Legenda české hudby Jiří Suchý navštíví v srpnu český Woodstock.

Legenda české hudby Jiří Suchý navštíví v srpnu český Woodstock. | foto: archiv Trutnoff Open Air Festival

Na Trutnoff se chystá Jiří Suchý. Přiveze orchestr i Evu Pilarovou

  • 0
Trutnoff Open Air Festival se vždy vymykal neotřelou skladbou hostů a také letos od 14. do 17. srpna nabídne výjimečné umělce. Vedle Jaroslava Uhlíře, Petra Spáleného a Ondřeje Havelky přijede legendární zpěvák Jiří Suchý. Do Trutnova přiveze celý orchestr divadla Semafor a jako host s ním zazpívá Eva Pilarová.

Pořadatelé slibují mimořádné vystoupení. Jiří Suchý totiž na žádné hudební festivaly tohoto druhu nejezdí.

„Je to malý zázrak. Pan Jiří Suchý se po asi osmiletém domlouvání nechal letos konečně přesvědčit a na festival přijede. Když mi zatelefonoval své rozhodnutí, okomentoval jej slovy, že kdybychom to už po těch letech konečně neuskutečnili, byla by to ostuda,“ říká zakladatel českého Woodstocku Martin Věchet.

Jiřího Suchého na koncertě doprovodí orchestr Semaforu. Zahraje nejen své písně, ale také duety s Evou Pilarovou, které pro tuto příležitost znovu nazkouší a oživí. „Bude to mimořádné vystoupení. Zazní známé písně ze slavné éry divadla Semafor i evergreeny, které zlidověly a poznamenaly nejednu generaci,“ dodává Věchet.

Zatímco  legendární divadelník si na Bojišti odbude premiéru, Eva Pilarová prostředí festivalu dobře zná. Poprvé v Trutnově vystoupila v roce 2006, o tři roky později ji organizátoři slavnostně dekorovali na královnu festivalu.

Netradičními hosty se festival proslavil

Od té doby se královna festivalu do podhorského ležení pravidelně vrací. Jednou dokonce návštěvníkům hudební přehlídky předvedla své kuchařské umění, před dvěma lety zase podpořila tehdy vězněné ruské členky kapely Pussy Riot. Společně s herci Tomášem Hanákem, Jiřím Lábusem či hudebníkem Johnem Calem na pódiu rozvinula transparent žádající jejich propuštění.

Pořadatelé trutnovského festivalu si na neobvyklých hostech a zvláštní dramaturgii zakládají.

V minulosti tak na stejném pódiu vystoupili umělci, kteří by se za normálních okolností jen těžko potkali. Mimo jiné Petr Novák, Rudolf Pellar, Pavel Bobek, Marta Kubišová, Václav Neckář, Wabi Daněk či Vinnetou alias francouzský herec Pierre Brice.

Asi největší ohlas měly koncerty Waldemara Matušky a právě Evy Pilarové. „To, co se dělo při jejich vystoupení, nelze popsat slovy. Dodnes z toho mrazí. Jejich koncerty předčily i samotné Faith No More z Ameriky,“ vzpomíná Martin Věchet.

Letošní ročník Trutnoff Open Air Festivalu bude věnován obětem u Sand Creeku a ideálům 17. listopadu. Hlavní hvězdou bude slavná americká muzikantka Patti Smith. Odehraje zde své vůbec první vystoupení pod širým nebem u nás.

Dále na Bojišti vystoupí španělští Baskové Crystal Fighters, saharští Tuaregové Tinariwen, příznivce metalu potěší koncerty Cradle Of Filth a Kreatoru. Tuzemskou hudební scénu budou zastupovat například David Koller s kapelou, Jasná páka, Hudba Praha, Debustrol, Bratři Orffové, DG 307, hitmaker Petr Spálený nebo písničkář Vlasta Třešňák.