Stavba Petrovy boudy v Krkonoších na jaře 2018.

Stavba Petrovy boudy v Krkonoších na jaře 2018. | foto: Snowy Chalet

Krkonoše žily v roce 2019 dotační kauzou i sporem o zóny, Petrovka bude

  • 1
Krkonošemi letos zahýbala řada událostí. Objevila se dotační kauza související s projekty v Peci pod Sněžkou, kvůli které padlo deset obvinění. Obce i podnikatelé se ozvali proti nové zonaci Krkonošského národního parku a krajský úřad souhlasil s propojením skiareálů ve Špindlerově Mlýně.

Končící rok v Krkonoších byl rokem několika rekordů. Odborníci v Labském dole zaznamenali nejvíce sněhu od roku 1995 a lesníci v národním parku vytěžili nejvíce kůrovcem napadeného dřeva za posledních 25 let.

Rok 2019 však přinesl i smutné události.  Zemřela hlava slavného krkonošského rodu Alexander Graf Czernin-Morzin a vrchlabská disidentka Hana Jüptnerová. Při autonehodě u Špindlerova Mlýna zahynul brigádní generál Milan Jakubů.

Některé z událostí si získaly velkou pozornost a budou patřit k nejsledovanějším okamžikům nadcházejícího roku.

Rýsuje se dokončení stavby kdysi slavné Petrovy boudy. Největší projekt v tuzemském lyžařském byznysu na propojení sjezdovek kolem Špindlerova Mlýna získal důležité razítko.

1 Krkonoše pod sněhem

Na sníh mimořádnou zimu zažily hory v uplynulém roce. Pracovníci Správy Krkonošského národního parku v závěru ledna na Schustlerově zahrádce v Labském dole zaznamenali 2,8 metru sněhu, vůbec nejvíc od roku 1995, kdy měření v této lokalitě provádějí. Dosavadním maximem bylo 220 centimetrů z roku 2005. O tom, jaká byla zima, svědčí i skutečnost, že horská služba v polovině ledna po sedmi letech vyhlásila čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí, v Krkonoších nejvyšší možný.

2 Dotační kauza: hned deset obvinění

Devět lidí včetně starosty Pece pod Sněžkou Alana Tomáška a exředitele Správy KRNAP Jana Hřebačky a jednu právnickou osobu obvinili v lednu kriminalisté kvůli údajnému dotačnímu podvodu, který podle dřívějšího zjištění MF DNES s největší pravděpodobností souvisí se stavbou herní krajiny Pecka s dřevěnými sochami zvířat za 45 milionů korun ve Velké Úpě.

Obvinění předcházela v říjnu 2018 policejní razie na několika místech v Krkonoších. Letos v zimě kriminalisté ukončili vyšetřování, podle policie spis s návrhem na podání obžaloby půjde na krajské státní zastupitelství.

Herní krajina Pecka se otevřela zájemcům v červenci 2018:

22. července 2018

3 Richtrovky na odpis?

Podivný příběh s nejistým koncem rozepsalo na přelomu loňského a letošního roku ministerstvo školství. Uprostřed zimní sezony zavřelo - podle úředníků z ekonomických důvodů - známé Richtrovy boudy nad Pecí pod Sněžkou, přestože provozovatel státního zařízení měl rezervace na téměř celou sezonu. Zamluvené pobyty zrušil a zájemcům vrátil peníze.

Richtrovky od té doby zejí prázdnotou a ministerstvo pro ně stále nedokázalo najít smysluplné využití. I několik měsíců po zavření chodily na e-mail boudy žádosti o ubytování, nikdo na ně však neodpovídal.

„Pokud by boudy byly teď otevřené, asi by nebyly stoprocentně plné, ale určitě hodně obsazené. Zavřít je uprostřed zimy bylo obrovskou chybou, trend v obsazenosti šel nahoru,“ řekl v červnu někdejší vedoucí střediska Petr Kořínek.

Na konci roku projevila o komplex dvou objektů se 109 lůžky zájem horská služba, která by zde ráda měla školící středisko. Otázkou je, jak se na kondici opuštěného komplexu dvou budov projeví letošní zima.

17. června 2019

4 Dokončení Petrovky je už na dosah

Práce na znovuobnovení Petrovy boudy pokročily. Před osmi lety původní budova z roku 1887 vyhořela, na jejím místě však soukromí majitelé budují novou. Nová Petrovka bude mít ani ne poloviční kapacitu, tedy pro zhruba sedmdesát lidí. Původně boudaři chtěli otevřít na Nový rok, podle posledních zpráv zahájení provozu posunuli na přelom ledna a února. 

Na podzim 2017 majitelé osadili okna nové Petrovky:

16. října 2017

5 Světová elita ve Svaťáku

Největší sportovní událost roku na českých horách hostil v polovině března Špindlerův Mlýn. Po osmi letech se do Svatého Petra vrátil Světový pohár v alpském lyžování žen. Přestože na rodných svazích chyběla olympijská šampionka Ester Ledecká, organizátoři navzdory silné oblevě naservírovali plným tribunám fantastickou podívanou. O vítězství se podělily dvě nejblyštivější hvězdy ženského lyžování. Slovenská dominátorka Petra Vlhová, které tisíce diváků vytvořily domácí atmosféru, triumfovala v dramatickém obřím slalomu, americká superstar Mikaela Shiffrinová ovládla slalom speciál. A zázemí soutěže chválily.

