Pár splašených koní vyklopil v lednu turisty.

Pár splašených koní vyklopil v lednu turisty. | foto: Archiv KŘP Královéhradeckého kraje

Vozka dostal pokutu za nehodu se splašenými koni ve Špindlerově Mlýně

  • 10
Policie uzavřela lednovou nehodu, během níž saně s párem splašených koní zranily ve Špindlerově Mlýně šest lidí. Vozka musí zaplatit dva tisíce korun pokuty.

Zvířata se splašila začátkem ledna během odpolední vyhlídkové vyjížďky na pěší zóně u Medvědince. Koně vyklopili saně i s kočím a čtyřmi turisty, poté srazili chodkyni a zdemolovali terénní auto Horské služby.

"Jako podezřelého jsme označili vozku potahového vozidla, což byly saně opatřené zároveň koly. Podle zákona o silničním provozu jasně vyplývá, že jako vozka zodpovídá za spřežení v dopravním provozu," uvedl mluvčí trutnovské policie Udo Ertner.

Policisté předali zdokumentovanou dopravní nehodu do správního řízení k Městskému úřadu ve Vrchlabí. Tam vozkovi uložili zaplatit dva tisíce korun za přestupek.

Celkem se při nehodě zranilo šest lidí. Utrpěli lehčí zranění, vážnější zranění si odnesl záchranář, který při srážce s koni seděl v autě Horské služby (více čtěte zde). Musel do nemocnice s otřesem mozku a s podezřením na poranění krční páteře. Nyní už je v pořádku.

"Zraněný kolega byl poměrně dlouho v pracovní neschopnosti, vrátil se znovu do práce začátkem března. Trvalé následky nemá," řekl náčelník Horské služby v Krkonoších Adolf Klepš.

Splašení koně vyklopili saně při průjezdu jednou zatáčkou a zastavili se až po srážce s mercedesem Horské služby. Auto bylo značně zdemolované, opravy v servisu trvaly šest týdnů.

Policie vyčíslila škodu při nehodě na 350 tisíc korun, hlavně na nabouraném autě, potahu, reklamních tabulích a dopravní značce.  Splašená zvířata si ze srážky s autem odnesla jen menší poranění.