Lékař Jaromír Langer (vpravo) u Okresního soudu v Náchodě (27. 3. 2018)

Lékař Jaromír Langer (vpravo) u Okresního soudu v Náchodě (27. 3. 2018) | foto: Štěpánka Tůmová, MF DNES

U soudu vzpomínali, s čím se léčili. Jejich doktora totiž viní z podvodu

  • 2
Okresní soud v Náchodě se zabývá případem praktického lékaře Jaromíra Langera obžalovaného z podvodů vůči zdravotním pojišťovnám a šíření toxikomanie. Podle spisu lékař a jeho firma vykazovali zdravotním pojišťovnám výkony, které pacientům neprovedli. Lékaři hrozí trest od 2 do 8 let.

Na chodbě soudu bylo hodně živo, sešly se tam totiž celé rodiny pacientů nebo známí z Broumovska, kde má lékař celkem tři ordinace. Hlavní líčení začalo v listopadu a do úterý v něm vypovídalo už přes 200 bývalých i dosavadních lékařových pacientů.

Soud však potřebuje vyslechnout celkem přes 1 600 svědků, což potrvá určitě ještě letošní rok. Zatímco státní zástupce by si přál rychlejší projednání, obhajoba zpochybňuje výsledky policejního vyšetřování.

Předsedkyně senátu Jana Geislerová proto vysvětlovala jednomu nespokojenému svědkovi, že nemůže přečíst jeho dřívější výpověď na policii, protože strany s tím nesouhlasily.

Lidé tak před soudem například vzpomínají, zdali se nechali před šesti lety očkovat proti tetanu nebo jim odebírali krev. 

„Když jsem končil ve škole a musel přejít k lékaři pro dospělé, akorát jsem donesl kartu k panu doktoru Langerovi. V životě jsem tam byl jen jednou, mám jiného doktora v Adršpachu v zaměstnání. Já k doktorům nechodím, cítím se zdravý. Dokud není nejhůř, tak je vůbec nevyhledávám,“ řekl svědek Lukáš Müller.

Lékař si přitom na jeho jméno vykázal v letech 2013 a 2014 komplexní vyšetření, očkování proti tetanu a potvrzení pro řidiče. Vykazoval na něj také péči jako pro pacienta s diabetem. Svědek však řekl, že diabetik není.

Většina svědků potvrdila, že nebyli diabetici

Za dopoledne se před soudem vystřídalo jednatřicet lidí. Soudkyně se dotazovala na návštěvy lékaře u nich doma, na odstraňování kožních lézí či celkovou prohlídku. Celkem 17 z 21 dotázaných odmítlo, že by byli vůbec v té době diabetici. Celkem 18 z 21 dotázaných řeklo, že se nenechali očkovat proti chřipce.

Pacienti se souhlasně vyjádřili spíš jen v menšině případů. „Nic ze seznamu výkonů, který mi ukázala policie, jsem nevyškrtal, protože všechno souhlasilo,“ řekl svědek Bohuslav Ringl. Souhlasil, že ho lékař navštívil v letech 2012 až 2014 asi čtyřikrát doma, když ležel s horečkami.

Přitom ale uvedl, že u lékaře nebyl na žádné celkové prohlídce a není ani diabetik, což si tedy lékař zřejmě vykázal.

Jedna pacientka se svěřila, že už lékaře změnila kvůli jeho věku, protože zapomínal a mnohé zůstávalo na zdravotní sestře. Další ho opustila poté, co se jí stal pracovní úraz loni na jaře. Lékař si od ní vzal 300 korun bez dokladu, ale pak jí odmítl vyplnit dokumentaci o úrazu a poslal ji do nemocnice, kde zaplatila dalších 90 korun.

Případ je neobvyklý svým rozsahem. Obžaloba má 446 stran. Podezírá lékaře a jeho společnost Medica Langer, že mezi lety 2012 až 2015 vykázali v 1 643 případech zdravotnické výkony, které ve skutečnosti neprovedli, a čerpali na ně peníze od sedmi pojišťoven. Celková škoda je podle spisu 2,9 milionu korun, podle obžaloby jde o podvod.

„Podstata obžaloby spočívá ve fiktivních zdravotnických výkonech poskytnuté lékařské péče,“ uvedl státní zástupce Vladimír Štěpánek.

Samotný lékař je navíc obžalován za to, že nejméně sedmi osobám předepsal od roku 2012 do poloviny 2016 různé léky obsahující opiáty s účinnou látkou tramadol, a tím šířil toxikomanii. Hrozí mu tak až tříletý trest vězení nebo zákaz činnosti. Policie se začala případem zabývat právě v souvislosti s předepisováním tramadolu na Broumovsku.

Obhajoba zjišťovala, jak policie vedla výslechy

„Po dohodě s právničkou se nebudu zatím vyjadřovat,“ odmítl komentovat hlavní líčení lékař Jaromír Langer.

Jeho obhájkyně se u svědků snažila zjistit, jestli přece jen nečerpali u lékaře péči související s ošetřením kůže, jizev či vyrážek, případně zda se neléčí s vážnějšími onemocněními, například nemocemi srdce nebo vysokým krevním tlakem.

Syn obžalovaného lékaře upozornil soud na vykazování výkonů u pacientů s několika vážnými diagnózami. „Stává se, že ke mně chodí pacienti a jsou léčeni s diabetem někde jinde, ale mně říkají, že mají hypoglykemii a já jim upravuji léčbu. Já si na to něco vykážu, ale abych pak nebyl za zločince za pět let,“ řekl lékař František Langer, který je jedním z jednatelů Medica Langer.

Obhájkyně zjišťovala u svědků také okolnosti policejních výslechů. Pacienti vypovídali doma v bytech nebo i v zaměstnání. Někteří připustili, že pak podepisovali svou výpověď třeba na chodbě nebo venku na patníku. Jednotlivci váhali nad listinami, zda jsou tam vůbec jejich podpisy.

Policie v době vyšetřování zajistila tři motorová vozidla a finanční prostředky na účtech v celkovém součtu okolo tří milionů korun, což odpovídá výši způsobené škody.

Vůči lékaři se objevily pochyby už dříve

Lékař v roce 2000 byl kandidátem ODS na senátora za Náchodsko, ale rezignoval krátce před volbami a ihned vystoupil ze strany. Reagoval tak na reportáž Českého rozhlasu, podle níž se dopustil vážných pochybení při výkonu lékařské praxe a měl i konflikty se sousedy.

MF DNES v roce 2007 popsala případ třiaosmdesátileté pacientky z Machova, které tento lékař vozil léky až domů a prodával jí je mnohonásobně dráž, než by zaplatila v lékárně. Rodina našla i řadu nesrovnalostí ve výpisu zdravotní pojišťovny, například četnější návštěvy nebo léky, jež žena nepotřebovala.

Praktika se tehdy po kontrole zastala Česká národní zdravotní pojišťovna a ani Česká lékařská komora nenašla pochybení, jen formální nedostatky v dokumentaci. Scházely totiž jakékoli doklady, z nichž by se dalo vyčíst, že žena platila léky draze. Lékař jí totiž žádné paragony nedával a ona si výdaje pouze zapisovala do kalendáře.

Tehdy MF DNES oslovila patnáct lékařových pacientů, které pojišťovna konfrontovala s jejich výpisy. Jen dva si nestěžovali.