6 Odpor proti zonaci

Nebývalou vlnu nesouhlasu vzbudil na začátku roku návrh nové zonace a klidových území v Krkonošském národním parku. Proti se postavily obce i podnikatelé, vznikla dokonce petice, archy s 1600 podpisy organizátoři zaslali na ministerstvo životního prostředí. Kritizovali, že na tak zásadní změny je příliš málo času a že nová zonace negativně ovlivní udržitelný rozvoj horských samospráv.

„Vadí nám, že zonace nekoresponduje se schválenými územními plány krkonošských obcí,“ uvedl člen petičního výboru Petr Martinov.

Ochranáři se museli vypořádat s desítkami připomínek, Rada KRNAP kvůli tomu rozdělení chráněného území do čtyř nových zón schválila namísto v březnu až v červnu. Proti bylo devět východokrkonošských obcí a SkiResort Černá hora-Pec.

Zonace má začít platit od roku 2020 na dalších 15 let. Dosavadní systém tří číslovaných zón odstupňovaný podle přísnosti ochrany přírody zanikne. Klidová území, ve kterých bude možný pohyb pouze po značených turistických cestách, zaberou 22 procent rozlohy národního parku, o tři procenta více než současná první zóna. Jaké dopady bude poměrně zásadní legislativní změna mít, ukážou následující měsíce. 

7 Nadlidský výkon na Sněžce

Silák Zdeněk Pácha z Bašky u Frýdku-Místku se v polovině srpna zapsal do krkonošské historie. Vytvořil nosičský rekord na Sněžce, když od Slezského domu vynesl na horu 211 kilogramů těžkou krosnu se třemi sudy piva.

Jednapadesátiletému valcíři trubek stoupání po 1,8 kilometru dlouhé Jubilejní cestě trvalo tři a půl hodiny. Překonal jen pár týdnů starý rekord vrchlabského nosiče Štěpána Domoráda, který na Sněžku dopravil 170 kilogramů vážící náklad. Zdeněk Pácha zároveň pokořil i 26 let starý absolutní československý rekord 207,5 kilogramu legendárního Ladislava Kulangy.

8 Tragická srážka brigádního generála

Nejdiskutovanější dopravní nehodou v Krkonoších se stala zářijová tragická srážka sportovního vozu Ford Mustang se Škodou Rapid u Špindlerova Mlýna. Za volantem škodovky zemřel jeden ze zástupců ředitele Vojenského zpravodajství, brigádní generál Milan Jakubů.

Třicetiletý řidič sporťáku s dvanáctiletým spolujezdcem vyvázli z čelního střetu, který zavinil předjížděním ve vysoké rychlosti, pouze s lehkým zraněním. Lidé na sociálních sítích i některá média spekulovali o tom, že tvrdé srážce předcházela zběsilá honička sportovních vozidel. Řidič mustangu, obviněný z usmrcení a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, to však odmítl.

9 Zelené razítko pro Špindl

Přípravy největšího lyžařského projektu v České republice výrazně pokročily. Společnost Melida, která chce soustavou nových lanovek a sjezdových tratí propojit špindlerovská střediska Svatý Petr a Medvědín, v listopadu po několikaměsíčním snažení získala od kraje klíčové souhlasné stanovisko EIA v procesu posuzujícím vliv stavby na životní prostředí.

Ředitel skiareálu René Hroneš rozhodnutí krajského úřadu označil za důležitý milník na cestě k realizaci propojení. Centrem se stane parkovací terminál u Labské přehrady pro více než 200 aut, na jeho střeše budou dolní stanice lanovek. Celková délka sjezdových tratí se rozroste z 25 na 40 kilometrů.

Investice je suverénně největším projektem svého druhu u nás. Náklady se mají pohybovat kolem jedné miliardy korun. Investor nyní potřebuje získat územní rozhodnutí a stavební povolení. O termínu zahájení stavby nikdo nechce mluvit, ale pokud se nestane nic mimořádného, mohlo by to být už v roce 2020. 

10 Rekordní těžba kvůli kůrovci

Nejvíce dřeva napadaného kůrovcem za posledních 25 let letos vytěžili lesníci na území národního parku. Celkem zpracovali více než 52 tisíc metrů krychlových dřeva, což je o zhruba dvacet tisíc kubických metrů více než vloni.

Přestože byly letošní těžby rekordní, podle ochranářů se povedlo invazi lýkožrouta smrkového výrazně přibrzdit. S bojem proti kůrovci v Krkonoších přes léto vypomáhali skauti z celé republiky, loupali kůru napadených stromů. Vyhlídky na příští rok nejsou příliš optimistické.

„Lze očekávat, že se situace výrazně nezlepší a nutnost zasahovat proti kůrovci bude stejně aktuální jako letos,“ uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.