Na závěr pádlovali 28 hodin, pravěký člun se teď vrátí z Kréty do Česka

  • 4
Členové archeologické expedice Monoxylon III před několika dny dojeli na replice pravěkého člunu úspěšně do cíle. Potvrdili, že lidé před osmi tisíci lety dokázali překonávat vzdálenosti mezi ostrovy v Egejském moři na primitivních dřevěných lodích. Posádka urazila z Řecka na Krétu trasu dlouhou 418,5 kilometru.

Expedice ve středu vyrazí zpátky do Česka, doma budou všichni v neděli.

„Podařilo se nám realizovat vše, co si expedice předsevzala. Dosáhla skutečně velkého úspěchu v oblasti experimentální archeologie. Po patnácti dnech a 416 kilometrech doplula replika neolitického člunu z pevninského Řecka na ostrov Kréta. Zejména závěrečná etapa z ostrova Santorini na Krétu v délce 116 km byla skutečnou prověrkou naší morálky, fyzické síly i zarputilého odhodlání. Když jsme po 28 hodinách nepřetržité plavby na otevřeném moři dosáhli pobřeží, vystřídal pocit nezměrné únavy a vyčerpání stav radostné euforie,“ popsal člen týmu Jan Bartoň.

Úspěšné expedici už stihl pogratulovat i hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). „Plout ve vydlabaném kmenu stromu po moři vyžaduje pořádnou porci odvahy a touhy po dobrodružství. Děkuji experimentálním archeologům a jmenovitě docentu Radomíru Tichému, za jeho zápal a touhu ověřovat vědecké hypotézy na vlastní kůži. Jejich expedice posunula naše poznání historie zase o kus dál,“ prohlásil. Královéhradecký kraj přispěl na expedici 95 tisíc.

Smyslem expedice Monoxylon III  bylo v praxi ověřit teorii o šíření raných zemědělských kultur ve Středomoří. Experimentální archeologové pod vedením královéhradeckého archeologa Radomíra Tichého proto postavili monoxylon, 9 a půl metru dlouhý člun o váze 1,3 tuny, který vypálili a vydlabali z jednoho kusu dřeva. Jeho předlohou se stalo osm tisíc let staré neolitické plavidlo, které bylo v roce 1994 objeveno v jezeře Bracciano u Říma. 

Rychlost vydlabaného člunu testovali například loni začátkem července na Rozkoši. Na Rozkoši si také pohráli s tvarem lodi. Dubový člun je o tunu lehčí než při předchozí expedici.

Archeologové vypluli z jižního pobřeží Řecka na na Krétu. Od Archeoparku ve Všestarech vyrazil člun na přívěsu k moři 20. května. Expedici tvořilo 20 pádlařů, kapitán a dokumentarista. Posádky se ve dřevěném člunu střídaly a neolitické plavidlo doprovázela moderní loď s lodivodem. Posádka se přesunovala z jednoho ostrůvku v Egejském moři na druhý, plula v bezpečném dosahu pobřeží a ukrývala se v zátočinách před silným větrem. 

Z řeckých pláží pluli na ostrov Makronisos, z něj na Keu a pak pokračovali dál. Pro zachycení impozantních záběrů z plavby používají dron.

Vyčerpaní, ale šťastní

„Ráno jsme vypluli za mírného vánku. Po prvním střídání jsme rozvinuli plachtu – vál svěží zadní vítr. Loď plula výborně rychlostí přes 7 kilometrů v hodině. Asi v polovině vzdálenosti mezi ostrovy se vítr změnil na boční a velmi zesílil. Zvedly se metrové vlny. Bylo nutné rychle svinout plachtu a korigovat kurz proti větru. Ke konci vítr utichal a úspěšně jsme dopluli do zátoky na ostrově Kinthos,“ popsala expedice přeplutí volného moře mezi ostrovy Kea a Kinthos.

Největší výzvu pro mořeplavce představovala předposlední etapa z ostrova Santorini na Diův ostrov, které jsou od sebe vzdálené 110 kilometrů. Posádka dřevěného člunu vzdorovala větru a vlnám 28 hodin a poté se vyčerpaná, ale šťastná vylodila na plážích Diova ostrova. Na Krétu to v tu chvíli bylo už jen kousek.

Na této stokilometrové etapě teprve pořádně otestovali možnosti primitivního dřevěného plavidla. „Ustavili jsme nový světový rekord v jízdě monoxylem přes otevřené moře,“ zažertovali archeologové. 

Monoxylon přistál na pláži Karteros v neděli 9. června. Výběr místa nebyl náhodný. Na pláži ležící východně od letiště v Heraklionu na Krétě totiž pravděpodobně stál v době bronzové mínojský přístav Amnissos.

Expedice Monoxylon III navazuje na předchozí dvě výpravy, které se uskutečnily v letech 1995 a 1998.

Archeologové nyní plánují řadu přednášek, ta první se bude konat ve středu 26. června v 18 hodin ve velké aule Univerzity Hradec Králové v Hradecké ulici.