Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Ve Špindlerově Mlýně vznikají ledové postavy ze Star Wars

  18:40
V době, kdy do kin vtrhlo dlouho očekávané pokračování kultovní série Star Wars, zaplňují postavy z Lucasovy ságy klimatizované ledárium nad Špindlerovým Mlýnem. Pouze pán temnoty Darth Vader ze známé sestavy chybí. Proti byla společnost Walt Disney, která vlastní autorská práva.

Před dvěma lety, kdy mělo ledárium u horní stanice lanovky na Pláni premiéru, se uvnitř zabydlel Karel IV. a jeho manželky, kulisy vytvořily významné pražské památky. Vloni byly hlavním motivem proměny přírody. Kupoli zaplnily motýlí ženy, vážky a chrám připomínající katedrálu Sagrada Família katalánského architekta Antonia Gaudího.

Tentokrát skiareál ve Špindlerově Mlýně vsadil na Star Wars, novinka Poslední z Jediů měla premiéru ve čtvrtek.

„Vytvořit architekturu vesmíru je docela složité. Dlouho jsem se tomu bránil, protože jsem si myslel, že se svět Hvězdných válek nebude do krkonošské přírody hodit. Mám mnohem blíž k přírodním motivům. Na druhou stranu chápu, že Star Wars jsou fenoménem,“ říká hlavní stavitel František Bálek z Plzně, jenž se tvorbou ledových soch zabývá od roku 1989. 

Donedávna mu Hvězdné války nic neříkaly, ale kvůli zakázce ze Špindlerova Mlýna nastudoval všechny díly. S partou devíti sochařů začal na Pláni pracovat 8. prosince. První postavy byly hotové už na konci minulého týdne.

První návštěvníci si ledárium prohlédnou v sobotu 23. prosince, postavy z Hvězdných válek tam zůstanou minimálně do konce března.

Princezna Leia dostala čestné místo

Levá strana scény s barevným logem Star Wars připomíná vnitřek kosmické lodi, prostřední část za postavami zpodobňuje letadlovou loď odlétající přes orbit. Právě její stavba byla pro sochaře největším oříškem. Museli kvádry poslepovat tak, aby to vypadalo, jako že se loď vznáší v prostoru. 

„Je to velmi náročné na vazbu a statiku, předek lodi a křídla jsou ve vzduchu. Museli jsme vymyslet, kam umístit vzpěry, aby to bylo stabilní, protože samotná zeď takovou váhu neudrží. Jsou tam tuny materiálu,“ upozorňuje Bálek. Dráhu letu znázorňuje 6,5 metru vysoká stěna. Přes metrák vážící kvádry dopravoval nahoru na lešení vrátek.

V centru vznikající hvězdné scenérie je jedna z ústředních postav filmové ságy - princezna Leia Organa. Umístění do středu ledária na malé pódium není náhodné. Její představitelka Carrie Fischerová zemřela loni v prosinci a ve snímku Poslední z Jediů ztvárnila svoji poslední roli. 

„Chtěli jsme tímto herečce vzdát poctu,“ podotýká František Bálek. 

Nepřehlédnutelný je populární chlupáč Chewbacca. Nejen vzhledem. Je nejvyšší ze všech postav, měří dva a půl metru. Naopak nejmenšími figurami jsou zakulacení roboti BB-8 a R2-D2. Na pravé straně jsou imperiální Stormtroopeři se zbraněmi, u pevnosti stojí jedna z hlavních ženských hrdinek Rey.

Podobu ledária schvaloval Walt Disney

Nejznámější zápornou postavu Hvězdných válek Darth Vadera budou fanoušci hledat marně. Kalifornská společnost Walt Disney sochařům nedovolila pána temnoty vytvořit. 

„Celá výstava se vztahuje k filmu Poslední z Jediů a v něm Darth Vader nevystupuje,“ objasňuje Martina Klepšová ze skiareálu ve Špindlerově Mlýně. 

Schvalování obsazení ledária trvalo několik měsíců, autoři návrh několikrát přepracovali. „Museli jsme kontaktovat zástupce Walt Disney v České republice, kteří komunikovali s nadřízenými v Londýně a v USA. Od srpna jsme jim posílali nákresy. Společnost schvalovala, kolik postav v ledáriu může být, které konkrétně tam mohou a nemohou být. Nakonec nám schválili třetí návrh,“ vysvětluje Klepšová.

