Ve Dvoře Králové dokončují soukromou léčebnu, zprvu jí chybělo povolení

  9:00
Začátkem dubna se ve Dvoře Králové nad Labem otevře jedna z nejmodernějších léčeben v Česku. Ještě loni na jaře investorovi chybělo stavební povolení na přístavbu dvou traktů k historické vile a dostal pokuty. Zatímco radnice si nové sanatorium chválí, kraji se nelíbí koncentrace lůžek v regionu.

Zdravotnické centrum ve Dvoře Králové nad Labem s kapacitou 160 lůžek se bude specializovat na dlouhodobou ošetřovatelskou péči. V dubnu nastoupí třicet zaměstnanců, při plném provozu jich tam najde práci víc než dvojnásobek.

Sanatorium v ulici Spojených národů postavila v areálu historické vily z roku 1898 firma Žižka ze Dvora Králové, která ruinu s pozemky před dvěma lety koupila. Provozovatelem bude společnost Vividus East, ta s projektem moderní léčebny uspěla ve výběrovém řízení ministerstva zdravotnictví. Obdobné pracoviště už má v brněnských Řečkovicích.

„Troufám si říci, že to bude jedno z nejmodernějších zdravotnických zařízení dlouhodobé lůžkové péče v republice,“ říká jednatel Vividus East Michal Karadzos.

Stavaři kompletně zrekonstruovali polorozpadlou vilu, v níž naposledy byla podniková školka zkrachovalé textilky Tiba, a přistavěli dvě křídla pro 160 pacientů. Pobývat budou v jedno a dvoulůžkových pokojích s klimatizací a vlastním sociálním zařízením. K dispozici budou mít kavárnu a zahradu.

V přízemí čtyřpodlažní vily je recepce, v dalších patrech kromě pokojů také kancelář. V krčcích, které spojují vilu s přístavbami, budou jídelny.

„V každém patře je rehabilitační tělocvična, kde se bude cvičit především na podzim a v zimě. V létě se budou aktivizační procedury odehrávat na zahradě,“ vysvětluje Michal Karadzos. Řemeslníci dokončují interiéry a pokoje vybavují nábytkem a postelemi.

Úřady uložily pokuty v řádu statisíců korun

Přitom před několika měsíci ještě nebylo jisté, zda investor léčebnu dotáhne do konce. Na jaře měl problémy s úřady. Získal totiž stavební povolení pouze na rekonstrukci vily a terénní úpravy, dva nové trakty stavěl od února načerno.

Dvorští úředníci v březnu zahájili správní řízení o dodatečném stavebním povolení a zároveň řízení o odstranění stavby. Cesta k získání povolení se firmě Žižka otevřela až v září, kdy zastupitelé schválili změnu územního plánu.

Investor kvůli výstavbě bez povolení vyfasoval od stavebního úřadu několik pokut. „Ve správních řízeních bylo uloženo pět pokut podle rámce vymezeného stavebním zákonem, a to v součtu statisíců korun,“ potvrzuje mluvčí dvorského městského úřadu Miroslava Kameníková.

24. května 2019

Budoucí sanatorium také narazilo na odpor hradeckého hejtmanství, podle kterého nabourává zdravotnickou koncepci v kraji. Léčebna dlouhodobě nemocných s padesáti lůžky už je ve dvorské nemocnici, v loňském roce se zprovoznilo nových dvacet lůžek v nedaleké Jaroměři.

„Koncentrace tak velkého množství lůžek do jednoho regionu se může jevit jako kontraproduktivní,“ řekl MF DNES v červnu náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Kraji také vadilo, že se s dvorským zařízením bude přetahovat o lékaře a zdravotní sestry. Tyto obavy se však nenaplnily.

Zaměstnance holdingu odmítají, aby nehrotili konflikt s krajem

Vividus East se záměrně vyhnul angažování pracovníků z krajských nemocnic. „Nechtěli jsme doposud oslabovat zdravotnická zařízení spadající pod krajský holding,“ upozorňuje Michal Karadzos. Firma má v současnosti v hledáčku třicet pracovníků, se kterými může počítat pro dubnový rozjezd sanatoria.

„V takovém počtu jsme schopni pokrýt zhruba padesát procent kapacity, které bychom rádi dosáhli do konce letošního roku,“ naznačuje jednatel.

