Jakmile teploty klesnou, začne turistů na Kuksu přibývat.

Jakmile teploty klesnou, začne turistů na Kuksu přibývat. | foto: Tomáš Plecháč

Do zámků v kraji se turisté nehrnou, kvůli vedrům raději míří k vodě

  • 0
Zatímco provozovatelé koupališť ve východních Čechách letos díky tropickému létu prožívají mimořádně vydařenou sezonu, na návštěvnost památek a některých turistických cílů v nižších nadmořských výškách mají vysoké teploty přesně opačný účinek.

O poznání méně výletníků než loni v létě přišlo na prohlídku hospitálu Kuks, státního zámku v Opočně na Rychnovsku nebo Humprechtu na Jičínsku.

Na Kuksu letošní statistika návštěvnosti názorně ukazuje, jak příliš teplé počasí ovlivňuje zájem o památky. Za červenec měl bývalý špitál meziroční propad o tři a půl tisíce návštěvníků, za první tři srpnové týdny dokonce o čtyři tisíce.

„Dopoledne jsou prohlídky v půlhodinových intervalech vyprodané, ale odpoledne je na Kuksu téměř prázdno. Jakmile teploty klesnou k nějakým 26 stupňům, turisté přicházejí i odpoledne. Když je oblačno, hospitál opět praská ve švech,“ říká kastelán Libor Švec. 

Tím dokládá, že mezi počasím a návštěvností památky existuje přímá úměra.

Znatelně nižší je oproti loňskému roku také celková návštěvnost. K 20. srpnu si vstupenku na jeden ze čtyř prohlídkových okruhů koupilo 67 tisíc lidí, za stejné období minulého roku jich bylo o 12 tisíc více. V současnosti proto není jisté, zda se barokní památce letos podaří překonat stotisícovou návštěvnost tak jako v předchozích třech sezonách

„Zatím se zdá, že to není příliš pravděpodobné. Počasí ale bohužel neovlivníme,“ poznamenává Švec, ale hned vyslovuje naději, že v září se návštěvnost vrátí do standardních čísel a šanci na pokoření stotisícové hranice oživí.

V extrémních teplotách je poloprázdno také na východočeských zámcích. 

„Tato sezona je jiná než ostatní. Loňský rok byl nadprůměrný, letos máme návštěvnost nižší,“ poznamenává kastelánka zámku v Rychnově nad Kněžnou Zdeňka Dokoupilová. Závěr sezony si netroufá odhadovat.

S úbytkem výletníků se potýká také zámek Opočno. „Letošní horké léto určitě sezonu ovlivnilo. Turisté i děti samozřejmě dávají přednost vodě a koupání, případně pobytu na horách,“ říká opočenský kastelán Josef Jirák. Podle něj by sezonu ještě mohlo zachránit několik deštivých dnů.

Teplé počasí nedělá dobře ani Humprechtu, který se tyčí nad Šrámkovou Sobotkou. 

„Obdivuji návštěvníky, kteří k nám na kopec dorazí. Snažíme se je uvítat vstřícností a relativně chladným prostředím. Dlouhé teplo je úmorné a jakmile se na jeden nebo dva dny ochladí, návštěvnost je najednou dvojnásobná,“ přiznává kastelánka Dagmar Faměrová.

Vysoké teploty se projevují také na zájmu o další turistické cíle. Méně vstupenek během tropického léta prodal Safari park ve Dvoře Králové nad Labem. V červenci zaznamenal meziroční pokles návštěvnosti o 17 tisíc, slabší byla i první polovina srpna. 

„V loňském roce přišlo v červenci 139 tisíc lidí, letos jich bylo 122 tisíc. Pokles přičítáme právě vysokým teplotám,“ potvrzuje mluvčí safari parku Andrea Jiroušová.

Lanovkou na Sněžku se letos svezlo přes 100 tisíc lidí

Naopak lanová dráha na Sněžku zažívá výborné období. Dlouhotrvající horka ženou výletníky do vyšších nadmořských výšek. Navíc lanovka byla letos pouze velmi málo dnů mimo provoz. V červenci stála kvůli větru jen čtyři dny, což provozovatel nepamatuje hodně dlouhou dobu. 

Turisté míří na Sněžku, nejvyšší vrchol Krkonoš.

„Za první pololetí jsme ve srovnání s loňským rokem zaznamenali nárůst návštěvnosti o zhruba 12 procent, za červenec je větší až 15 o procent,“ říká šéf lanovky Jiří Martinec. 

Ke konci července kabinky na nejvyšší horu Česka dopravily 102 tisíc pasažérů. Letošní čísla jsou podle Martince srovnatelná s rokem 2016. Se začátkem školního roku se dá očekávat, že zájem, kromě víkendů, opadne. 

„V září a říjnu lidé rádi vyrážejí do Krkonoš na túry, všechno ale záleží na počasí. V loňském roce bylo od září do února poměrně špatné a lanovka nebyla příliš vytížená,“ přiznává.

Zájem o Stachelberg je stabilní

Dlouhotrvající vedra se kupodivu nijak nepodepsala na zájmu o prohlídku dělostřelecké tvrze Stachelberg u Trutnova. Letošní čísla jsou srovnatelná s předešlými úspěšnými roky a pevnost podle všeho znovu překoná hranici 20 tisíc.

„Registrujeme velmi mírný nárůst návštěvnosti v řádech procent. V minulosti ale byla léta, kdy při podobně vysokých teplotách lidé na Stachelberg nechodili. Návštěvníci jsou nevyzpytatelní,“ tvrdí Pavel Holzknecht, předseda sdružení Stachelberg, které turistické prohlídky vojenské pevnosti organizuje.

V následujících letech by její návštěvnost mohla jít ještě nahoru. V současnosti totiž u hlavní silnice nedaleko areálu tvrze vzniká záchytné parkoviště pro 35 aut. Hotové by mělo být už na podzim.

Rekordní počet turistů přišel do východních Krkonoš podle statistik SkiResortu Černá hora-Pec, který v Peci pod Sněžkou, Janských Lázních a Velké Úpě provozuje lanové dráhy nebo půjčovny koloběžek. Jen za první polovinu léta byla meziroční návštěvnost v průměru vyšší o pět procent. Lanovky přepravily více než sto tisíc pasažérů a za srpen dalších 58 tisíc. Počet půjčených koloběžek meziročně stoupl o 35 procent. 

„Máme otevřeno pět půjčoven koloběžek v Janských Lázních, na Černé hoře a ve Velké Úpě a od začátku sezóny jsme půjčili víc než dvanáct tisíc kusů,“ sděluje ředitel SkiResortu Live Jakub Janda.

Vylepšit návštěvnost pomohl soubor herních prvků nad Velkou Úpou u horní stanice lanové dráhy Portášky, který se v červenci otevřel veřejnosti a okamžitě se stal vyhledávanou turistickou atrakcí. Právě lanovka na Portášky zaznamenala letos největší meziroční nárůst.

,