Bezdomovec Ludvík, který se pomazává popelem, ve svém příbytku v rozpadajícím

Bezdomovec Ludvík, který se pomazává popelem, ve svém příbytku v rozpadajícím se statku ve Skřivanech. | foto: Michal Fanta

Muži z popela se oheň asi vymkl kontrole, u Skřivan zasahovali hasiči

  • 0
Bezdomovec Ludvík vypadá jako čert, spálí, na co přijde, a pro zahřátí se válí v horkém popelu. Tentokrát se mu ale oheň zřejmě vymkl kontrole a v polorozpadlém statku u Skřivan na Hradecku museli požár likvidovat hasiči.

"Místní muž bez domova se chtěl zřejmě ohřát a založil oheň," uvedla Martina Žahourková, mluvčí Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje. Hořely pneumatiky a další odpad na ploše zhruba pět krát pět metrů.

Do lokality Stihňov u Skřivan vyjeli v pondělí v podvečer dvě jednotky profesionálních hasičů z Nového Bydžova a dobrovolných hasičů ze Skřivan. Právě tam žije v ruinách bývalého statku šestapadesátiletý bezdomovec Ludvík Doležal ze zvláštní zálibou v popelu.

"Lehám si do žhavého. Odhrabu si popel, a jak jsem oblečený, tak si lehnu. Nějak šikovně, jen se tak skulím a obalím se, aby mě to hřálo," vysvětlil dobrovolný bezdomovec v únorovém rozhovoru pro MF DNES.

Straní se lidí a celé dny udržuje oheň. Zapaluje vše, na co přijde, včetně svého oblečení nebo matrací, které mu vozí pracovníci charity. Také "vypaluje kov" a ze starých pneumatik získává dráty a disky.

"Požár nezpůsobil žádné škody na majetku," dodala mluvčí hasičů. Na místě ale pro jistotu zůstala jednotka dobrovolných hasičů, která dohlížela, aby se požářiště znovu nerozhořelo.