Samice nosorožce bílého jižního (tuponosého) Gaya přicestovala do Zoo Dvůr...

Samice nosorožce bílého jižního (tuponosého) Gaya přicestovala do Zoo Dvůr Králové z francouzské zoo Beauval. (12. 3. 2020) | foto: Aurélien Eluecque

Dvorská zoo přivezla z Francie samici nosorožce. Doufá v mláďata

  • 3
Ke stádu nosorožců bílých jižních ve dvorském safari parku se přidá mladá samice. Brzy ráno se ji zoologům podařilo bezpečně dopravit do Dvora Králové z francouzské zoo Beauval. Čtyřletá Gaya má za sebou více než 1 400 kilometrů po evropských silnicích.

Cestu z Francie trvající 18 hodin samice zvládla bez potíží a nyní si bude přivykat na nové prostředí. Postupně se zapojí do stávající skupiny nosorožců bílých, která nyní ve dvorské zoo čítá čtyři jedince - jednoho samce a tři samice.

Gaya se narodila ve francouzské zoo Beauval, odkud byla dvorskému safari parku doporučena koordinátorem pro chov nosorožců Evropské asociace zoologických zahrad (EAZA).

Nosorožci bílí jsou sociálně žijící zvířata, a tak pro ošetřovatele bude v následujících dnech velmi důležité, jak skupina samici Gayu přijme.

Ta k nim nebude vpuštěna rovnou, první dny stráví ve vedlejším výběhu a podle reakcí celé skupiny se postupně začlení. 

Dosud se podařilo odchovat jen dvě mláďata

Dvorská zoo patří ke špičkám v chovu nosorožců. „Celkově se zde narodilo 53 nosorožců a jsme jediná zoo na světě, které se podařilo rozmnožit severní bílé nosorožce,“ říká zoolog Jiří Hrubý.

Právě kvůli historickému zaměření na severní bílé nosorožce a ohrožený východní poddruh černých nosorožců se zde zatím narodila pouze dvě mláďata nosorožce bílého jižního (též tuponosého). To by mohla změnit právě Gaya.

„Samici Gayu se budeme snažit postupně začlenit do stávající fungující skupiny a počítáme s ní do možné reprodukce,“ uzavřel Jiří Hrubý.

V minulosti už zoo poslala nosorožce do Keni a Tanzanie. Také do středoafrické Rwandy poslala skupinu nosorožců v roce 2018.