Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Hradec se neshodl na odpovědi, darovanou budovu školy nyní zpět nezíská

Město Hradec Králové za půl roku nedokázalo odpovědět, jestli chce do své správy vrátit darovanou budovu soukromé základní školy Sion na Moravském Předměstí. Koaliční Zelení z toho viní náměstkyni Věru Pourovou z hnutí ANO, která měla zastupitelům předložit varianty řešení. Jenže je nepředložila včas s tvrzením, že není kam spěchat.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

J15i28r34k50a 30B20l18á17h51a

3. 11. 2020 11:58

Klasický, úřednický b.o.r.d.e.l

0 1
možnosti
DD

Reakce na článek uveřejněná v tištěné MFD 2.11. 2020 - část 5. z 5

Původní text otištěné reakce bych zde chtěl doplnit o nejnovější vývoj v celé věci.

V úterý 2.11. ve večerních hodinách se Zastupitelstvo města celou věcí znovu zabývalo a to tak detailně, že její projednávání trvalo přes hodinu a půl. V jeho závěru o této záležitosti hlasovalo a nepřijalo návrh využít předkupního práva. Tím potvrdilo, jak předchozí usnesení Rady města z 23. 6. v němž souhlasila s nevyužitím předkupního práva, tak jednalo v souladu s celou dobou projednávání, kdy nebyla většinová vůle předkupního práva využít. Tím je celá věc definitivně uzavřena.

Zvítězil tak rozum nad emocemi, fakta nad mýty a zájmy města i dětí, nad osobními záštmi. Bylo až s podivem kolik pozornosti, energie i času bylo věnováné této, z pohledu města zcela okrajové záležitosti. Pozitivně viděno je ovšem sympatické, že město vnímá nejen své městské školy, ale věnovalo se takto důkladně záležitostem soukromé základní a mateřské školy a Sion školám celkově.

Chtěl bych na tomto místě velmi poděkovat všem, kdo v této věci vyhodnocovali fakta a napomohli tomu, že Zastupitelstvo města ve výsledku zaujalo tento postoj. Pokusíme se jim to odplatit tím, že se budeme snažit, aby Sion školy byly i nadále co nejkvalitnější a pomáhaly zvyšovat celkovou úroveň, kvalitu a různorodost vzdělávací nabídky v našem městě. Zároveň také tím, že generální rekonstrukci školní budovy v ul. Kleinerových dotáhneme do konce a přineseme tak městu novou moderní školní budovu, kde bude moci stovky hradeckých dětí získávat kvalitní vzdělání a zároveň zde prožívat šťastné dětství.

Denis Doksanský

PS: zaznamenal jsem zde kritické komentáře, ve smyslu nařčení z tunelování apod. Velmi rád Vám na cokoli odpovím, stačí mi napsat na e-mail: denis.doksansky@sion.cz

(5. z 5)

1 2
možnosti
JN

J16o51s58e12f 71N12o73v81á19k

3. 11. 2020 11:02

Desítky milionů, stovky dětí....ble ble ble. Celkem jasná diagnosa, že pane DD. P.S.: Pozorně jsem pročetl všech 5.dílů Vaši ságy a mimo to Vás znám tak trochu víc.

0 1
možnosti
DD

Reakce na článek uveřejněná v tištěné MFD 2.11. 2020 - část 4. z 5

Nařčení z osobního prospěchu v důsledku napojení na ANO je nepodloženou úvahou tak očividně, že se k němu nemá smysl vyjadřovat až na to, že je s podivem, že takováto obvinění vyslovuje koaliční zastupitel, kterému musí být známo, že celá záležitost procházela zcela standardními procesy. Na pravou míru však chci uvést, že jsem nikdy neřekl "ANO nikdy přímo nepodpořil a v předchozích komunálních volbách kandidoval za STAN". Skutečnost je taková, že v posledních komunálních volbách jsem nekandidoval vůbec. Politickou rovinu však celá záležitost má nepochybně, z původně formální záležitosti učinili někteří zastupitelé politickou causu. U pana Králíčka se nabízí vysvětlení, že by mohlo jít o politickou mstu za to, že ve školské komisi, v níž společně působíme, oponuji jeho snahám stranit svým oblíbencům, což tam nese velmi nelibě. Nutno dodat, že ve svém komentáři zastupitele šel ve svých lživých výrocích tak přes čáru, že jsme věc předali právním zástupcům, kteří zvažují další právní kroky.