Při zaplnění všech lůžek zde najde práci kolem osmdesáti zaměstnanců, z nich zhruba čtyři pětiny bude tvořit zdravotnický personál. Klienty sanatoria budou pacienti vyžadující dlouhodobou lůžkovou péči, dále lidé v rekonvalescenci, po operacích, úrazech a těžkých onemocněních. Standardní péči uhradí zdravotní pojišťovny.

„Chceme vytvořit ucelenou koncepci rehabilitační a ošetřovatelské péče s detailním přístupem ke každému pacientovi,“ zdůrazňuje Karadzos. Léčebna v budoucnu nabídne také sociální lůžka, služeb centra budou moci využít i samoplátci. Podle jednatele však zhruba sedmdesát procent lůžek bude určeno pro lůžkovou ošetřovatelskou péči hrazenou pojišťovnami.

Bývala to zpustlá zahrada s poničenou vilou. Změna je to velká

Zchátralý areál v ulici Spojených národů na příjezdu od Hostinného byl roky velmi špatnou vizitkou Dvora Králové. Zahrada byla zarostlá a vybydlená vila se stala terčem vandalů.

„Jsem rád, že se našel někdo, kdo budovu zachránil. Myslím si, že naprostá většina lidí to kvituje. Oceňuji, že bude mít smysluplnou náplň. Populace stárne a je potřeba těmto věcem jít naproti. Kdyby podobných zařízení v regionu vzniklo pár dalších, tak to pořád bude málo,“ myslí si dvorský starosta Jan Jarolím (ANO).

Obdobně velký projekt stavební firma Žižka realizovala ve Dvoře Králové už v roce 2016. Za desítky milionů korun přebudovala dva zchátralé domy v historickém centru na multifunkční komplex s restaurací, kavárnou, kancelářemi a byty. Náměstí T. G. Masaryka s Valovou uličkou, která se proměnila v pěší promenádu, spojil moderní průchod velkoměstského střihu.

  • Nejčtenější

Pardubice rozhodly šest vteřin před koncem, Sparta vyhrála v prodloužení

16. března 2024  14:50,  aktualizováno  22:29

Také druhé zápasy čtvrtfinále hokejové extraligy nabídly dramatickou a velmi vyrovnanou podívanou....

Vydřené výhry favoritů. Sparta slaví na nájezdy, Pardubice rozhodly v nastavení

15. března 2024  17:50,  aktualizováno  22:52

Do boje o titul v pátek poprvé vyrazili ti největší favorité. Oba uspěli. Čtvrtfinále hokejové...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Hradec Králové 2:1, domácí utnuli černou sérii, rozhodl Kuchta

17. března 2024  17:09,  aktualizováno  20:03

Nejdřív to dřelo, bolelo, ale postupně se sparťanští fotbalisté rozehráli. I bez tří potrestaných...

Čtvrtfinále podle předpokladů. Fanoušci se těší na derby, Spartu čeká Liberec

12. března 2024  20:57

Čtyři nejlepší týmy základní části si před play off hokejové extraligy užily několik dní odpočinku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dálnice D35 z Hradce do Jičína už roste. Uleví přetížené D1, řekl ministr

13. března 2024

Stavbu dálnice D35 mezi Hradcem Králové a Jičínem si v rámci výjezdního zasedání vlády přijeli...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Ženu na sítích poblouznil falešný zpěvák skupiny Kabát, vylákal od ní milion

18. března 2024  16:11

Báchorkám o životní lásce uvěřila pětadvacetiletá žena z Královéhradecka, která se na sociálních...

VIDEO: Opilý řidič ujížděl 15 kilometrů, policie mu „otočila“ auto nárazem rámu

18. března 2024  15:03

Alkoholem posilněný řidič se na Náchodsku snažil vyhnout policejní kontrole. Nejprve zastavil, ale...

Labská stezka z Vysoké do Opatovic by se mohla stavět už v roce 2025

18. března 2024  10:38

Poslední dva úseky cyklostezky podél Labe z Hradce Králové do Pardubic čeká letos zásadní posun,...

Přestávka přijde vhod. Kluci zvládli těžký program fantasticky, chválil Priske

18. března 2024  8:26

U té odpovědi se po pár slovech zastavil, ani nevypadalo, že se nakonec tolik rozmluví. „Ano,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...