Ladislav Žabka u Okresního soudu v Hradci Králové (19. 9. 2013)

Ladislav Žabka u Okresního soudu v Hradci Králové (19. 9. 2013) | foto: ČTK

Soud i podruhé potrestal exšéfa hradecké záchranky podmínkou

  • 0
Okresní soud v Hradci Králové znovu potrestal podmínkou bývalého ředitele Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ladislava Žabku. Obžaloba ho vinila z přijetí úplatku a sjednání výhody.

Podle spisu se Žabka před pěti lety dopustil pletich při soutěži na nákup sanitky a zdravotnického materiálu, za což ho soud stejně jako loni potrestal ročním vězením podmíněně odloženým na dva roky. Pokutu mu snížil na polovinu, podle aktuálního rozsudku má zaplatit 50 tisíc korun.

Žabka, který s obžalobou nesouhlasí, se proti verdiktu opět odvolal.

První rozsudek padl v roce 2013

Okresní soud v Hradci Králové loni v únoru Žabku potrestal ročním vězením podmíněně odloženým na dva roky, pokutou 100 tisíc korun a zákazem činnosti v orgánech společností na 5 let. Krajský soud ale rozsudek zrušil a případ vrátil okresnímu soudu k novému projednání (více čtěte zde).

"Já od samého začátku tvrdím, že jsem se žádného trestného činu nedopustil. Myslím si, že ty důkazy jsou naprosto jednoznačné a jasné, bohužel soud je nevzal v potaz. Takže pokračuje tahle absurdní hra," řekl Žabka.

Podle obžaloby Žabka zorganizoval v roce 2008 pouze formální výběrová řízení na nákup sanitky a na centrálního dodavatele zdravotnického materiálu. Od dodavatele sanitky, jejíž cena byla zhruba dva miliony korun, pak měl podle obžaloby dostat za odměnu zájezd do Dubaje.

Hodnota kontraktu na materiál byla téměř čtyři miliony korun. Podle státního zástupce Jiřího Chaloupky byla výběrová řízení zmanipulována a soutěže byly vedené tak, aby z nich byla vyloučena konkurence.

"Obžalovaný znemožnil ostatním uchazečům, aby se k výběrovému řízení dostali, tím konkrétní firmy získaly výhodu," řekl Chaloupka.

Naopak Žabkova obhájkyně Hana Marvanová v závěrečném návrhu uvedla, že obžalovaný v té době neměl výběrová řízení na starosti, a upozornila, že záchranné službě nevznikla žádná škoda.

"Byla to administrativní pochybení, nejedná se trestné činy," řekla Marvanová. Do Dubaje podle obhajoby Žabka cestoval na odborný veletrh. Rozsudek zatím není pravomocný.

,