Na závěr bych chtěl vyjádřit, že v celé věci od počátku nešlo o to, zda město přijde o budovu, ale naopak, zda o ní přijdou Sion školy a jejich školáci se ocitnou bez střechy nad hlavou. Je s podivem, že namísto, aby zastupitelé ocenili, že soukromý subjekt investuje desítky milionů do školní budovy, využívanou dětmi obyvatel města, hledají cesty, jak budovu, jíž jejich předchůdci školám darovali, jim vzít zpět, aniž by se zabývali osudy konkrétních školáků, které by to postihlo. O to jsem vděčnější za ty představitele města a zastupitele, kteří vytrvale projevovali postoje opačné a těmto zlým úmyslům zabránili. I díky nim Hradec Králové tak získá novou moderní školní budovu, která poslouží stovkám hradeckých dětí.

Denis Doksanský, ředitel Sionu, 2.11.2020

(4. z 5)

1 2
možnosti
DD

Reakce na článek uveřejněná v tištěné MFD 2.11. 2020 - část 3. z 5

Navíc, jak již bylo i v článku řečeno, město věc projednávalo od května a za průtahy a blokování jednání mohou právě Zelení (vědomě tím totiž komplikovali realizaci generální rekonstrukce této školní budovy). Minutí lhůty mohou tedy vyčítat jen sami sobě. Ani v nejmenším náměstkyni Pourové, která se vytrvale snažila věc předkládat k projednání znovu a znovu. Jejich obviňování náměstkyně Pourové i naznačování osobního prospěchu, je pouze projevem jejich frustrace a zklamání z toho, že se jim nepodařilo využití předkupního práva prosadit a Sion školám zkomplikovat život, což jinými kroky činí již delší čas.

V článku mluví paní zastupitelka Lišková o pletichách, zároveň sama vyjadřuje, že v případě odebrání budovy Sion školám by zde mohly i nadále působit v nájmu a zároveň, že by budovu město využilo jako azyl pro žáky svých škol v době rekonstrukce. Sama sebe tak usvědčuje z účelového lhaní. Dá rozum, že buď zde bude působit ZŠ Sion nebo bude školní budova dočasným azylem jiných škol. Obojí naráz prostě nejde, pokud paní Lišková nevládne nějakou kouzelnou mocí. A to pomíjím skutečnost, že pokud se nedokončí právě probíhající rekonstrukce, nebude budova použitelná vůbec k ničemu. A rekonstrukce může být dokončena jen v případě, že zůstane i nadále v majetku Sionu. Právě pokračování rekonstrukce protahováním projednávání, někteří zastupitelé záměrně komplikovali, neboť jim bylo známo, že do vyřešení této věci nemůže být Sionu přiznán úvěr z něhož z větší části rekonstrukci financuje. Z pětiny pak využívá dotaci z IROPu o níž by město v případě nedokončení rekonstrukce přišlo, Naopak nikdy Sion nežádal o finanční příspěvek na stavbu město (ani o 1 Kč).

(3. z 5)

1 2
možnosti
DD

Reakce na článek uveřejněná v tištěné MFD 2.11. 2020 - část 2. z 5

Není pravdou, že město se k věci nevyjádřilo. Smluvní podmínky byly takové, že v případě, že by mělo o využití předkupního práva zájem, má tak písemně oznámit do dané lhůty. Rada města se usnesla předkupního práva nevyužít. Zastupitelé jednali třikrát a k usnesení nedošli, tím pádem nebyla dostatečná vůle k využití předkupního práva a tím se město vyjádřilo. I nepřijetí usnesení totiž je odpovědí a z hlediska závazku města plně stačí. Město nezaspalo! O věci jednalo dlouhodobě a dostatečně, ovšem k využití předkupního práva se nepřiklonilo.

