Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sněhu je dost, v Krkonoších a Orlických horách otevírají další skiareály

  9:18
Krkonoše a Orlické hory nabídnou desítky kilometrů sjezdovek a luxusní sníh. O víkendu se rozjedou lanovky ve Špindlerově Mlýně, Peci, Mladých Bukách i na Benecku. Lyžuje se už také v Orlických horách, Říčky zpřístupní všechny sjezdové tratě.

První krkonošské sjezdovky si lyžaři mohli oťukat už minulý víkend na Černé hoře a v Malé Úpě, od nadcházejícího víkendu bude nabídka nesrovnatelně větší. 

Ve Špindlerově Mlýně se v pátek otevírá 14 kilometrů sjezdovek, jen o něco méně jich bude na Černé hoře a v Peci pod Sněžkou. Sezonu spustí i menší skiareály Benecko nebo Mladé Buky.

Černá hora minulý pátek nabídla čtyři kilometry sjezdovek, Anděl, Zalomenou a část Černohorské. V týdnu se povedlo dosněžit a upravit 1 400 metrů dlouhou sjezdovku Hofmanky, kterou obsluhuje šestisedačková lanová dráha.

„Na sobotu a neděli bude v provozu i lanovka a sjezdovka Protěž pro denní lyžování. Celkově tak areál nabídne víc než sedm kilometrů sjezdovek,“ sdělila mluvčí SkiResortu Černá hora-Pec Zina Plchová.

Na vrcholu Černé hory je strojově upraveno přes deset kilometrů běžkařských tras, o víkendu se navíc poprvé otevře sáňkařská cesta. 

Pátkem se začíná lyžovat také v Peci pod Sněžkou, k dispozici budou páteřní sjezdovky Javor, Smrk a Zahrádky, dále kratší sjezdovky Javořák a Lyžařská, dohromady pět kilometrů tratí. Na Javoru bude sloužit výuková lokalita pro začínající lyžaře s pojízdným kobercem. 

Ve východokrkonošském resortu začíná platit ceník standardní sezony. Na kamenných pokladnách dospělý za celodenní skipas zaplatí 990 korun, cena v internetovém obchodě začíná na 730 korunách.

Do Špindlu se chystají stovky lyžařů

Výborné podmínky pro zasněžování umožní Špindlerovu Mlýnu dnes otevřít slušnou porci sjezdovek ve Svatém Petru, na Medvědíně a na Horních Mísečkách.

„Takové podmínky na začátku sezony jsme tu dlouho neměli. Hned první den bude v provozu víc jak 14 kilometrů sjezdovek, leží na nich v průměru 50 až 60 centimetrů sněhu,“ sdělil obchodní ředitel skiareálu Adam Svačina. 

Ve Svatém Petru bude připravena modrá sjezdovka a spodní část červené, v provozu bude Hromovka a červená trať na Medvědíně. Stoh se vlekařům povedlo upravit zatím na půl šířky, lyžovat se bude rovněž na Horních Mísečkách na Turistické.

Špindlerův Mlýn už před dvěma lety zavedl flexibilní ceny skipasů, jejich výše se odvíjí od termínu, obsazenosti střediska a lyžařských podmínek. Zatímco na pokladně dospělý za jednodenní permanentku zaplatí 1 190 korun, pokud si ji koupí s předstihem online, vyjde i na polovinu. Skipasy se uprostřed týdne v internetovém obchodě prodávaly za 750 korun. 

„Zájem o skipasy je na začátku sezony solidní, o víkendu budou ve Špindlerově Mlýně lyžovat vyšší stovky až tisíce lidí,“ naznačil Adam Svačina.

V Malé Úpě se od minulého víkendu jezdí na sjezdovce Pomezky, na víkend vlekaři přidají další tři tratě včetně zbrusu nové půlkilometrové sjezdovky Trautenberk. Ta je stejně jako Kolbenka a Rennerovka součástí propojení areálů Pomezky a U Kostela, které středisko před letošní zimou dokončilo.

