U hradecké katedrály začínají obě cyklotrasy.

U hradecké katedrály začínají obě cyklotrasy. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Na noční prohlídku kostelů v Hradci mohou letos vyrazit i cyklisté

  • 0
Dvaasedmdesát kostelů v Královéhradeckém kraji se už od pondělka postupně otevírá veřejnosti. Hlavní program Noci kostelů, jež dospěla k desátému ročníku, připadne na pátek 25. května. Například v Hradci Králové jej ozvláštní „kostelní trasa“ na kole.

Start připravené cyklotrasy je v pátek v 17 hodin od katedrály svatého Ducha v Hradci Králové. Příznivci cyklistiky i sportovně založení poutníci si mohou vybrat ze dvou tras: na 35 nebo 21 kilometrů.

Všichni, kteří se na cestu vydají, obdrží poutnický pas, kam mohou sbírat razítka na šesti zastávkách - katedrála svatého Ducha, kostel Nejsvětější Trojice ve Všestarech, kaple svatého Petra a Isidora Plotiště, kostel svatého Marka ve Stěžerách, kostel Všech svatých v Probluzi a kostel Nanebevzetí Panny Marie v Hradci Králové.

Letošní ročník Týdne otevřených kostelů nese název O život aneb Jak ho chápe křesťanství. Na programu bude totiž i sobotní festival Mladí nejen pro mladé, kde vystoupí se svým příběhem muž, který se vyléčil ze závislosti na drogách.

„Je to týden, kdy bychom chtěli do kostelů zavést kroky lidí, kteří je běžně nenavštěvují. Kostely vždy byly centrem náboženského, ale i kulturního a společenského života. Naším cílem je nabídnout čas a prostor, který je příjemný všem lidem bez ohledu na vyznání, a přiblížit jim křesťanství takové, jaké je v 21. století,“ říká organizátorka projektu Petra Kolčavová.

Největší pozornost však bude patřit kostelům a katedrálám, které o páteční noci nechají běžného smrtelníka nahlédnout do svých zákoutí. Co si tedy nenechat ujít?

1 Katedrála svatého Ducha v Hradci Králové

Místo, které by neměl žádný návštěvník vynechat, je právě „Duch“, kde v pátek v 19:45 začne koncert duchovní hudby - Antonín Dvořák: Biblické písně, op. 99, které zazpívají Cantores Grandecenses a na varhany zahraje Josef Zadina. Ve 22:30 si mohou návštěvníci v doprovodu katedrálních farníků prohlédnout prostory monumentální stavby.

2 Kostel Narození Panny Marie v Hořicích

Krátce po 19:00 se poutníci mohou vydat na prohlídku kostela s knězem Filipem. Ten odtajní i své předměty, které při bohoslužbách pravidelně používá. Prohlídka bude zakončena typickým pohárem vína. Ti, kteří chtějí prozkoumat kostel bez doprovodu, budou mít možnost o hodinu dříve, zpřístupněné mimořádně budou půdní prostory i varhany.

3 Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Kohoutově

Na tomto místě si hudební doprovod zprostředkují sami návštěvníci nočním koncertem „Serendipity“, který začíná ve 21:00. Součástí programu bude neodmyslitelně i prohlídka kostela.

4 Kostel Narození Panny Marie v Trutnově

Výstup na věž, prohlídka kostela nebo biblické tance a mnohem více si toho užijí návštěvníci v Trutnově. Ve 20:15 zazní převážně české písně od smíšeného pěveckého sboru Chorea Corcontica.

5 Kostel svatého Petra a Pavla ve Voděradech

V 19:45 na návštěvníky čeká seznámení s pojmy a názvy, se kterými se pravidelně v kostele setkávají. Vedle toho se chystá i doprovodný program - výstava ornátů, fotografií o životě farnosti nebo možnost rozhovoru s knězem.

6 Kostel svaté Anny ve Dvoře Králové na Labem-Žirči

Magnetem bude vystoupení nadějného folkového písničkáře Michala Horáka, který od 19:00 vystoupí s vlastními skladbami. Své texty doprovází hrou na kytaru, foukací harmoniku nebo heligonku. Od 19:45 přiblíží příběh žirečské zvonkohry Jan Staněk, který mezi skladbami povypráví o životě, smyslu a naději.

7 Kostel svatého Jakuba Staršího Červený Kostelec

Program v 17:00 zahájí mše svatá, po které se rozezní kostelní zvony. Hudební pásmo sólistů v čele s houslistkou Magdalenou Regnerovou začne od 20:45 hodin.

8 Kostel Českobratrské církve evangelické v Jaroměři

Od 18:00 začíná komentovaná prohlídka kostela a věže, která bude spojena i s výstavou o reformaci. Následovat bude koncert Dity Holé a Jana Resla. Celý program ve 22:00 uzavře Prostřený stůl, kdy si návštěvníci užijí pohoštění na faře.

9 Husův sbor v Chlumci nad Cidlinou

U této příležitosti bude od 17:00 otevřena kreativní dílnička pro děti, kde si za poplatek 40 korun může každý malý návštěvník zhotovit výrobek. Po celý večer bude možné hodnotit výtvarnou soutěž žáků 3. až 5. třídy - O čem sním, když nemůžu spát. Každý návštěvník tak může přispět na dětské konto.