Nemocnice v Trutnově

Nemocnice v Trutnově | foto: Otakar Grusser, MAFRA

Nemocnice v Trutnově dostane nové laboratoře za čtvrt miliardy korun

  • 1
Na tři etapy bude rozdělena rekonstrukce a výstavba nových laboratoří v trutnovské nemocnici. Královéhradecký kraj, který je jejím vlastníkem, vyčlenil na přestavbu 265 milionů korun bez započtení daně. Nyní vyhlásil tendr na dodavatele.

V první etapě stavaři částečně zrekonstruují objekt oddělení lékařské mikrobiologie a imunologie, v druhé dojde k demolici budovy oddělení klinické biochemie, místo níž vyroste nová budova konsolidovaných laboratoří. Současné už nevyhovují potřebám nemocnice.

„V nové budově bude nově sloužit i transfuzní a hematologické oddělení a přestěhuje se tam také oddělení nukleární medicíny,“ popisuje mluvčí hejtmanství Martina Götzová. 

Přestěhováním transfuzní stanice nemocnice ušetří, protože v současné době si pro ni pronajímá prostory mimo areál nemocnice.

Areál G, který v současné době slouží pracovišti nukleární medicíny, projde rekonstrukcí ve třetí etapě. 

„Po přestavbě v něm vybudujeme kanceláře ředitelství,“ říká krajský radní pro oblast investic Václav Řehoř (ODS). Ředitelství doposud sídlí v objektu mikrobiologie.

„Zahájení prací předpokládáme v prvním pololetí roku 2018. Záleží na průběhu veřejné soutěže,“ dodává Řehoř. Celý projekt by kraj rád dokončil nejpozději v roce 2021. Částka 265 milionů korun by měla pokrýt kompletní přestavbu včetně dodání zdravotnických technologií.

„Samotné stavební práce včetně technického dozoru odhaduji asi na 170 milionů korun,“ uvádí hejtmanův náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Podle něj se touto rekonstrukcí zařízení změní v moderní nemocnici na dalších 20 let. Peníze na přestavbu kraj vyčlenil z vlastního Fondu rozvoje a reprodukce.

Trutnovská nemocnice má 670 zaměstnanců a 300 akutních lůžek. Postup přestavby po etapách kraj zvolil kvůli co nejkratšímu výpadku péče o pacienty.