Vítězný návrh nové lávky přes Labe v Hradci Králové architekta Libora Kábrta | foto: Archiv města

Hradec Králové po šestnácti letech postaví lávku přes Labe v centru

  • 2
Příští rok se začne stavět lávka přes Labe, o které se v Hradci Králové mluví už šestnáct let. Bude spojovat třídu Karla IV. se zónou u Aldisu, kterou v příštích letech nejspíš čeká prudký rozvoj a nová výstavba.

Před 16 lety vznikl projekt sedmdesátimetrové lávky přes Labe u hradeckého Aldisu a město slavnostně oznámilo, že nový přechod přes řeku otevře v létě 2002. Avšak až téměř 15 let poté dochází k vydání dokumentu, který snad zakončí roky marného boje: kovová lávka získává územní rozhodnutí a stavět se téměř s jistotou začne příští rok.

A nejen to: vzniká zcela nová studie zóny u Aldisu, kromě ČSOB banky se totiž objevují další vážní zájemci o nedořešené území. Podle odhadů města by tu do deseti let namísto neudržované louky mělo být živé centrum.

Autorem územní studie je architekt Pavel Zadrobílek, jenž se kromě jiného podílel také na studii proměny Benešovy třídy.

„Pro město jde o jedno z nejdůležitějších území, proto mu věnujeme mimořádnou pozornost. Sjednotíme celé území, bude zrušen zastaralý regulační plán, který nerespektuje nové skutečnosti, a vznikne zcela nová územní studie. Myslím, že horizont zhruba deseti let je pro vznik dalšího z hradeckých center reálný,“ říká náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09).

Lávka přes Labe v datech

  • červen 2001
    v hradeckém BP Studiu vznikl první návrh 70 metrů dlouhé a šest metrů široké lávky, hotova prý mohla být jen o jeden rok později
  • říjen 2003
    prostranství u Aldisu se mění, avšak lávce stojí v cestě osmdesátiletý dub červený, který by kvůli ní musel padnout
  • srpen 2005
    krajský úřad potvrdil, že tři stromy se kvůli lávce mohou skácet, ochranáři se však odvolali k soudu
  • srpen 2007
    město kapitulovalo a žádost o kácení vzalo zpět
  • červen 2011
    na světě je nový návrh, je skromnější a dub červený může růst středem lávky
  • prosinec 2013
    Hradec vypsal novou architektonickou soutěž
  • duben 2014
    vítězem soutěže se stal architekt Libor Kábrt
  • květen 2014
    rada města vítězný návrh vyloučila
  • říjen 2014
    ÚOHS verdikt města zrušil, rada vzápětí potvrdila původní výsledky tendru
  • léto 2015
    ČSOB potvrzuje, že u Aldisu bude stavět své sídlo až pro tisíc zaměstnanců a lávku si klade jako podmínku
  • březen 2017
    stavba lávky získává územní rozhodnutí a začít může v následujícím roce

Radnici navnadil zájem ČSOB banky, jež si tu za více než 28 milionů korun pořídila pozemek o rozloze 8 128 metrů čtverečných. Postaví na něm sídlo až pro tisícovku zaměstnanců (psali jsme zde).

Dalším ze zájemců o lokalitu je stavební konsorcium Enteria, které hodlá vybudovat komplex až s 180 byty, pamatuje se i na eventuální rozšíření kongresového centra, na dopravní napojení na silniční okruh nebo na stovky parkovacích míst. Ve hře jsou údajně i jiní investoři, již by zaplnili prostor, kde se už kromě Aldisu zabydlely T-Mobile, katastrální úřad nebo Gist. „Studie je v každém případě moc povedená,“ neskrývá spokojenost Vedlich.

Lávku schválili rovněž ornitologové

Nejblíž je však stavba lávky za téměř 35 milionů korun, mimo jiné i proto, že ji má v podmínce ČSOB. Ta si vymínila, že přechod přes Labe vznikne do tří let od územního rozhodnutí.

Když se nikdo neodvolá, nabude toto rozhodnutí právní moci ještě v dubnu, poté přijde na řadu dokumentace ke stavebnímu povolení a magistrát počítá s tím, že stavět se začne možná ještě v první polovině příštího roku. „Tím by byly splněny podmínky dané smlouvou s ČSOB,“ připomíná Vedlich.

Lávka se od května 2014, kdy rada města zrušila vítězný návrh architekta Libora Kábrta kvůli podezření, že člen hradecké poroty byl zároveň spoluautorem vítězného díla (více zde), dočkala velkého posunu. Kábrta vrátilo do hry až rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), že město postupovalo nad rámec požadavků soutěžních podmínek (psali jsme tady).

Zatímco 16 let starý návrh neprošel kvůli kácení 80letých dubů červených, nový projekt zase narážel na námitky ornitologů, kteří upozorňovali na nebezpečí pro ptáky (více zde).

„V poslední fázi už jsme řešili jen drobné úpravy, například výplet zábradlí nebo nátěr konstrukce. Chci věřit tomu, že lávka bude vypadat tak, jak jsme se dohodli, a že to dopadne dobře,“ říká Adam Záruba, hradecký zastupitel a současně předseda organizace Orlice Českého svazu ochránců přírody (ČSOP).

„S ochránci přírody jsme došli ke shodě,“ potvrzuje i Vedlich. Na lávku, kterou z 85 procent uhradí dotace, budou na obou stranách navazovat místní i nadregionální cyklostezky.

„Bude navazovat na cyklostezku z Kuksu i na stezku mechu a perníku do Pardubic, která by se měla začít stavět už letos,“ dodává Vedlich.