V klimatizované kupoli nad Špindlerovým Mlýnem tvoří řezbáři ledové sochy z...

Sochaři pracují podle fotografií, hraček i modelů postav z plastické hmoty. Používají elektrické pily, frézy, dláta, škrabky a další udělátka pro práci s ledem. Součástí desetičlenného týmu je také známý řezbář Jan Paďour z Josefova, kterého proslavily hlavně dřevěné sochy (více v článku Řezbář: Doba je uspěchaná, tak občas řežu rychle. A dělám kravál). 

„Při práci s ledem jsou specifické podmínky, často je extrémní zima a je potřeba se extrémně obléknout,“ říká s úsměvem urostlý umělec, který se letos podílel také na stavbě 190 tun vážícího ledového dómu ve Vysokých Tatrách. 

„Jinak práce s ledem je daleko rychlejší, je v ní mnohem víc stavařiny. Kostky nejsou dokonale pravidelné, musejí se formátovat do požadovaného tvaru, aby se daly slepit. Samotné vyřezávání zabere tak čtvrtinu času,“ upozorňuje Jan Paďour.

Každý kvádr váží 125 kilogramů, celkem jich ledosochaři spotřebují 360. Více než čtyřicetitunový náklad, který do Špindlu přivezly náklaďáky z Polska, dopravila ze Svatého Petra na Pláň během dvou dnů šestisedačková lanovka. Uvnitř ledária je stálá teplota kolem pěti stupňů pod nulou. 

„Minus pět až minus deset stupňů je ideální teplota pro práci. Voda, kterou používáme pro slepení kvádrů, rychle mrzne. Při nižších teplotách je led už hodně křehký. Horší je, když panují teploty nad nulou. Kvádry kloužou a stříká z nich voda, člověk je pak celý mokrý,“ poznamenává Josef Bálek, bratr hlavního architekta ledového sousoší.

Ledárium se poprvé otevře v sobotu

Obří klimatizovaný stan tvarem připomíná iglů, má průměr 18 metrů a v nejvyšším bodě měří devět metrů. Ledárium se poprvé otevře den před Štědrým večerem, zájemci k němu mohou vyjet šestisedačkovou lanovkou ze Svatého Petra. Otevřené bude každý den od 10.30 do 15.30 hodin, minimálně do konce března. Vstup je zdarma. 

V uplynulé sezoně kupoli navštívilo podle odhadů asi 150 tisíc lidí. Letos chce skiareál ke vstupu umístit sčítač, aby byla statistika přesnější. Stejně jako v předchozích dvou letech bude ledárium na Pláni dějištěm koncertů. První akcí bude 27. prosince koncert tria Inflagranti, kteří v ledáriu už hráli vloni. V únoru budou v ledáriu koncerty každý víkend.

  • Nejčtenější

Sto policistů pročesalo Broumovsko, hledali roky pohřešovanou „parukářku“

10. dubna 2024  9:46,  aktualizováno  18:41

Na Broumovsku se opět konala pátrací akce po Veronice Baníkové, která zmizela před dvěma a půl...

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Náchodsku se pohřešovala mladá žena. Opustila dům i se svým tříletým synem

14. dubna 2024  16:55

Policie pátrala po 22leté ženě ze Zdoňova na Náchodsku a jejím tříletém synovi. Žena s dítětem v...

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Se stavbou třetího okruhu v Hradci stát počítá. Město ale dohání zpoždění

18. dubna 2024  11:20

V Hradci Králové se blíží stavby nejen severní tangenty, ale i jižní spojky a jižní propojky....

Řidič se zasekl s nákladním autem v myčce, vypuštění pneumatik nepomohlo

17. dubna 2024  12:59

Na jedné z čerpacích stanic v Hradci Králové se šofér s nákladním autem nevešel do myčky. Vozidlo...

Klienti s postižením zabydlí tři domácnosti, asistentům uleví zvedací systém

17. dubna 2024  11:22

Barevné domky v Hajnici na Trutnovsku, kde pečují o klienty s mentálním a kombinovaným postižením,...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...