Muž se zabil skokem z Bílé věže v Hradci Králové (4. 5. 2016).

Muž se zabil skokem z Bílé věže v Hradci Králové (4. 5. 2016). | foto: Martin Veselý, MAFRA

Z renesanční Bílé věže v Hradci Králové skočil muž, na místě zemřel

  • 19
Pětačtyřicetiletý muž se v Hradci Králové zabil skokem z renesanční Bílé věže, která je nejvyšší budovou ve městě. Skočil z ochozu do Rokitanského ulice. Podle provozovatele šlo o běžného návštěvníka, který si koupil vstupenku.

Událost se stala před čtvrtou hodinou odpoledne. Pětačtyřicetiletý muž přišel jako standardní turista asi ve tři hodiny. Koupil si lístek na prohlídku a vystoupal na věž. Podle obsluhy, která ho viděla na bezpečnostních kamerách, se v památce zdržel o něco déle, než bývá zvykem.

„Bohužel na ochozu Bílé věže nemáme kamerový systém, takže obsluha nezaznamenala žádné nestandardní chování. Poté volal někdo z královéhradeckého biskupství, že tam někdo na ochozu je. Obsluha proto zavolala policii. Ve chvíli kdy přijela, tak bohužel svůj čin dokonal,“ popsal ředitel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která památku spravuje, Miroslav Franc.

Na místo kromě policistů vyrazili také záchranáři. Muži ale již nemohli pomoci.

„Utrpěl zranění, kterým na místě podlehl. Policisté teď zjišťují, jak k pádu došlo, co bylo jeho příčinou a další okolnosti k případu,“ řekla policejní mluvčí Hana Klečalová.

Bílá věž je nejvyšší dominantou Hradce Králové. Měří 72 metrů. V minulosti byla minimálně jednou dějištěm pokusu o sebevraždu. Osmadvacetiletý muž seděl v září roku 2000 na římse pod věžními hodinami přes tři hodiny. Skok mu nakonec rozmluvil policejní psycholog.