Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hradec doufá, že dokončí územní plán. Spor o střelnici už ho neblokuje

  16:42
Spor Hradce Králové s ministerstvem obrany o ochranné pásmo kolem střelnice v Malšovicích skončil smírem. Konečně se mohou obnovit práce na územním plánu města, které právě kvůli rozdílným názorům na louku mezi Malšovicemi a Malšovou Lhotou měsíce stály.
Louka mezi Malšovicemi a Malšovou Lhotou, kde se plánuje nová čtvrť.

Louka mezi Malšovicemi a Malšovou Lhotou, kde se plánuje nová čtvrť. | foto: Lukáš Urban

Sváry města s resortem obrany připomínaly hádku dvou neústupných kohoutů. Zatímco armáda si kolem střelnice vytyčila rozsáhlé pásmo hlukové zátěže, čímž zarazila veškerý rozvoj, město reagovalo razantním prohlášením o nezákonném postupu a pracovalo na rychlém přestěhování střelnice.

Údajné střety s ministerstvem obrany stály za odvoláním zastupitele pro územní plán Jiřího Langera (ANO) v prosinci 2020. Na jeho místo zastupitelé zvolili Adama Zárubu (Změna a Zelení) a obě strany hledaly kompromis.

Louka mezi Malšovicemi a Malšovou Lhotou, kde se plánuje nová čtvrť.

Vyjednávání přineslo výsledek, Hradec s armádou podepsal smlouvu, která odblokovala nejen práce na územním plánu, ale i případnou výstavbu rodinných domů.

Území, které si ministerstvo označkovalo coby své zájmové, zahrnuje plochu dvou milionů čtverečních metrů. Na dohodu netrpělivě čekali místní vlastníci pozemků, rodinných domů i chat, podle kterých resort obrany bezprecedentně zasahoval do jejich vlastnických práv.

„Bylo to složité jednání, panovaly napjaté vztahy. Když na ministerstvu slyšeli Hradec, naskakovala jim husí kůže. Od února do října se uskutečnilo asi pět nebo šest schůzek a nakonec se nám podařilo dojednat kompromis. Už jsme podepsali vzájemnou dohodu a vyřešili tak nejen rozpor, ale i poslední problematickou záležitost, kvůli níž celý rok stál územní plán. Znamená to obnovení prací,“ řekl zastupitel určený pro územní plán Adam Záruba.

Podle něj by Hradec mohl nový územní plán představit v roce 2024, zatím chtě nechtě musí pracovat s územním plánem z roku 2000, který už neodpovídá aktuálnímu stavebnímu zákonu ani novým potřebám města, například dostatku nových ploch pro výstavbu bytů.

Kompromis pro příměstskou krajinu

Výsledek jednání o problematickém území u zahrádkářské osady Rozkvět míru Záruba stručně shrnul:

„Město bude respektovat zájmy střelnice a ministerstvo zase bude respektovat návrh územního plánu. Bude umožněno realizovat výstavbu v plochách, které jsme již dříve stanovili, i když za určitých podmínek, protože v území jsou vyloučeny některé typy staveb, třeba mateřské školy. Podařilo se nám tedy uhájit územní plán při respektování zájmů ministerstva. Považuji to za úspěch, vždyť jeden čas ministerstvo požadovalo, aby se plochy k výstavbě zcela zrušily.“

Podle studie by v nové čtvrti nazvané Malšovické Meandry nebo Malšovice Východ mohlo být postaveno až 90 rodinných domů. Kolem výstavby se však ještě dá očekávat vzrušená diskuse s majiteli pozemků, kteří mají pocit, že jim střídavě město a stát hází klacky pod nohy.

„Je tu skupina lidí, která by do územního plánu chtěla přidávat obrovské plochy. To je záležitost, která se nyní bude také vypořádávat. Nyní je tu územní plán, jak byl stanoven v roce 2016, o což jsme bojovali. Nedovedu si představit, že by se do něj znovu zasahovalo a vymezovala se nějaká další plocha. Jsou tam přesně navržené plochy, pro příměstskou krajinu je to dobrý kompromis,“ upozornil zastupitel určený pro územní plán.

Vlastníkům jde o snížení hluku

Naopak zástupce vlastníků zdejších pozemků Roman Dunda důrazně považuje dohodu města s armádou za podraz: „Připadá mi absurdní, že se ve chvíli, kdy se vedle obytné zástavby nachází nezákonný zdroj hluku, město s původcem hluku dohodne, že se v Malšovicích raději nebude dál stavět, než aby došlo ke snížení nadměrného hluku. Takovou dohodu považujeme za naprosté fiasko.“

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

„Nemůžeme si dovolit území nechat tak, jak navrhuje ministerstvo obrany, čili vymezené. Rozklad právníků říká, že vymezené území neexistuje. Nemůžeme si dovolit, že bychom si lokalitu zakonzervovali. Jednou bude potřeba,“ už dříve apeloval bývalý zastupitel pro územní plán Jiří Langer.

Spory se řeší i ve Svinarech

Provozovatel střelnice - Armádní sportovní centrum Dukla - už v minulosti udělal ústupek, když činnost střelnice navzdory každodennímu povolení omezil na tři dny v týdnu. Ministerstvo poukazovalo i na dřívější postoj města.

„Při opakovaných jednáních o územním plánu zazněly od orgánů města informace, že tato oblast nemusí být nutně zastavěna a Hradec Králové může svoji výstavbu zaměřit jinými směry tak, aby činnost resortu obrany nebyla omezena,“ uvedl Jiří Caletka z tiskového odboru ministerstva obrany.

Kolem střelnice může město očekávat množství připomínek, se kterými se bude muset vypořádat. Další vlastníci půdy se bouří též v nedalekých Svinarech, kde podle informací MF DNES podali i kasační stížnost. I tak na straně města převažuje spokojenost z odblokování zastavených prací na územním plánu.

