Budoucí kuchařky Jana Dvořáková a Helena Tatárová se učí na hradecké střední škole ve Štefánikově ulici pro neslyšící. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Neslyšící kuchařky z Hradce dobyly evropskou kuchyni a přivezly medaile

  • 0
Kuchařské učenky Jana Dvořáková a Helena Tatárová, které studují na hradecké škole pro sluchové postižené, přivezly z mezinárodní soutěže Intergastra v německém Stuttgartu zlato a stříbro.

Jsou mladé a talentované a že jim to v kuchyni s vařečkou skutečně jde, nedokazují jen medaile z festivalu gastronomie Gastro Hradec. Studentky třetího ročníku kuchařského oboru na střední škole pro sluchově postižené ve Štefánikově ulici v Hradci Králové sklidily minulý týden také úspěch evropského formátu.

Jana Dvořáková a Helena Tatárová předčily na mezinárodní soutěži Intergastra v německém Stuttgartu konkurenty z Rakouska, Nizozemska a Maďarska a domů si kromě kuchařského náčiní dovezly zlatou a stříbrnou medaili z juniorských kategorií.

V cizině soutěží se zdravými kuchaři

Lukáš Ende

"Na jiných soutěžích mají neslyšící své kategorie, ale v cizině soutěží jen se zdravými kuchaři," upozorňuje učitel Lukáš Ende, který dívky na přehlídky připravuje.

Obě přitom svůj výsledek mezi slyšícími nepřeceňují, soutěžení se slyšícími je pro ně běžné. Jen ke komunikaci potřebují znakovou řeč.

Mladší, devatenáctiletá Jana, získala v Německu stříbrnou medaili v kategorii předkrmů. Porotu zaujala květákovým pyré a paprikovým kompotem, do něhož přiložila rybí rolku, raka a křepelčí prsíčka pečená v portském víně s čerstvým špenátem a opečeným bramborem.

"Chtěla jsem zkusit teplé předkrmy, s kterými jsem dřív nesoutěžila. Nejvíc času mi zabrala příprava rolky, kterou jsem chtěla nejdříve obalit v cuketě," říká.

Jana Dvořáková a Helena Tatárová přivezly do Hradce Králové zlatou a stříbrnou...

Zkušenější třiadvacetiletá Helena získala zlato v kategorii slavnostních obložených mís.

Pomohla jí k němu paštika z uzeného jazyka, pečená panenka v chorizo salámu a trojúhelníky z kuřecího masa kořeněné tandori masalou. To doplnila zeleninovou přílohou, houbovou huspeninou ve smetanovém kopru, mrkvovým pyré ve tvaru křepelčích vajíček na bramborové placičce a cuketovými soudky plněnými kozím sýrem.

"Vyzkoušela jsem některé recepty osvědčené z hradeckého Gastra a k tomu přidala pár nových poznatků. Pojala jsem svůj výběr jinak než na hradecké soutěži, z původního seznamu jsem si ponechala paštiku z uzeného jazyka, kterou zvládám dobře," říká Helena.

Nad přípravou strávily dva dny

Učitel Lukáš Ende dívčí nápady korigoval. "Ještě nejsou ve stadiu, kdy se se mnou o nápaditost a užitečnost receptů přetlačují. Někdy si však velice pevně stojí za svým názorem. Kuchař ale musí mít ostré lokty. Proto občas jejich novinky vyzkoušíme. Když je jejich složení lepší, uznám to," přiznává pedagog.

Vybranými recepty zůstaly v české kuchyni. Na oceněných pokrmech pracovaly až dva dny, narychlo zajišťovaly některé méně dostupné suroviny.

"Ostatní jsme skladbou podávaných pokrmů předčili. Už spolu jezdíme na soutěže dlouho a můžu říct, že jsme na velmi dobré úrovni. Komisaři naše holky chválili, ani nebyli příliš kritičtí," chválí učenky Ende.

Porotci do celkového výsledku započítávají použití surovin, směs chutí, ale hodnotí i celkové aranžmá stolů. "Princip hodnocení je podobný jako v krasobruslení," podotýká kantor. "Tuhle část máme rády. Je to přece holčičí záležitost," shodují se dívky.

Vaří rády a česká jídla

O české kuchyni se v zahraničí říkává, že je vražedná, nezdravá a ze starých časů. Umístění dívek to příliš nepotvrzuje.

"Jsem zastánkyně českých jídel. Vždyť svíčková na smetaně je výborná záležitost," oceňuje Helena. Jana Dvořáková ale nesouhlasí: "Naše kuchyně je vážně těžká, v oblibě mám spíš zahraniční." Doma však rády vaří hlavně česká jídla obě.

Z Německa si dívky přivezly poznatky, jak své umění ještě vylepšit. "Předkrmy soutěžících z Nizozemska byly výborné. Nabídli nové trendy a zajímavé finger foody (pokrmy nevyžadující ke konzumaci žádné pomůcky ani příbory, pozn. red.)," pokračuje Jana.

Helenu překvapil přístup hodnotících komisařů, který je odlišný od toho zaběhnutého v Česku. "Byli úžasní. Dobře se s nimi při hodnocení povídalo. Rozebrali jsme chyby, kterých se příště vyvarujeme. Na českých soutěžích to není obvyklé, otevřenost a vstřícnost našim porotců chybí," říká Helena.

Obě studentky ještě zdaleka neřekly poslední slovo. Chystají se znovu do Německa na soutěž v Norimberku a možná do Rakouska a Lucemburska. Obě už se těší, čím překvapí.