Obžalovaný lékař Jaromír Š. u hradeckého krajského soudu.

Obžalovaný lékař Jaromír Š. u hradeckého krajského soudu. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Lékař dostal za předepisování hypnotik manželce podmínku, sám se má léčit

  • 4
Bývalý lékař Jaromír Š. z Chrudimska odešel od hradeckého krajského soudu s tříletým podmíněným trestem a zákazem vykonávat lékařskou praxi na pět let. Své manželce podle obžaloby v rozporu s Hippokratovou přísahou předepisoval návyková hypnotika, sám se teď musí podrobit odvykací léčbě.

Za zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy potrestal soud Jaromíra Š. třemi lety vězení podmíněně se zkušební dobou pěti let.

"Obžalovanému se ukládá trest zákazu činnosti, spočívající v zákazu výkonu lékařské praxe spojené s předepisováním léků, a to na dobu pěti let," uvedl v rozsudku předseda senátu Petr Mráka a navíc obžalovanému uložil ochranné protitoxikomanické léčení v ambulantní formě.

Sedmašedesátiletý Jaromír Š. se stejně jako státní zástupce vzdal práva odvolání, rozsudek je tak pravomocný. Na začátku hlavního líčení nepopřel, že od roku 2007 své manželce předepisoval léky.

Závislá žena po lécích zkolabovala, u soudu ale manžela bránila

"Nezabránil poškozené v přístupu k předmětným lékům, které doma přechovával, toleroval jejich nadužívání poškozenou i v případě, že si je z důvodu vlastní závislosti opatřil pro sebe prostřednictvím stovek lékařských předpisů jím vystavených na sebe a další rodinné příslušníky, popřípadě i neexistující osoby, ač si byl vědom opakovaných hospitalizací poškozené pro intoxikaci hypnotiky," stojí v obžalobě.

Bývalý lékař vypověděl, že návykové léky ordinoval i sám sobě, protože je po sérii operací a trpí silnými bolestmi. Rodinná samoléčba rohypnolem, diazepamem nebo lexaurinem "praskla" 1. listopadu 2011, kdy se jeho žena předávkovala a ocitla se v bezprostředním ohrožení života.

Trestní oznámení na Jaromíra Š. podal syn jeho ženy z předchozího manželství. "Udal mě, protože mi dosud dluží 410 tisíc korun. Je to epileptik a morfinista," rozzlobil se obžalovaný, jehož manželka ho u soudu naopak bránila. Léky mu prý brala i bez jeho vědomí a později si je sama objednávala na černém trhu (více najdete zde).

,