Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krkonošské lanovky se rozjedou. Ve Špindlu mohou na čtyřsedačku jen dva

  17:56
Přestože koronavirová pandemie přes noc vypnula cestovní ruch v Krkonoších, začátkem května se rozjede většina lanových drah. Provozovatelé budou lanovky dezinfikovat, ve Špindlu pojedou na čtyřsedačce pouze dva pasažéři.
Lanovka na Sněžku se rozjede 1. května 2020.

Lanovka na Sněžku se rozjede 1. května 2020. | foto: Martin Veselý, MAFRA

První pasažéry po vynucené přestávce vyvezou 1. května lanovky na Sněžku, Žalý a Medvědín ve Špindlerově Mlýně. Kabinová lanovka z Janských Lázní na Černou horu vyrazí příští víkend.

Vláda sice povolila otevření turistických informačních center, zahrádky restaurací se ale otevřou patrně až 11. května, ubytovací zařízení až za další dva týdny. Tehdy spustí plný provoz hospody a restaurace. Lanové dráhy zahajují letní sezonu v situaci, kdy nikdo netuší, kolik výletníků dorazí.

Špindlerův Mlýn v létě 2015.

Lanovka na Sněžku přerušila provoz v polovině března, znovu se rozjede v pátek v 8 hodin. Náčelník lanovky Jiří Martinec očekává nižší zájem: „O prodlouženém víkendu vždy bývala návštěvnost slušná. Předpokládám, že lidé přijdou, ale asi jich nebude moc. Budou chybět Němci, kteří v tuto dobu byli ubytovaní v krkonošských hotelech, a dětské zájezdy.“

Pravidelná jarní odstávka se kvůli koronaviru ze tří týdnů protáhla na dvojnásobek. „Lanovku jsme měli připravenou už na Velikonoce. Od té doby jsme dělali nadstandardní práce, vymalovali společné prostory, položili nové podlahy a udělali velký úklid. Normálně bychom si tyto práce zadali, ale tentokrát jsme je provedli sami, protože na to byl čas,“ říká náčelník.

Lanová dráha pojede do mezistanice na Růžové hoře a na Sněžku každý den od 8 do 19 hodin. Obsazenost čtyřmístných kabinek nebude provozovatel nijak omezovat.

„Pokud někdo bude chtít jet pouze ve dvou, umožníme to. Jsme doprava a nikdo také nenařizuje provozovatelům autobusů, kolik lidí může v autobuse přepravit,“ vysvětluje Jiří Martinec. Obsluha bude vybavená rouškami, rukavicemi a obličejovými štíty. Každý den se budou dezinfikovat kabiny, madla a zábradlí.

Ve Špindlu zavedou přísnější opatření

V pátek se rozjedou také Horní Domky v Rokytnici nad Jizerou, lanovka z Herlíkovic na Žalý, v květnu a červnu zatím o víkendech, a čtyřsedačka na Medvědín ve Špindlerově Mlýně. Zdejší skiareál zavedl přísnější opatření než kolegové v Peci.

Lanovka nepojede každou půl hodinu, jak je to v létě běžné, ale nepřetržitě, aby se netvořily fronty. Nastupovat se bude ve dvou oddělených koridorech, na zemi budou bezpečnostní rozestupy. Na čtyřsedačce pojedou maximálně dva lidé, kromě rodin, u každého nástupního koridoru budou stojany s dezinfekčními gely.

„Cítíme, že hodně lidí jezdí do Špindlerova Mlýna za turistikou, a chceme jim nabídnout možnost vyvézt se bez obav na hřebeny lanovkou. Zároveň vysíláme pozitivní signál domácí turistice, že se věci vracejí k normálu a hory jsou připraveny. Máme opatření, která jsou i v jiných provozech, naším cílem je, aby se lidé cítili bezpečně,“ uvádí ředitel špindlerovského skiareálu René Hroneš.

Do konce května lanovka podle něj pojede jen o víkendech, pak už každý den. V červnu zahájí provoz také šestisedačka ve Svatém Petru.

„Kdyby nebyla epidemie, jeli bychom už od prvního května nepřetržitě a spustili bychom obě lanovky najednou. Návštěvnost tomu v minulých letech odpovídala. Medvědín jsme vybrali proto, že je to výchozí místo pro více hřebenových túr,“ doplňuje René Hroneš.

Z bezpečnostních důvodů bude otevřená toaleta pouze v dolní stanici. Občerstvení lidé pořídí v bistru dolní stanice a u okénka na terase restaurace Medvědín v nadmořské výšce 1 235 metrů. V provozu bude půjčovna elektrokol, skiareál před letošní sezonou pořídil čtyřicet nových modelů.

SkiResort Černá hora-Pec vyčkává

S odšpuntováním sezony zatím vyčkává SkiResort Černá hora-Pec, který v létě provozuje ve východních Krkonoších tři lanové dráhy. Kabinová lanovka v Janských Lázních se poprvé rozjede příští pátek, potom předposlední a poslední květnový víkend. Od června pojede denně.

Sedačková lanovka Portášky ve Velké Úpě sezonu zahájí v polovině června, na Hnědý vrch v Peci pod Sněžkou bude lanová dráha pendlovat o letních prázdninách.

„Jsou zavřené penziony, hotely i restaurace, není moc koho vozit. Spustit lanovky příliš nedává ekonomický smysl. Čekáme, až se vládní opatření uvolní a budeme moci poskytnout i doplňkové služby. Ve chvíli, kdy se bude možné na horách ubytovat, to samozřejmě rozjedeme,“ vysvětluje ředitel SkiResortu Petr Hynek.

Firma provozuje bistra a restauraci v obou stanicích lanovky Černohorský Express, půjčovny koloběžek a elektrokol nebo lezeckou stěnu na Černé hoře.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

Ulich opět hlásí zájem o akcie fotbalového klubu, Hradec s prodejem nespěchá

20. dubna 2024  7:28

Bývalý reprezentant a současný úspěšný byznysman Ivo Ulich má po sedmi letech opět zájem o...

Královopolanky dominovaly v Hradci Králové. Jedna výhra je dělí od bronzu

19. dubna 2024  19:27

Basketbalistky KP TANY Brno dělí už jen jedno vítězství od ligového bronzu. Sokol Hradec Králové...

Ředitele královéhradecké policie čeká kázeňské řízení kvůli odchodům policistů

19. dubna 2024  16:43

Ředitele Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Petra Sehnoutku čeká kvůli možnému...

Policisté mají nové kamery na vestách, umí točit v noci i streamovat

19. dubna 2024  15:35

Policisté na východě Čech dostali do výbavy nové osobní minikamery. První hlídky už je nafasovaly...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...