Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muž obklopil dům veteší. Černá skládka to není, odbyl úřad radnici

  18:54
Muž z Kramolny na Náchodsku zaplnil svou zahradu i dům nepořádkem. Okolí rodinné vily v obci nedaleko Náchoda se tak za poslední roky změnilo k nepoznání. Sousedům i radnici to vadí, na úřady se ale obracejí marně. Podle úředníků muž žádnou černou skládku nezaložil.

Pozemek u domu připomíná smetiště. Ovocné stromy jsou zarovnané až pod koruny v odpadcích, stojí tu barely, kupy dřeva, z pytlů koukají staré bundy, spousty plastů a mezi nimi vedou jen úzké cestičky. Páchne to tam a když se zvedne vítr, létají po okolí krabičky i plastové sáčky. Garáž je plná smetí, stejně tak starý forman a podle sousedů i celý dům. Na majitele starší vilky při hlavní silnici si proto stěžují sousedé.

„Manžel tu koupil dům asi před deseti lety, kdy soused ještě věci nestřádal. Domek měl pěkný a zahradu prázdnou, ale tohle už hraničí. Je to velmi nepříjemné. Má tam železný odpad, igelity, hračky, oblečení. Přijede vždy s dalším smetištěm a začne kvůli tomu hlasitě telefonovat, protože žije vlastně před domem. Močí do lahví, rozlévá to po pozemku, což smrdí. My předěláváme dům, budujeme zahradu a čekáme, co mu vedle spadne ze střechy, protože jeho dům je zchátralý,“ stýská si žena ze sousedství, která nechce zveřejnit jméno.

V neuklizeném domě se podle ní hojně daří kunám, takže rodina už několikrát doplácela na škody, které jí způsobily. Vadí i výkaly, které zanechávají po okolí.

Rodina už sousedovi nabídla, že mu přistaví auto, aby se mohl odpadků postupně zbavovat, ale k ničemu to prý nevedlo. Vystřídali se tu hasiči i vícero úředníků, ale jediný posun byl, že majitel loni odklidil část odpadů v přední části parcely.

Majitel domu výhrady sousedů odmítá. Hájí se, že exkrementy nikde nevylévá, kuny žijí v okolí přes třicet let a na úklidu pracuje. Tvrdí také, že žádné věci už domů nevozí, i když má na nosiči babety tašku se starými časopisy.

Pak vypráví, že stihl obchůzku po několika náchodských bazarech, a je naštvaný, že ho v posledních dnech natáčely televize a sousedi mu udělali ostudu.

„Už se tady na tom pracuje. Mám tu zrovna nachystanou popelnici ke svozu, tady jsou i úplně nové pytle na odpad. Jenže já nemám tolik času. Jezdil jsem dělat dřevo, jezdím pro vodu do Polska, potřebuju si taky nějak vydělat na živobytí,“ říká starší nezaměstnaný muž v dlouhém kabátě s roztrhanými rukávy.

Lidé mu věci ještě přivážejí

Lidé z okolí míní, že v domě neteče voda, nefunguje záchod a muž si v něm zatopil jen párkrát za zimu. Pán často inzeruje, nabízí sběratelské předměty, ale poptává třeba staré barvy. Pak u něj dvakrát v týdnu zastavují dodávky nebo osobní auta a lidé mu ještě věci přidávají. Podle místních přibylo odpadů poté, co muže zaměstnali přes úřad práce na půl roku v náchodských technických službách.

V domku před lety i hořelo. „Tehdy chytla boční stěna. Kdyby se teď něco takového stalo, hasiči by se tam ani nedostali. Byl to krásný dům, ale teď je spíš na zbourání. Bydlel jsem v něm do svých patnácti let, než ho naše rodina prodala prarodičům nynějšího majitele. On za mnou občas přijde a ptá se, jak se má těch věcí zbavit. Vždycky mu odpovídám: Jak jsi je přivezl, tak je zase odvez,“ popisuje Jaroslav Forman, který žije nedaleko.

