Vlak v Hradci Králové narazil do auta zapadlého v kolejišti (20.11.2017).

Vlak v Hradci Králové narazil do auta zapadlého v kolejišti (20.11.2017). | foto: HZS Královéhradeckého kraje

Vlak v Hradci Králové smetl auto, které se kolem zaseklo na přejezdu

  • 39
Rychlík smetl v pondělí odpoledne v Hradci Králové auto, které se zaseklo na přejezdu. Jeho řidička zapadla kolem mezi koleje a nemohla ven. Při nehodě se nikdo nezranil, žena se včas od auta vzdálila.

Železniční nehoda se stala v 16:40 v městské části Březhrad na přejezdu za  parkovištěm obchodního centra Hornbach. Předcházela jí situace, při níž žena s autem zapadla v kolejišti. Když jela po přejezdu, vyhýbala se protijedoucímu autu a sjela pravým kolem mezi koleje.

„Kolo se jí zablokovalo a nemohla vyjet. Pokusila se vozidlo z kolejiště vytlačit, avšak bezúspěšně. Po chvíli se rozsvítila světelná i zvuková výstraha,“ popsala hradecká policejní mluvčí Iva Kormošová.

Žena se od auta vzdálila a chvíli poté do něj narazil rychlík z Liberce do Pardubic. Než vlak zastavil, tlačil před sebou auto asi 300 metrů.

„Na místo vyjely profesionální jednotky hasičů z Hradce Králové. Později dorazila i jednotka hasičů Správy železniční dopravní cesty z Nymburka. Hasiči spolu s ostatními složkami integrovaného záchranného systému zkontrolovali, zda nedošlo ke zranění cestujících uvnitř vlaku. Všichni byli v pořádku,“ doplnila mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Ve vlaku cestovalo asi sto dvacet lidí. České dráhy pro ně přistavily náhradní vlak, do něhož jim hasiči pomohli přestoupit. Několik lidí si zajistilo náhradní dopravu vlastními auty.

Trať byla několik hodin uzavřená a železničáři přesměrovali dopravu po železniční spojce přes Kukleny. Vlaky tak nabíraly zpoždění 5 až 10 minut. Úsek byl znovu průjezdný před desátou večer.

Policisté u řidičky i strojvedoucího vyloučili vliv alkoholu. Škodu na vozidle odhadli na 50 tisíc korun, na přejezdu 100 tisíc a na vlaku půl milionu korun.