Sejmutí kotle z lokomotivy Conrad Vorlauf | foto: Archiv muzea Výtopna Jaroměř

Nadšenci z Jaroměře chtějí oživit nejstarší provozuschopnou lokomotivu

  • 12
Conrad Vorlauf alias Zeměplaz se možná vrátí na koleje coby nejstarší provozuschopná lokomotiva v Evropě. Záleží také na tom, jak se podaří renovace obřího kotle, který do Kolína poslala parta nadšenců z železničního muzea Výtopna v Jaroměři.

Nadšenci se snaží lokomotivu opravovat už několik let, a pokud se vše podaří, Conrad Vorlauf vyrazí na dráhu už za dva roky, kdy oslaví 140. narozeniny.

"Lokomotivu nám před lety zapůjčilo Národní technické muzeum a my chceme, aby zase mohla jezdit. To samozřejmě stojí síly a peníze, už jsme ale na její opravu vyhlásili několik sbírek. Snažíme se dělat hodně práce, ale pomáhají nám i sponzoři. Hlavně ale potřebujeme pochopení svých manželek, když jim čas od času utíkáme dělat na lokomotivě," směje se Jaromír Tauchman, který se rovněž podílí na vzkříšení Zeměplaza.

Původní podoba lokomotivy Conrad Vorlauf

Nadšenci z výtopny už opravili a vyměnili opotřebované či poškozené obruče všech náprav, podpěry dýmnice, pružiny nárazníků a tažného zařízení.

"Teď je na řadě renovace kotle. Nejprve jsme chtěli opravu provést v našem muzeu, ale kvůli jejímu rozsahu se jí ujme firma SEA CZ v Kolíně," řekl jednatel Bohuslav Škoda.

Zaměstnanci firmy vymění v kotli původní měděné topeniště za ocelové, rozpěrky, rám, stěnu skříňového kotle, část dýmnice a všechny trubky. Předpokládané náklady se vyšplhají k 1,8 milionu korun.

Parní lokomotivu Conrad Vorlauf vyrobili strojaři ve Vídeňském Novém Městě v roce 1873. "Těchto lokomotiv se vyrobilo jen 68 kusů a první dvacítka dostala jméno po významných osobnostech. Do dnešních dnů se ale dochovala pouze tato jediná," uvádí Škoda.

Conrad svou první jízdu absolvoval na trati Wien - Korneuburg 22. října 1873 a následně jezdil po Rakouské severozápadní dráze. V roce 1918 stroj převzaly nově vzniklé Československé dráhy, kterým sloužil až do roku 1954. Dalších šestnáct let pak pracoval na vlečce cihelny v Hodoníně.