Skiareál v Říčkách připravuje stavbu nové lanovky (8. 5. 2020).

Skiareál v Říčkách připravuje stavbu nové lanovky (8. 5. 2020). | foto: Petr Záleský, MF DNES

V Říčkách chystají stavbu rychlejší lanovky, letní sezonu hodně omezí

  • 1
Provozovatelé lyžařského areálu v Říčkách v Orlických horách představili velkorysé plány na výstavbu nové lanovky. Několik měsíců se bránili prozrazovat detaily, nedávno však pro stavbu za více než 50 milionů korun získali stavební povolení a právě ji zahajují. Kvůli tomu však téměř zruší letní provoz.

Místo čtyřsedačkové lanovky bude od příští zimní sezony v Říčkách jezdit dvakrát rychlejší moderní zařízení.

„Jedná se o šestisedačkovou lanovku s takzvaným odpojitelným systémem a krycí bublinou. Odpojitelný systém umožňuje uchycení sedaček na laně tak, aby mohly při vystupování a nastupování snížit rychlost nezávisle na rychlosti ostatních sedaček a lidé mohli snáz nastupovat a vystupovat. Bude to také bezpečnější zejména pro začátečníky, děti nebo běžkaře. Dosud jsme využívali fixní systém, a pokud jsme chtěli někomu zpomalit, zpomalilo celé lano,“ vysvětlil šéf areálu v Říčkách Jan Duffek.

Výhodou nové lanovky je i rychlost. Dosavadní urazila jen 2,6 metru za vteřinu, nová bude skoro dvojnásobně rychlejší: za vteřinu ujede pět metrů. Lidé na ní tak stráví méně času. „Výraznou předností bude krycí bublina. Zvláště u nás v Říčkách, kde je drsnější mikroklima. Myslím, že to lidé hodně ocení,“ doplnil Duffek.

S demontáží stávající lanovky v Říčkách začali počátkem května. Zástupci stavební firmy si převzali staveniště v polovině května a v srpnu se začne s montáží nové lanovky.

„Hotová musí být do konce listopadu, abychom 1. prosince mohli zahájit provoz. Zakoupili jsme ji v rakouském lyžařském areálu Steinplatte. Projde kompletní repasí, takže bude téměř jako nová. Myslím, že výrazně zvedne atraktivitu našeho areálu. Jde o první šestisedačku s odpojitelným systémem v Orlických horách,“ připomněl Duffek.

 Přestože lanovka bude šestisedačková a zároveň i rychlejší, cílem není zvýšení počtu návštěvníků areálu. „Jde nám o jejich komfort a bezpečnost. Přepravní kapacita se zvedne z 2400 osob za hodinu na 2800 přepravených, což je pro nás přijatelné navýšení v souvislosti s tím, co unese kapacita našich sjezdovek. Nechceme, aby byly přeplněné,“ řekl.

Náklady na výstavbu nového přepravního zařízení přesáhnou 50 milionů korun. „Musí se udělat zcela nové základy pro sloupy, takže všechny patky budou nové. Součástí je i stavba depa v dolní části, kde se budou soustřeďovat sedačky, když lanovka není v provozu,“ upřesnil Duffek.

Na léto v Říčkách otevřou restauraci a půjčovnu kol

Kvůli stavbě bude v letní sezoně v areálu fungovat jen půjčovna kol a restaurace.

„Rozhodně to ovlivní letošní letní provoz v našem areálu, a to dost výrazně. Museli jsme ho zrušit a v provozu necháváme pouze půjčovnu kol a elektrokol, kde si mohou návštěvníci kolo objednat a vyzvednout. Fungovat bude i restaurace, jinak však veškerá nabídka letních aktivit, kterou jsme v posledních letech měli, bude zrušena,“ vysvětlil Duffek.

„Opět jde zejména o bezpečnost, protože se v areálu bude pohybovat technika a stavební stroje. To by s naším provozem nešlo dohromady,“ říká šéf zdejšího areálu.

Čtyřsedačkovou lanovku si pořídí v Orlickém Záhoří

Již v únoru představilo významnou novinku také Orlické Záhoří. Po mnoha letech tahanic i soudních sporů obec ohlásila průlom v plánech výstavby skiareálu se čtyřsedačkovou lanovkou. Přímo v Záhoří by měla vyrůst jedna z nejdelších sjezdovek v okolí. Měřit má 1600 metrů a povede až na červenou hřebenovou cestu.

Stavební povolení nabylo právní moci na konci roku. „Půjde o repasovanou lanovku, na novou bychom neměli. Když jsme to chtěli stavět před lety, byly na lanovky dotace, ale neměli jsme papíry. Teď máme papíry, ale nejsou dotace. Novou lanovku si tak dnes už nemůžeme dovolit,“ vysvětlil starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler.

Od výrazného zvýšení turistického ruchu si v Orlickém Záhoří hodně slibují i podnikatelé.

„Máme z toho radost, přinese nám to samozřejmě více zákazníků. Bude to perfektní i pro běžkaře, které lanovka vyveze nahoru,“ uvedla provozovatelka tamního penzionu U Cvrčků Jitka Cvrčková.

19. února 2020