Hradecký všesportovní stadion a „lízátka“, jak se říká osvětlovacím stožárům.

Hradecký všesportovní stadion a „lízátka“, jak se říká osvětlovacím stožárům. | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Kuřáci na hradeckém stadionu obtěžují diváky, pořadatelé na ně nemohou

  • 7
Při zápasech na fotbalovém stadionu v Hradci Králové se nedá dýchat, stěžují si nekuřáci. Někteří kuřáci totiž klidně porušují zákaz kouření na tribuně, a tak mezi nimi a ostatními diváky dochází ke sporům. Pořadatelé mohou jen upozornit na zákaz, uhasit cigaretu nemohou.

Miroslav Kollert chodí fandit fotbalistům v Hradci Králové už od dětství, prakticky od doby, co v druhé půli 60. let minulého století postavili všesportovní stadion v Malšovicích.

Vadí mu kuřáci, kteří během sledování soubojů hradeckých Votroků nevydrží ani pětačtyřicet minut jednoho poločasu. A přes zákaz si na tribuně zapálí cigaretu.

"V hledišti jsou diváci poměrně v těsném kontaktu, a když vám někdo čudí pod nos, je to něco příšerného," říká Kollert. Není přitom žádným zapřísáhlým odpůrcem kouření. Sám si dá cigaretu u piva o přestávce mezi poločasy. "Proti tomu nic nemám, jdu ale někde bokem, v hledišti bych v žádném případě nekouřil," dodává.

Fandové sedící okolo kuřáků jim často dávají najevo, že kouř je jim odporný.

Pasivní kouření

Pasivní kouření může mít pro nekuřáky zásadní vliv na zdraví. Publicista Václav Budinský nedávno při zveřejnění dopisu poslancům, který požaduje přijetí zákazu kouření v restauracích, upozornil, že v Česku ročně zemře na následky pasivního vdechování cigaretového kouře asi 3 500 nekuřáků.

"Nedávno kousek ode mne jeden chlap kouřil. Když si za chvíli vytahoval další cigaretu, řekl jsem mu, že už to snad stačilo. Přestože jsem ho viděl, tvrdil mi, že vůbec nekouřil. Za chvíli jsem se podíval a už zase blafal. Foukal to ale nějak pod sebe, protože na nás už kouř nešel," říká jeden z fanoušků - nekuřáků Milan Přibyl.

Když ani slušná prosba nestačí, nekuřáci nejdou pro další slova daleko. Vyhrožují kouřícím i pěstí či políčkem, třebaže je to spíš nátlak, než že by hrozbu mysleli vážně.

"Většinou hulí úplně suverénně v hledišti mladí kluci. Kupě lidí to vadí a jsou naštvaní, ale oni neustoupí. Když jim někdo řekne, ať přestanou, odpoví mu, že není pořadatel a ať to nechá na pořadatelích. Jenže ti na to kašlou," dodává Kollert.

Zákaz kouření připomíná hlášení

Zákaz kouření platí v prostorách celého areálu stadionu. Pořadatelé ho připomínají i hlášením. "Hlásíme to a snažíme se lidi upozorňovat, ale nemůžeme je vyhnat nebo pokutovat. Nemáme na to žádné páky. Záleží, jestli kuřáci na výzvu zareagují a budou se chovat morálně. My s tím nic víc dělat nemůžeme," říká generální ředitel klubu FC Hradec Králové Richard Jukl.

Dodává, že pořadatelé by měli chodit kuřáky na zákaz upozorňovat. "Nemohou ale vzít dotyčnému cigaretu z pusy, zašlápnout ji a jít pryč. To nejde. Není na to legislativa," říká Jukl. Je tak jen na dobré vůli kuřáků, jestli upozornění pořadatelů a prosby či hrozby nekuřáků vyslyší.