Labská bouda otevře v půlce dubna, opravují se pokoje i restaurace

  • 14
Labská bouda, nejznámější hotel na krkonošských hřebenech, se otevře v polovině dubna. V zimní sezoně je zavřená druhý rok po sobě. Důvodem je rekonstrukce, ale také chybějící personál. Kromě topení se opravují pokoje a sociální zázemí.

„Labskou boudu chceme otevřít v polovině dubna,“ potvrdila MF DNES majitelka boudy Klára Sovová.

Minulý rok hotel poblíž pramene Labe zahájil sezonu po Velikonocích. Loni boudaři opravili interiér restaurace, podlahy a otevřeli nový bufet s terasou. V současnosti je mimo provoz nejen ubytování, ale také restaurace s bufetem.

Majitelka přiznala, že za uzavřením jsou problémy s personálem, kterého je na trhu práce zoufalý nedostatek.

„Bohužel jsme před zimní sezonou neměli personál v takové kvalitě, aby zůstal celou zimu, kdy je provoz náročnější než v létě. Předpokládám ale, že příští zimu zůstane Labská bouda otevřená,“ uvedla podnikatelka.

Rekonstrukce budovy z roku 1975 v nadmořské výšce 1 340 metrů bude pokračovat i v létě. Stavbaři vymění fasádu na přední straně hotelu, která je v nejhorším stavu.

„Zároveň chceme vyměnit okna a vrátit se k původnímu vzhledu Labské boudy. Rozhodujícím faktorem je počasí, bude se to muset dělat horolezeckým způsobem,“ dodala.

Opláštění hotelu vyjde na více než deset milionů korun. Počítá se i se zateplením. Na čelní východní straně devítipodlažního hotelu, která dostane zpět původní světle šedou barvu, vznikne i lezecká stěna.