Jan Bohuš z hradecké univerzity glosuje plánovanou těžbu břidlicového plynu na Náchodsku. | foto: Jan Bohuš

Lidé na Náchodsku vytáhli do boje proti těžbě plynu peticemi i vtipy

  • 33
Petici proti plánované těžbě břidlicového plynu na Náchodsku už podepsalo téměř devět tisíc lidí. Odpůrci se sdružují také na sociálních sítích a o plynu dokonce vznikají i vtipy. Problém přijede řešit ministr životního prostředí.

Plyn jako zdravá svačinka pro děti nebo kontaminovaná pitná voda z Náchodska jako náhrada zemního plynu. Takovými vtipy bojují lidé na sociálních sítích proti plánované těžbě břidlicového plynu na severu Královéhradeckého kraje. Svůj odpor však dávají najevo i vážněji. Ve velkém podepisují petice a jejich zástupci z radnic vyjednávají s vládou. Protesty sílí.

Z pivovaru bude od letoška plynovar. Odpůrci těžby břidlicového plynu vytvářejí fotomontáže.

Fotomontáže šíří na internetu odpůrci těžby břidlicového plynu, Toma natura se stáčí v Adršpašských skalách na Náchodsku.

Zástupci tří obcí z Náchodska, Broumovska a Trutnovska v pondělí předali ministrovi životního prostředí petici proti průzkumu a těžbě plynu, kterou v regionu už podepsalo přes 8 600 lidí. Ministr slíbil, že se s nimi ještě setká, než rozhodne, zda průzkumné území pro plyn těžařům ponechá.

"Na toto téma budu se starosty dále hovořit. Nabízí se totiž otázka, jestli je zákon o geologických pracích v tuto chvíli schopen reagovat na technologický pokrok a jestli by se neměla vést debata s ministerstvem průmyslu o jeho novelizaci," připustil ministr Chalupa, jehož úřad se dosud proti průzkumům nestavěl.

Plyn z břidlic

Jde o metan uložený v pravěkých vrstvách břidlic a utužených pískovců, který se dobývá z hlubokých vrtů. Pro štěpení vrstev se užívá frakční kapalina, tedy voda s pískem a 0,5% chemikálií. Na jednom kilometru čtverečním se umisťují až tři vrty.

Břidlicový plyn se dobývá z velkých hloubek za pomoci horizontálních a vertikálních vrtů. Neprostupné vrstvy se roztrhají pomocí hydraulického štěpení a plyn se jímá. V Americe se těží zejména posledních deset let, v části Evropy jej už firmy hledají. Mluví se o něm jako o strategické surovině, která by Evropu zčásti mohla zbavit závislosti na Rusku.

Podle nevládních sdružení bude záležet na tom, jestli novela půjde na ruku těžařům jako v Americe, nebo naopak zpřísní podmínky.

Poslední šance pro obce

Ministerstvo koncem roku povolilo průzkumné území "Trutnovsko" o 777 kilometrech čtverečních pro těžařskou firmu s australsko-americkými vlastníky Basgas Energia Czech. O vlastní průzkum se zatím nejedná, ale pro obce je to poslední příležitost říct svůj názor.

Proti průzkumnému území se odvolalo osmnáct obcí, jejichž protest bude ministerská komise řešit v pátek. Pak teprve bude rozhodovat přímo ministr Chalupa.

"Diskutovali jsme s ním o variantách řešení, které se nabízejí. Něco nám naznačil, ale nemohu mluvit za něj," uvedl zmocněnec petičního výboru, místostarosta Police nad Metují Jiří Škop. Ministerská návštěva čeká Náchodsko zřejmě v dalším týdnu.

Zbraň odpůrců: humor

Ačkoli těžaři nedávno v Náchodě ujišťovali o bezpečnosti svých vrtů, lidé tomu příliš nevěří hlavně kvůli obavám ze znečištění spodních vod. Kvůli plynu se sdružují na Facebooku a na stránkách odpůrců hydraulického štěpení ne-plyn.hys.cz.

Student grafické tvorby z Univerzity Hradec Králové Jan Bohuš zareagoval na plánovanou těžbu břidlicového plynu po svém.

Internetem už také kolují nejrůznější amatérské "protitěžařské" fotomontáže a student grafické tvorby z Univerzity Hradec Králové Jan Bohuš zase nakreslil několik svérázných vtipů.

"Ty vtipy se mi zdají hodně výstižné. Je to mladý kluk, který dělá street art a podobné věci, i politické. Je povinnost každého, kdo tady žije a chce žít, aby se postavil břidlicovému plynu. Nikdo to za nás neudělá," míní malířův kamarád Jan Kozderka z Broumova, který obchází domácnosti a firmy s peticemi a také překládá z angličtiny články a dokumenty o plynu.

Těžba plynu je nebezpečná, říká evropská studie

Petice obcí namířená proti průzkumu a těžbě plynu se uzavře tento čtvrtek. Druhou petici, kterou sestavila nevládní sdružení z Koalice STOP HF, mohou lidé podepisovat stále. Koalice chce v Česku i v Evropě dosáhnout úplného zákazu metody hydraulického štěpení, při níž se vstřikují chemické látky do břidlicových vrstev v hloubkách přes dva kilometry.

Loňská studie Evropského parlamentu však zpochybnila, zda by se mělo povolit vstřikování chemikálií do podloží. Rizika pro životní prostředí jsou podle ní vyšší než prospěch z těžby. Dopady vidí v emisích znečišťujících látek do ovzduší, ve znečištění podzemních vod při haváriích, v průsacích těžební kapaliny a nekontrolovaném vypouštění odpadních vod.

Těžební kapaliny obsahují nebezpečné látky a když se vyčerpají na povrch, jsou v nich i těžké kovy a radioaktivní látky. Studie také konstatuje, že v USA dochází k mnoha nehodám kvůli nesprávnému používání technologie nebo průsakům z vrtů.

Ač ve frakční kapalině mateřské firmy Hutton Energy jsou i toxické látky, těžaři tvrdí, že vše je bezpečné. Vzhledem k výzkumu by prý v Podkrkonoší použili to nejlepší, co bude za tři roky k mání.