Dron na Ulrichově náměstí v Hradci Králové (19.8.2016). | foto: MMHK

Dron měřil Hradec termokamerou, výsledky poslouží i při opravě náměstí

  • 1
Nad Hradcem Králové létal dron s termokamerou. Technici jej posílali nad různé lokality a zjišťovali, jaké teploty mají různé povrchy ulic a náměstí za horkého slunečného dne, ale i ve dny, kdy je zataženo. Město nyní vytvoří teplotní mapu, kterou využijí třeba projektanti staveb.

Díky mapě budou projektanti výstaveb a rekonstrukcí veřejných prostor vědět, jak se které materiály chovají na přímém slunci, a budou tak moct vybrat ty, které například z opraveného náměstí vytvoří co nejpříjemnější místo i v tropickém dni.

Mapa by měla být hotová ještě v letošním roce a k ruce by ji tak mohli mít třeba už experti, kteří budou projektovat dlouho plánovanou rekonstrukci Velkého náměstí (o chystané akci zde).

Dron v týdnu létal nad Ulrichovým náměstím, náměstím 28. října či v prostoru před hlavním nádražím.

„Například na Riegerově náměstí před hlavním nádražím se ukázalo, že lavičky pod stromy, které tam zasadili při poslední rekonstrukci, jsou umístěny přesně v opačném směru proti pohybu slunce, takže v parném dni si na ně nikdo nesedne, protože ho nechrání stín. Je vidět, že je to projektované od stolu,“ přiblížil jeden z prvních výstupů Pavel Struha, správce geografických informačních systémů na hradeckém magistrátu.

Výsledky budou do dvou týdnů

Hradec Králové podle něj nyní uvažuje, jestli si do budoucna pořídí vlastní dron na další podobná snímkování.

„Toto snímkování jsme dělali ve spolupráci s hradeckou firmou, která se k němu sama nabídla, protože potřebovala vyzkoušet nové zařízení,“ uvedl Struha.

Hradecká radnice se do termosnímkování pustila kvůli projektu s názvem Adaptace měst na změnu klimatu. Magistrát by měl mít k dispozici výstupy z dronu k dalšímu zpracování do dvou týdnů.

Pak se pustí do analýz a tvorby map, které by chtěl představit už letos v listopadu na konferenci týkající se geografických informačních systémů.

Hradec Králové snímkoval ulice termokamerou již v minulosti, pokaždé ale z větší výšky z letadla. Například na termomapě zveřejněné před pěti lety si lidé mohli prohlédnout, zda jim z domů neuniká teplo. Tyto termomapy jsou stále na webových stránkách města či Tepelného hospodářství.