Sdružení za pronájem nabízí 25Kč za metr čtverečný, město chce ale 1 500Kč.

Sdružení za pronájem nabízí 25Kč za metr čtverečný, město chce ale 1 500Kč. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Nové výběrové řízení na pronájem, sdružení nabízí 25 korun za metr

  • 0
Občanské sdružení Civitas per populi, které levně získalo pronájem prostor na rohu Střelecké ulice a Gočárovy třídy v Hradci Králové, se muselo přihlásit do nového výběrového řízení. Radnice mu nedávno vypověděla nájemní smlouvu a sdružení se musí vystěhovat. To se ale postupem města cítí poškozeno a žádá úhradu nákladů.

"Veškeré náklady, které jsme do prostor investovali, jsme vyčíslili na 275 tisíc korun. V případě, že budeme muset odejít, budeme chtít tyto peníze po městě," řekl předseda občanského sdružení Michael Pondělíček. Pokud se s městem nedohodnou smírně, nevylučuje ani žalobu. Peníze chtějí použít na stěhování a vybavení nových prostor.

Sdružení v době, kdy v jeho čele stála radní Vladimíra Šilhánková, získalo prostory za cenu, kterou samo nabídlo. Bylo to 25 korun za metr čtvereční za rok, přestože město požadovalo 1 500 korun. Na magistrát sice přišly námitky proti pronájmu, jedna dokonce s cenovou nabídkou, radní však prostory v centru přiklepli občanskému sdružení. Vloni zvolené vedení města dalo nyní sdružení výpověď a vypsalo nové výběrové řízení.

Sdružení tvrdí, že je postup města poškodil. "Město se tváří, že jsme na černé listině na granty," řekl Pondělíček. Civitas prý přišlo hned o několik grantů a rovněž o velkou výstavu městských lesů, kterou městský podnik po půl roce příprav odvolal.

Do nového výběrového řízení přišly dvě obálky

Město sdružení nabídlo alternativní prostory po bývalé prodejně sousedící s domem, v němž sdružení dosud sídlí. To se mu ale příliš nezamlouvá. "Je to malý prostor a navíc dost zdevastovaný, takže by potřeboval velkou rekonstrukci. A dělat městu uklizečku není smyslem našeho sdružení," namítl Pondělíček.

V novém výběrovém řízení obdržel magistrát dvě obálky, jedna z nich je opět od Civitas per populi. To podalo stejnou nabídku jako tehdy, čili 25 korun za metr čtvereční za rok. Město ale stále požaduje 1 500 korun.

"Druhá obálka není označena číslem záměru, ale jen adresou. Není tedy možno určit, o který konkrétní prostor se jedná," vysvětlila mluvčí radnice Magdaléna Vlčková. "Podali jsme znovu stejnou nabídku nebo nabídku plné ceny, ale s refundací nájmu," řekl Pondělíček.