ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Silný vítr zastavil lanovku na Sněžku, nejezdí v obou úsecích

  • 0
Lanovka na Sněžku se ve středu kvůli silnému větru nerozjela. Na Sněžce ráno pršelo a vítr dosahoval rychlosti okolo 90 kilometrů v hodině. Pro spodní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu je to výjimečná situace, odstávky kvůli větru se týkají spíš druhého úseku na vrchol.

Lanovka může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině.

Teplota se ráno na Sněžce pohybovala okolo šesti stupňů Celsia, pocitová byla okolo dvou stupňů.

Turisté, kteří se chtějí v deštivém a chladném počasí přesto z Pece pod Sněžkou na nejvyšší horu vydat, musí jinudy než Obřím dolem. Správa Krkonošského národního parku výstupovou cestu od kapličky do Obřího sedla uzavřela, kvůli poničenému mostku v Rudné rokli na jihozápadním svahu Sněžky u Trkače. 

Alternativní trasa z Pece na Sněžku vede po zelené turistické značce na Růžohorky a odtud po žluté. Delší trasa, kterou se turisté vyhnou Obřímu dolu, vede na Sněžku přes Richtrovy boudy, Výrovku a Luční boudu.

Lanovku na Sněžku tvoří dva úseky, Pec pod Sněžkou - Růžová hora a Růžová hora - Sněžka. Celková délka lanové dráhy je asi 3,5 kilometru. Z hlediska převýšení a počasí jde v ČR o nejextrémnější kabinovou lanovku. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů.

První úsek má převýšení asi 510 metrů a druhý 260 metrů. Aktuální informace o provozu lanovky je možné sledovat na webu lanovky.

,