Ledosochaři se zahřáli s pilou, teploty nad nulou však nesvědčí jejich dílům. Na snímku je Matěj Bednařík.

Ledosochaři se zahřáli s pilou, teploty nad nulou však nesvědčí jejich dílům. Na snímku je Matěj Bednařík. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Teplo pily „ledosochařů“ nezastavilo. Vytvořili lyžníka i Krakonoše

  • 0
Tři velké ledové sochy zdobí od víkendu Špindlerův Mlýn v Krkonoších. Umělci je vytvořili s pomocí motorových pil i dlát. Návštěvníci uvidí jejich výtvory, dokud je nerozpustí déšť či jarní teploty. Předpověď počasí nedává příliš nadějí na dlouhou trvanlivost.

Kdo si chtěl v sobotu ráno v centru Špindlerova Mlýna přispat, měl smůlu. Od brzkých hodin se totiž z náměstí ozýval jekot motorových pil.

Na místě však neřádili dřevorubci, nýbrž umělci, kteří dokáží z ledu vytvořit sochy. Spotřebovali na to celkem tři tuny ledové hmoty, původně velkých kvádrů.

"Akce se podařila, přišlo se podívat hodně lidí a spokojení byli i umělci, kteří nakonec vytvořili tři velké sochy mlynáře, lyžníka i Krakonoše," uvedla za pořadatele akce Jitka Hronešová ze společnosti Harmony Club Hotely.

"Pak vznikla i menší díla zvířátek, mezi kterými nechyběl třeba medvěd. Došlo i na velký barevný znak Špindlerova Mlýna," dodala Hronešová.

Pořadatelé na náměstí dovezli led v podobě obrovských kvádrů, které technika naskládala na sebe. Poté se už umělci mohli pustit do práce.

"Kvádry mají 105 krát 25 krát 50 centimetrů a lepí se normálně vodou na sebe do libovolného tvaru. Akorát se musí klást důraz na to, aby ty spáry byly vodorovné," uvedl jeden ze sochařů Matěj Bednařík, který nezapomněl ani na pořádné oblečení.

I když bylo nad nulou a pražilo slunce, od ledu nebylo právě teplo. "Když člověk zrovna dělá, je to v pohodě. Jenže jakmile skončí, je to horší. Je zima. Důležité jsou pak hlavně suché boty," doplnil Bednařík.

Slunce dělalo potíže, umělci by raději měli pod mrakem

Ideální - téměř jarní počasí - bylo příjemné pro diváky uměleckého tvoření. Horší to ale měli sochaři. Problém byl spíš se sluncem než se šesti stupni Celsia.

"Problém je, že když se do toho opírá slunko, tak to potom praská," říkal do kamery jedné z televizních reportérek Bednařík.

"Lepší je, když je pod mrakem a mráz. Mám tady motorovou pilu a dláta. Taková speciální dláta na led, která jsou zubatá," doplnil další sochař Jan Švadlenka, když představoval své nářadí.

Počasí bude mít také fatální vliv na to, jak dlouho budou sochy na náměstí stát. Logické je, že nezvyklé teplo se do nich bude nemilosrdně zakusovat.

"Uvidíme, byli bychom rádi, kdyby vydržely co nejdéle, ale předpověď je spíš proti nám," uvedla Jitka Hronešová.

Při prvním ročníku třídenního festivalu ledosochání s názvem Špindlerovská zima však nešlo jen o samotné sochy.

"Součástí programu byla třeba i světelná show nebo běh do kopce, kterého se zúčastnilo 260 zájemců. Vše proběhlo bez větších potíží, dorazilo dost diváků, takže jsme spokojení," dodala Hronešová.