Kramolenská starostka Jitka Kropáčková říká, že si připadá ve slepé uličce. Za obec podala v prosinci 2015 k přestupkové komisi do Náchoda podnět, že majitel porušuje občanské soužití, neudržuje čistotu a pořádek na svém pozemku a tím narušuje vzhled obce, navíc ze zbytků potravin se mohou živit hlodavci.

Obec však nemá nárok dozvědět se, jak přestupkové řízení dopadlo. Náchodský městský úřad to odmítl sdělit i MF DNES. Pouze zveřejnil, že vedl s majitelem přestupkové řízení podle paragrafu, který se týká neudržování pořádku na pozemku a narušení vzhledu obce s pokutou do 10 tisíc korun, a uzavřel věc loni v únoru.

Nepovolená skládka to není, nikomu neublíží, uzavřel úřad

Starostka oslovila náchodský městský úřad také podle zákona o odpadech, protože tyto záležitosti spadají pod úřady s rozšířenou působností.

Stavební úřad podnět předal odboru životního prostředí, ale jeho úředníci věc uzavřeli, že sice shledali shromažďování různých předmětů, ale že nejde o nepovolenou skládku a materiál, který se tam nachází, nemůže ohrozit lidské zdraví či životní prostředí.

Pokud by se ohrožení zdraví či prostředí prokázalo, úřad může nechat odstranit odpad na své náklady a pak peníze vymáhat po vlastníkovi.

Muž z Náchodska hromadí věci, má jich plné auto, zahradu a prý i dům.

„Hasiči řekli, že přijedou, jen když bude hořet. Náchodské pracoviště hygieny v březnu odpovědělo, že nemohou nic dělat, leda že pán onemocní salmonelózou nebo žloutenkou. Byla bych vděčná za jakoukoli radu. Bohužel mi připadá, že zákon nám neumožňuje situaci řešit, ctí se soukromý majetek. Když nepořádek odklidíme sami, budu po majiteli žádat peníze, ale kdo je zaplatí? Tři sta tisíc by nestačilo a věci by hned zase navezl. Tady by měla nekompromisně zafungovat rodina. Pán má dceru a syna,“ říká starostka Kropáčková.

Stěžovatelé v podobných případech příliš nepochodí ani u hygieniků. Krajská hygienická stanice sice podle zákona o ochraně veřejného zdraví může nařídit vlastníkovi, aby provedl speciální ochrannou dezinfekci, dezinsekci a deratizaci, ale podle hygieniků to nemá praktický význam, když se nezlikviduje přímo černá skládka.

Hromadění odpadků už popisují psychiatři, má zároveň i svou sociální stránku.

„Protože se v naprosté většině jedná o osoby sociálně nepřizpůsobivé, vydaná rozhodnutí nejsou plněna. Lze je vymáhat buď ukládáním exekučních pokut, což nemá též praktický význam, nebo takzvaným náhradním výkonem. V tomto případě provede uložené opatření jiná osoba na náklady osoby povinné. A opět je problém, jak vymoci peníze. A tak se náhradní výkon provede jen tehdy, kdy náklady zaplatí obec. Pokud nezaplatí, problém zůstává bez řešení a trvá,“ podotýká ředitel správního odboru Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Lubomír Píša.

Poslední možností tak je obrátit se na soud. Pokud někoho soused obtěžuje nepořádkem, chabou péčí o svůj majetek, hlukem a podobně, může takový člověk podat v občanskoprávním řízení žalobu, kterou žádá, aby se soused zdržel rušení jeho vlastnického práva.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Náchodsku se pohřešovala mladá žena. Opustila dům i se svým tříletým synem

14. dubna 2024  16:55

Policie pátrala po 22leté ženě ze Zdoňova na Náchodsku a jejím tříletém synovi. Žena s dítětem v...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

Zatím to vypadá, že na tom jsme dobře, říká trenér hradeckých cyklistů Fiala

19. dubna 2024  8:15

Mají za sebou necelé dva měsíce závodění v hodně obměněném složení oproti minulým sezonám. A před...

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Se stavbou třetího okruhu v Hradci stát počítá. Město ale dohání zpoždění

18. dubna 2024  11:20

V Hradci Králové se blíží stavby nejen severní tangenty, ale i jižní spojky a jižní propojky....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...