Turisté míří na nejvyšší vrchol Krkonoš Sněžku.

Turisté míří na nejvyšší vrchol Krkonoš Sněžku. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Ohňostroje na vršcích Krkonoš nebudou, končí i paraglidy na Černé hoře

  • 27
Změna v zákoně o ochraně přírody a krajiny, která začne platit od června, přinese návštěvníkům Krkonošského národního parku omezení, ale v některých případech i volnější režim. Nově zákon zakazuje pořádání ohňostrojů a dává parkům možnost zakázat létání nad chráněným územím.

„Velkou část změn na první pohled návštěvníci národního parku a partneři v regionu nepoznají. Týkají se především práce správy národního parku, péče o přírodu a podobně,“ shrnuje novinky ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka.

Jednou z nejviditelnějších změn bude zákaz ohňostrojů a používání zábavní pyrotechniky na celém území národního parku kromě ochranného pásma, kam spadají města v podhůří a také horská střediska, jako jsou Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou či Janské Lázně. Oslavy Nového roku na hřebenových boudách a hotelech se tedy napříště budou muset obejít bez pyrotechniky.

Novela rovněž dává správě KRNAP možnost zakázat létání motorových i bezmotorových letadel, včetně paraglidů, nad chráněným územím.

„Stanovit limity pro regulované létání nad národními parky může podle zákona Úřad pro civilní letectví, ale pouze za podmínek, které určí národní park,“ upozorňuje mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Od června by tak KRNAP mohl zakázat paraglidistům plachtit například nad Černou horou, omezení se může dotknout také vyhlídkových letů. Pak rovněž avizuje, že chce zakázat i čím dál populárnější drony a kvadrokoptéry.

„V posledních dvou třech letech se z toho stal velký fenomén. Drony často létají v nedostupném terénu a stejně jako letadla plaší zvěř,“ argumentuje mluvčí.

Ochranáři sice mají právo vydávat výjimky, ale podle Drahného to právě kvůli negativním dopadům dronů na životní prostředí není v jejich zájmu.

Podle odborníků ale v těchto případech pravomoce parku nejsou tak jednoznačné. Adam Zuska, šéfredaktor informačního serveru pro piloty Aeroweb, tvrdí, že novela zákona létání nad národními parky nezakazuje. Podle normy je nad chráněným územím pouze zakázáno létat v rozporu s podmínkami stanovenými Úřadem pro civilní letectví.

„Zákon pouze říká, že nad územím národních parků je zakázáno létat v rozporu s opatřením obecné povahy, které vydá Úřad pro civilní letectví. Novela zákona jednoznačně svěřuje určování pravidel létání do rukou kompetentní národní autority v této oblasti,“ polemizuje s ochranáři Adam Zuska.

Od 1. června by se tak létání nad národními parky mělo řídit pravidly podle opatření obecné povahy.

„Tento dokument ovšem Úřad pro civilní letectví dosud nevydal. Případná letová omezení jsou tak otázkou blíže neurčené budoucnosti,“ dodává Zuska s tím, že do doby jeho vydání nadále platí, že nad národními parky se může létat podle standardních pravidel létání.

Návštěvníkům se otevře patrně Dvorský les

Zákon je naopak shovívavější k rozdělávání táboráků a nocování pod stanem. To bylo dosud až na ochranáři vyhrazená místa v celém parku zakázáno.

„Od nynějška bude obojí legálně možné v zastavěném území obcí národního parku,“ vysvětluje Radek Drahný.

Díky novele se návštěvníkům otevřou místa v nejpřísněji chráněné zóně, kam dosud mohli jen po značených trasách. Nejznámějším z nich je Dvorský les na Rýchorách, který proslul křivě rostoucími buky a patří mezi symboly Krkonoš. Národní parky nově mohou vyhlásit klidová území tam, kde chtějí chránit vzácná zvířata a rostliny před turistickým ruchem.

„Počítáme s tím, že například ve Dvorském lese klidové území nebude vyhlášeno,“ naznačuje mluvčí.

V souvislosti se schválením upraveného zákona začnou pracovníci KRNAP připravovat také novou zonaci národního parku, která rozděluje území na úseky podle ochrany přírody a péče o ni. Čísla nahradí názvy. Nejpřísněji chráněnou I. zónu nahradí bezzásahová přírodní zóna, namísto II. zóny bude zóna přírodě blízká, která má v budoucnu tvořit hlavní část parku. Třetí zónou v pořadí bude zóna soustředěné péče o přírodu.

„Projednávání nové zonace jsme připraveni obratem zahájit. Předpokládáme, že by ji Krkonošský národní park mohl mít zhruba do dvou let,“ tvrdí Jan Hřebačka. Schválená zonace bude platná následujících 15 let.