Vítězný návrh nové lávky přes Labe v Hradci Králové architekta Libora Kábrta

Vítězný návrh nové lávky přes Labe v Hradci Králové architekta Libora Kábrta | foto: Archiv města

Vítězný návrh lávky u hradeckého Aldisu nevznikne. Radní ho vyloučili

  • 1
Návrh lávky, který v dubnu vyhrál architektonickou soutěž na podobu přechodu přes Labe u hradeckého Aldisu, nyní ze soutěže vyloučila městská rada. Na projektu se nejspíše podílel jeden z porotců soutěže.

"Existuje podezření, že člověk, který návrhy posuzoval v porotě (Lukáš Vráblík - pozn. red.), se u vítězného návrhu podílel jako statik," zdůvodnil hradecký primátor Zdeněk Fink.

Návrh lávky za více než 30 milionů korun vznikl v dílně architekta Libora Kábrta (více o projektu čtěte zde). Statik Vráblík sice není připojen jako spoluautor, ale významně se podílel na plánech takřka totožného díla, které se účastnilo soutěže v Jaroměři (více najdete zde).

Zatím ještě není jasné, jakou podobu bude hradecká lávka mít, velmi pravděpodobně se však rozhodne mezi druhým a třetím návrhem z vypsané soutěže.

2. místo v soutěži návrhů lávky v Hradci Králové přes Labe.

3. místo v soutěži návrhů hradecké lávky před Labe

"Oba jsou velmi kvalitní, věřím, že vítěze vybere červnové zastupitelstvo," řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich. Nemusí to ale být jednoduché. "Předpokládáme, že autoři vyloučeného návrhu se odvolají," dodal primátor Fink.

Podklady si původně vyzvedlo celkem 125 zájemců a do soutěže se nakonec přihlásilo 33 uchazečů, z nichž dva museli porotci vyřadit.