Bazény za 11 dní provozu utratily statisíce. Zájem plavců byl nečekaný

  • 0
Desítky až stovky tisíc korun stálo plavecké bazény v Královéhradeckém kraji znovuobnovení provozu na začátku prosince. Většina jich zvládla otevřít jen na jedenáct dnů. Od 18. prosince jsou bazény kvůli nařízením vlády opět zavřené.

Přitom některá sportoviště v říjnu bazény vypustila, a tak do nich nyní vodu musela čerpat, dalším stačilo zvýšit její teplotu. Například bazén v Rychnově nad Kněžnou vyčíslil náklady na obnovení provozu na 160 tisíc korun.

„Jde pouze o sumu za napuštění a za nahřátí vody i vzduchu. Jsou to holé náklady, bez výplat a bez práce,“ vysvětluje Tomáš Novák, ředitel rychnovského bazénu.

Ten se stejně jako většina dalších v kraji otevřel po rozvolnění vládních opatření až v pondělí 7. prosince, přestože vláda umožnila jejich provoz už od čtvrtka 3. prosince.

„Protože usnesení natvrdo přišlo až ve středu o půl osmé večer, počkali jsme si na vyjádření hygieny, co se může, a teprve pak jsme otevření připravili. Čekali jsme na výsledky laboratorních zkoušek. Bazén od října nebyl napuštěn, takto dlouho nikdy mimo provoz nebyl. Prováděly se tam generální opravy čerpadel, nová ložiska, takže by ve vodě mohl být olej,“ pokračuje Novák.

V Hradci se propouštělo

Vypuštěn byl v době odstávky také 50metrový plavecký bazén v Hradci Králové. Ten se však jednou ročně vypouští pravidelně, takže městská Správa nemovitostí (SN HK) počítá vícenáklady jen za ohřev vody. Kvůli uzavření bazénu, aquacentra i wellness studia Flošna firma propustila zaměstnance ve zkušební době. V prosinci se otevřelo jen wellness a bazén.

„Aquacentrum jsme ani neotevřeli, protože jsme očekávali propad návštěvnosti. Chtěli jsme ho otevřít v sobotu 19. prosince. Od pondělí se mělo začít zahřívat, ale už v neděli bylo jasné, že to opět zavřou,“ vysvětluje ředitelka SN HK Jaroslava Bernhardová.

Zhruba na 60 až 70 tisíc korun vyčíslili obnovení provozu v Náchodě, v Trutnově budou náklady znát až v lednu po prosincovém odečtu energií. Všichni oslovení ředitelé se shodují, že otevřít na 10 dnů bylo značně neekonomické.

„Spočítali jsme si, že návratnost by byla až po 64 dnech. Krvácíme, je to strašné a nikdo se nás nezastane,“ stýská si vedoucí bazénu v Nové Pace Jiří Petr.

V Dobrušce neotevřeli v obavách z nemoci

V Dobrušce se však radnice rozhodla ponechat bazén zavřený. Ne kvůli financím, ale kvůli vysokému počtu nemocných s covidem-19 ve městě. „My jsme v prosinci neotevírali vůbec. Máme oddělené provozy, takže běžela jen sauna,“ říká vedoucí bazénu v Dobrušce Robert Franc.

Většina plováren k obnovení přistoupila. Dostala svolení radnic a příslib, že města ztráty dokryjí. Provoz bazénů je prakticky vždy ztrátový a radnice to berou jako službu veřejnosti.

„Kdybych neměl podporu z města, které řeklo, ať na příjmy nehledím, tak bych se velice rozmýšlel, jestli bazén vůbec otevřu. Na peníze se to srovnat absolutně nedá. Chybí veškeré kroužky, školy, což je pro nás významný zdroj příjmů, plavat nesmí,“ popisuje situaci v Rychnově Tomáš Novák.

V Hradci Králové měsíčně přicházejí na tržbách o 3,3 milionu korun. Správa nemovitostí už od města získala injekci 6,5 milionu, sáhne také do rezervního fondu.

Zájem byl nadprůměrný

Tam, kde se bazény v prosinci otevřely, jejich provozovatelé zaznamenali zvýšený zájem o plavání. Ve srovnání se začátkem prosince v předchozích letech letos chodí více plavat veřejnost. Vypadly však zcela plavecké kroužky a školy.

„V prosinci je vždy návštěvnost nižší, protože lidé spíš nakupují, pečou a podobně, ale teď o víkendu to bylo relativně dobré,“ sděluje vedoucí Aquacentra Jičín Petra Kodešová.

„Odpoledne tu bylo možná víc lidí než kdykoliv předtím. Měli o plavání obrovský zájem a chtěli využít možnosti, než se to opět zavře,“ uvádí stejnou zkušenost ředitelka náchodských sportovišť Kateřina Beranová.