyslové zóny Solnice-Kvasiny. Zbytek doplatí kraj. Na druhou etapu chce hejtmanství získat evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Jestli bude žádost o dotaci úspěšná a bude na ní v programu dost peněz, není zatím rozhodnuto. Stavba má stát zhruba 177 milionů korun

„Projektovou dokumentaci již máme hotovou, včetně podjezdu pro cyklisty na cyklotrase z Opočna na Čánku. Aby v místě nedocházelo k nebezpečným situacím, bude tam křížení mimoúrovňové. Současně také řešíme poslední výkupy pozemků,“ popisuje práce na druhé části obchvatu Jiří Brandejs, ředitel Údržby silnic Královéhradeckého kraje, která ji připravuje.

Až se silničářům podaří pozemky získat, budou žádat o stavební povolení. Pokud budou peníze, stavět by se mohlo už v příštím roce.

Obchvaty vyhlíží Domašín i Solnice

To v Domašíně, na hlavní trase do automobilky v Kvasinách, by chtěli zahájit stavbu obchvatu ještě letos. Rada kraje bude v lednu schvalovat výkupy posledních pozemků a až je podpoří i zastupitelé, bude již CIRI moci podat žádost o stavební povolení. Přípravné práce se rozjedou už teď na jaře.

„Měla by začít přeložka vysokého napětí při vjezdu do Černíkovic, protože tam by měl vyrůst kruhový objezd s odbočkami do Domašína a Černíkovic,“ přibližuje postup starostka Černíkovic Zdenka Jedlinská.

Kraj za přeložku elektrického vedení zaplatí 367 tisíc korun. Nyní má územní rozhodnutí, stavební povolení chce mít do konce léta. Výběrové řízení na zhotovitele stavby by měl kraj vypsat v dubnu.

„Předpokládaný termín realizace je září 2019 až listopad 2020 a cena s DPH zhruba 109 milionů korun,“ dodává náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček (ODS).

V příštím roce by měla začít i stavba obchvatu Solnice. Ta nyní čeká na územní rozhodnutí a začíná se s výkupy pozemků.

Kolony automobilů v Kvasinách (12. 2. 2018)

12. února 2018