S prominutím naprostá lež jsou tvrzení, že "Paní Pourová na zasedání řekla, že nehrozí žádné promlčení" i to, že "Pourová ho ubezpečila, že je čas do listopadu". Náměstkyně Pourová o žádné lhůtě neřekla jediné slovo. O lhůtě mluvil pouze pan zastupitel Králíček a paní Pourová se k tomu nijak nevyjadřovala. To lze snadno ověřit na audiozáznamu z jednání zastupitelstva na webu města. Pokud se pan náměstek Hanousek zlobí, že došlo k promlčení, zlobit se může pouze na sebe a svého kolegu Králíčka. Jestliže o lhůtě věděli, měli jednat. Zastupitelstvo 5.10. bylo totiž poslední příležitostí, kdy mohli situaci s nevyužitím předkupního práva zvrátit. O to se z části na onom jednání také pokusili, ovšem nenalezli mezi zastupiteli dostatek hlasů. Tím zastupitelé projevili, že zájem využít předkupní právo nemají.

(2. z 5)

1 2
možnosti
DD

Reakce na článek uveřejněná v tištěné MFD 2.11. 2020 - část 1. z 5

Tento článek vyšel již v tištěné podobě v sobotu 31.10. a protože obsahoval mnoho nepravdivých či zkreslených informací, byla v pondělí 2.11. otištěna reakce, kterou uvádím i zde. Drobným rozdílem je, že v internetové verzi byl upraven nadpis a úvodní popis:

Město o školu nepřijde! Náměstek Hanousek nemluví pravdu...

Rád bych uvedl na pravou míru vícero nesprávných faktů a mylných informací uvedených v článku týkajícím se školní budovy v ul. Kleinerových a Sion škol. Obsahuje totiž mnoho tvrzení jež jsou značně zavádějící a neodpovídající skutečnosti.

Město o školu nepřišlo! Za prvé od roku 2009 školní budova není jeho a nemůže o ní tak přijít. Za druhé možnost ji získat, byla čistě teoretická. Za třetí předkupní právo městu zůstává i nadále a jeho pozice vůči této školní budově je tak stejná, jaká byla dosud. O nic tedy nepřichází.

Náměstkyně primátora paní Pourová rozhodně nepochybila ani nic neminula. Není pravdou, že materiál do zastupitelstva města nepřipravila. Předložila ho již dvakrát. Není její vinou, že zastupitelé nenašli shodu a žádné usnesení nepřijali. Přimět je k tomu není v její (ani ničí) moci. To, že sama navrhovala, aby město předkupní právo nevyužívalo, je logickým postojem, kdy nechtěla, aby město vynaložilo zbytečně desítky milionů a zároveň, by tím připravilo děti ze Sion škol o střechu nad hlavou a místo jejich vzdělávání. (1. z 5)

1 1
možnosti
LV

Co by jsme chteli od Doksanskeho, ktery nesnasel ANO, nesnasel veskery hradecky sport a byl proti nemu a ted kauza Doksanskeho SION

1 2
možnosti
DD

Nevím, jak jste na to přišel, domnívám, že si mě s někým pletete. Rozhodně jsem nikdy nesnášel "veškerý hradecký sport" a stejně tak ANO. Např. kolem sportu se pohybuji celý život...

0 0
možnosti
MK

ano, už je zase lepe. Jak krásně se tu zije.

0 0
možnosti
MS

Regulerně tunel, nic jiného.

1 1
možnosti
  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

V Náchodě někdo počmáral radnici nápisy proti starostovi, řeší to policie

23. dubna 2024  18:16

Hanlivé nápisy proti starostovi Janu Birkemu (SOCDEM) píše kdosi po Náchodě. Naposledy v pondělí...

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Rumcajs s Cipískem se dívají, jak Manka tancuje. Rekordní lavička zdobí alej

23. dubna 2024  11:10

Tančící Manka, Rumcajs a Cipísek zdobí největší tuzemskou vyřezávanou lavičku, která přibyla do...

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...