Nehoda mopedu a kola v ulici Mrštíkova v Hradci Králové. (5. 10. 2021) | foto: PČR

Chlapci na mopedu srazili seniorku na kole, všichni jeli po chodníku

  • 170
Netradiční nehodu vyšetřují od úterního podvečera policisté v Hradci Králové. V Mrštíkově ulici se po chodníku na mopedu proháněli nezletilí chlapci bez přileb. Srazili šestasedmdesátiletou cyklistku, která skončila se zraněním v nemocnici. Protože nadýchala půl promile a také jela po chodníku, bude se zpovídat z přestupku.

Třináctiletý chlapec vezl svého o čtyři roky staršího kamaráda na mopedu značky F-MAX po chodníku a při předjíždění cyklistky zachytil o jízdní kolo a následně narazil do sloupu veřejného osvětlení.

„Cyklistka ve věku 76 let vlivem střetu ztratila stabilitu a spadla na zem. Žena utrpěla zranění, se kterým byla převezena rychlou záchrannou službou do nemocnice. Nikdo jiný zraněn nebyl,“ uvedla mluvčí královéhradecké policie Iva Kormošová.

Policisté na mopedu odhadli škodu na tři tisíce a na kole na tisíc korun. Podrobili oba řidiče dechové zkoušce, která u mladíka byla negativní, ale žena nadýchala 0,5 promile.

Chlapec i seniorka jsou podezřelí z několika přestupků najednou. Chlapec řídil moped bez řidičského oprávnění, neměl na hlavě ochrannou přilbu, jel po chodníku, na mopedu nebylo sjednané pojištění a vezl spolujezdce, který také neměl přilbu. 

Žena se bude zpovídat ze spáchání přestupku jízdy pod vlivem alkoholu a jízdy po chodníku.

Policisté měli původně nahlášenou nehodu koloběžky s jízdním kolem. 

„Na místě policisté zjistili, že se nejedná o koloběžku, nýbrž o dvoukolový moped. Vozidlo bylo označené štítkem L1e-B, což dle nařízení evropského parlamentu a rady č.168/2013 označuje podkategorii lehkých dvoukolových motorových vozidel, má 1200 W motor a může jet rychlostí až 45 km/h,“ vysvětlila policejní mluvčí.