„Modrý dům“ ODS na Vančurově náměstí v Hradci Králové (11.4.2015). | foto: Martin Veselý, MAFRA

„Modrý dům“ v Hradci přerůstá ODS přes hlavu, prodat ho však nemůže

  • 1
Sídlo Občanské demokratické strany v Hradci Králové na Vančurově náměstí, kterému se přezdívá „modrý dům“, straně už jen překáží, ale prodat ho kvůli zástavě taky nemůže. Regionální šéf ODS tvrdí, že se někdo snaží stranu poškodit.

Na dvoře domu číslo popisné 663 na hradeckém Vančurově náměstí často parkovaly reprezentativní limuzíny, z billboardu na zahradě se usmíval europoslanec Oldřich Vlasák, za zdmi vily se rodily strategické plány krajské ODS a scházely se tu nejužší stranické špičky.

Od druhé poloviny března je však „modrý dům“ v zástavě a zaplombovaný. Občanští demokraté jej sice dál mohou využívat, avšak také krajská organizace nyní pyká za půjčky z let 2002 až 2010, kdy stranu vedl Mirek Topolánek.

Šéf regionálního sdružení ODS poslanec a starosta Trutnova Ivan Adamec sice říká, že zástava neznamená žádnou komplikaci, ale zároveň připouští, že sídlo straně „přerostlo přes hlavu“.

„Říkám tomu kabelka paní Nečasové“

„V současné době jsme takovou stranou, která by se měla vrátit do velmi prostých regionálních kanceláří, případně se třeba scházet po různých restauracích. My bychom své hradecké sídlo rádi prodali, což ale kvůli zástavě nemůžeme. Ani o pronájem nejsou žádní zájemci, protože ten dům není v lukrativní destinaci a navíc je tu i velký provoz,“ říká Adamec.

Domnívá se, že zprávu o zaplombování sídel strany nejen v Hradci, ale i v Pardubicích, Plzni, Ústí nad Labem, Jihlavě a Ostravě někdo zneužil k poškození strany:

„Prostě objev Ameriky, zastaven barák má kde kdo. Mám dojem, že jde o účelový objev zrovna v době, když se zvedáme. Říkám tomu kabelka paní Nečasové, z které se vždy něco vytáhne, když se to někomu hodí.“

Z údajů dostupných v katastru nemovitostí vyplývá, že ODS si půjčovala od společnosti RMS Mezzanine, která je zástavním věřitelem strany. Firmu přes kyperskou skořápku ovládá slovenský podnikatel a lobbista, blízký česko-slovenské finanční skupině J&T, Boris Procik.

Ten zástavu domů potvrdil. „Mohu říci, že jde zhruba o osm až dvanáct objektů. Obchodní detaily ale sdělovat nechci, nemají to jednoduché,“ uvádí Procik.