„Práce byly přerušeny, protože se vyjednávaly poslední sporné body. Ty jsou nyní uzavřeny a v nejbližších dnech by se práce měly opět zahájit. Zpracovatel to musí na základě připomínek upravit a plán znovu projednávat s veřejností i s orgány státní správy. Pokud vše půjde, jak má, nejbližší reálný termín pro dokončení územního plánu je rok 2024. Bude to déle, než jsme čekali,“ připustil Záruba.

Ta dohoda je fiasko, říká majitel půdy

Zatímco pro práce na územním plánu Hradce Králové se dohoda s ministerstvem obrany může zdát jako vítězství, vlastníci pozemků mezi Malšovicemi a Malšovou Lhotou cítí křivdu.

„Myslíme si, že dohoda s ministerstvem bude špatná nejen pro vlastníky pozemků v Malšovicích, ale i pro vlastníky stávajících rodinných domů u sportovní střelnice, a to i v Malšově Lhotě,“ říká Roman Dunda, který tu některé pozemky vlastní a zastupuje i další majitele.

Roman Dunda

Co říkáte dohodě města s ministerstvem obrany?
Že město už dohodu podepsalo, se dozvídám právě nyní. Do dnešního dne před námi zástupci města návrh dohody, průběh jednání i veškeré podklady a právní stanoviska důsledně tají. Opakovaně nereagovali na naše dotazy a zamítali i žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Pracně jsme zjistili jen pár kusých zpráv o obsahu jednání. K obsahu dohody jsme se tedy neměli jak vyjádřit.

Máte vysvětlení, proč to město před vámi tajilo?
Předpokládám, že jde o to, že jsme jako dotčení občané v minulosti upozornili na několik chyb a nezákonných kroků, které tvorbu územního plánu v Malšovicích doprovázely, třeba na nezákonné stanovisko ministerstva obrany k územnímu plánu. To si mimochodem od ministerstva vyžádal odbor hlavního architekta jako pořizovatel územního plánu, pravděpodobně jako záminku zamezit rozvoj Malšovic. Existuje o tom dokonce písemný zápis z rady města, ale bohužel téměř všichni dotčení se tváří, jako by se nic nestalo.

Čekal bych spíš radost z odblokování zastavených prací na územním plánu. Vždyť i vy můžete vznést připomínky...
Územní plán mohl být už dávno hotový. Působí to tak, že jde o cílené poškozování Malšovic a zájmů tamních občanů za každou cenu. Odbor hlavního architekta hájí dlouhodobě nějaké jiné zájmy, s nimiž se kříží nejen rozvoj Malšovic, ale i urbanistické zvyklosti a zadání plánu. Sportovní vojenská střelnice je jen další záminkou. Nejdříve pořizovatel přišel s trasou mezinárodního plynovodu, ale když jsme se s plynaři domluvili, že jim výstavba rodinných domů nevadí, objevily se údajné zájmy obrany státu. A když neprošlo ani to, tak je tu nadměrný hluk, který město ochotně přijme do svého územního plánu.

Jak mělo město postupovat podle vás?
Pokud by měla vůbec vzniknout dohoda, potom zejména v zájmu občanů, kteří jsou dotčeni. Pokud jde o případné podmínky, tak pro celé dotčené území jednotně a s jasnou deklarací, jaké ministerstvo obrany nebo město udělají opatření, aby se hluk snížil na přijatelnou míru. Mimochodem taková povinnost je i v kolaudačních podmínkách střelnice. Všichni zastupitelé dlouhodobě vědí, že hluk ze střelnice je nezákonný, protože vysoce překračuje hlukové limity. Když se samo město vyjadřovalo ke kolaudaci střelnice v roce 2006, hlavní podmínkou schválení provozu bylo dodržování hlukových limitů. Připadá mi absurdní, že se ve chvíli, kdy je vedle obytné zástavby nezákonný zdroj hluku, město s původcem hluku dohodne, že se v Malšovicích raději nebude dál stavět, než aby došlo ke snížení nadměrného hluku. Takovou dohodu považujeme za naprosté fiasko.

Jaký vývoj předpovídáte? Budete se bránit?
Je škoda, že město s námi nehledá rozumné řešení. My máme možnost se bránit pouze žalobou u správního soudu, což může ohrozit územní plán i jako celek. Manipulace v územním plánu, na které upozorníme, jsou totiž i v jiných městských částech. Vítězný návrh územního plánu počítal v Malšovicích vedle zahrádkářské kolonie s nízkopodlažní zástavbou. Předpokládáme, že v zájmu těch pár jednotlivců, kteří dohodu s ministerstvem obrany upekli, nebude rozvoj Malšovic žádný. Myslíme si, že dohoda bude špatná pro všechny lidi z okolí. Mohou očekávat další zvyšování hluku, protože město nezákonný hluk dohodou v podstatě legalizuje. S tím samozřejmě nesouhlasíme a domníváme se, že s tím nebude souhlasit ani samospráva městské části Malšovice, která si rozvoj přeje. Kromě toho může město očekávat řadu nároků na náhradu škody způsobené tamním občanům. A ty budou podle našeho názoru oprávněné.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Rumcajs s Cipískem se dívají, jak Manka tancuje. Rekordní lavička zdobí alej

23. dubna 2024  11:10

Tančící Manka, Rumcajs a Cipísek zdobí největší tuzemskou vyřezávanou lavičku, která přibyla do...

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Útočníka následuje do Hradce ze Slovenska obránce, co brankář?

22. dubna 2024  12:02

Příliv hokejistů do kádru hradeckého Mountfieldu ze slovenské hokejové extraligy pokračuje. Poté,...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...