Výroba kompaktního SUV Karoq v závodě Kvasiny

Výroba kompaktního SUV Karoq v závodě Kvasiny | foto: Archiv Škoda Auto

Škodovka v Kvasinách láme rekordy, loni poprvé překonala 300 tisíc vozů

  • 4
Závod automobilky Škoda Auto v Kvasinách na Rychnovsku loni dosáhl nového výrobního rekordu. Z tamních linek poprvé sjelo přes 300 tisíc vozů. Meziročně tak výroba v Kvasinách stoupla o 5 procent a tvoří asi třetinu výroby škodovek v Česku.

Produkce aut v Kvasinách překonala rekord druhý rok po sobě. V roce 2017 tam z výrobních linek sjelo 295 tisíc vozidel, loni už 310 tisíc. Může za to i optimalizace výroby.

 Například model Škoda Kodiaq sjíždí nejen z linky na výrobu vozů SUV, ale souběžně také z linky na výrobu modelu Škoda Superb. Závod tak plně vytěžuje kapacity podle poptávky po jednotlivých modelech.

„Výrobní rekord dokazuje, že s vysoce kompetentním týmem a nejmodernější technikou je tento závod, coby multifunkční kompetenční centrum pro oblast výroby, ideálně připraven na budoucnost,“ sdělil Michael Oeljeklaus, člen představenstva Škoda Auto za oblast výroby a logistiky.

V Kvasinách se nyní vyrábí škodovácké modely Superb, Karoq a Kodiaq a také koncernové vozy Seat Ateca a Cupra Ateca. V letošním roce zavede továrna do výroby model Škoda Superb s plug-in-hybridním pohonem.

V závodě nyní pracuje okolo 9 tisíc zaměstnanců, je tak největším zaměstnavatelem v Královéhradeckém kraji. Další tisíce lidí pracují v okolních dodavatelských firmách. Celkem úřady v průmyslové zóně evidují 12,3 tisíce zaměstnanců, z toho asi 1 300 jsou agenturní pracovníci.

Továrna na Rychnovsku prošla v posledních letech prudkým rozvojem. Automobilka tu od roku 2015 investovala téměř 11 miliard korun a zdvojnásobila počet zaměstnanců i výrobu vozů.

Loni v květnu otevřela multifunkční kompetenční centrum za zhruba 350 milionů korun. V jednom objektu je zkušební centrum, centrum kvality, logistiky a odstavné plochy pro předsériové vozy s prezentační halou. Zahrnuje také zkušební laboratoře - akustickou, pachovu nebo vibrační zkušební stavy.

Za dalších 20 milionů vzniklo v areálu také vzdělávací centrum. „Máme (s Kvasinami) velké plány do budoucna, intenzivně se připravujeme na náš letošní vstup do éry elektromobility,“ doplnil Oeljeklaus.

Škoda Auto loni v Česku vyrobila celkem 886 100 vozidel, závod v Kvasinách se na produkci podílel zhruba 35 procenty.