„Ze Spáleného Mlýna na Pomezky pojede o víkendu skibus, v Malé Úpě bude v provozu také venkovní kluziště,“ poznamenal ředitel skiareálu Martin Buček.

První lyžování na Benecku i ve Vrchlabí

Od soboty zahájí provoz skiareál Benecko, v provozu bude téměř kilometrová sjezdovka Kejnos s lanovkou a dětské tratě. Od příštího víkendu středisko najede na každodenní provoz. Upraveny jsou běžkařské tratě pro skate i klasiku. Benecko od letošní sezony také začalo prodávat skipasy online, jednodenní permanentka v úvodu zimy stojí 520 korun.

Ve Vrchlabí se o víkendu rozjede lanová dráha na Kněžickém vrchu, připravena bude hlavní červená sjezdovka. Lyžovat se zde bude za ceny vedlejší sezony zatím o víkendech, celodenní skipas dospělého vyjde na 500 korun. Herlíkovice plánují úvodní lyžovačku na příští víkend. Večerním lyžováním dnes začne sezona v Mladých Bukách u Trutnova, za permanentku návštěvníci zaplatí 560 korun.

Lyžování v Orlických horách

V Orlických horách se od minulého víkendu lyžuje na půlkilometrovém svahu Šerlišský Mlýn. Na Šerlichu hrozí parkovací kolaps, víkendovému náporu uleví autobusy.

Ve středu spustily Říčky červenou sjezdovku, na které leží až 80 centimetrů sněhu, a modrou s 30 centimetry přírodního sněhu. Lyžaře dopravuje šestisedačková lanovka, skipas vyjde na 640 korun. Dnes přibude černá sjezdovka, pokud to podmínky dovolí, budou ji vlekaři ještě dosněžovat.

V provozu tak bude celý areál se 4,2 kilometru sjezdovek. „Abychom v úvodu sezony měli otevřené všechny sjezdovky, to tady nikdo nepamatuje. Příroda nám přeje a i návštěvnost je v prvních dnech slušná. Je vidět, že se lidé po roční pauze na lyžování těší,“ uvedl ředitel skicentra Jan Duffek. Deštné v Orlických horách pustí první návštěvníky na svahy ve středu.

  • Nejčtenější

Sto policistů pročesalo Broumovsko, hledali roky pohřešovanou „parukářku“

10. dubna 2024  9:46,  aktualizováno  18:41

Na Broumovsku se opět konala pátrací akce po Veronice Baníkové, která zmizela před dvěma a půl...

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Náchodsku se pohřešovala mladá žena. Opustila dům i se svým tříletým synem

14. dubna 2024  16:55

Policie pátrala po 22leté ženě ze Zdoňova na Náchodsku a jejím tříletém synovi. Žena s dítětem v...

Řidič se zasekl s nákladním autem v myčce, vypuštění pneumatik nepomohlo

17. dubna 2024  12:59

Na jedné z čerpacích stanic v Hradci Králové se šofér s nákladním autem nevešel do myčky. Vozidlo...

Klienti s postižením zabydlí tři domácnosti, asistentům uleví zvedací systém

17. dubna 2024  11:22

Barevné domky v Hajnici na Trutnovsku, kde pečují o klienty s mentálním a kombinovaným postižením,...

Šance by byla, mrzí teď hradecké volejbalisty. Plánují další útok

17. dubna 2024  8:35

Volejbalisté hradecké Slavie po nejúspěšnější sezoně ve své historii vstřebávají fakt, že ji v...

Sérii o bronz zahájily vítězně basketbalistky KP Brno, Hradec srazily v závěru

16. dubna 2024  20:42

Basketbalistky KP Tany Brno rozehrály lépe sérii o ligový bronz s Hradcem Králové. Úvodní zápas na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...