Sněhové pole známé jako Mapa republiky ve východních Krkonoších mělo 3. června...

Sněhové pole známé jako Mapa republiky ve východních Krkonoších mělo 3. června 2021 maximální mocnost sněhu sedm metrů. | foto: ČTK

V Krkonoších roztálo po silnějších deštích sněhové pole Mapa republiky

  • 11
Na úbočí Studniční hory v Krkonoších roztálo sněhové pole zvané Mapa republiky. Podle správců Krkonošského národního parku se tak stalo zhruba o týden později než loni, kdy mapa odtála 6. července.

Odtátí sněhu uspíšily silné deště, kdy například na hřebenové Luční boudě od 7. července napršelo téměř 80 litrů vody na metr čtvereční.

Mapa republiky bývá místem, kde na české straně Krkonoš zůstává sníh nejdéle. Traduje se, že dokud sníh na Mapě republiky neroztaje, nepřijde do hor letní počasí.

V roce 2019 sníh v lokalitě roztál 22. července, v roce 2018 to bylo již na konci května.

Svému charakteristickému tvaru připomínajícímu prvorepublikové Československo s Podkarpatskou Rusí se letos Mapa republiky přiblížila v první polovině června. Na začátku června byla maximální mocnost sněhu sedm metrů.

 Když je zima bohatá na sníh, mocnost sněhových vrstev tam dosahuje až 18 metrů.

8. června 2021

Sněhové pole získalo název před desítkami let, když si turisté při odtávání sněhu všimli, že nabírá podobu prvorepublikového Československa. Bývá v nadmořské výšce 1420 až 1455 metrů v nejpřísněji chráněné první zóně KRNAP, proto se k němu turisté nedostanou.

7. června 2019

Dobře viditelné je ale například z cesty mezi Výrovkou a Památníkem obětem hor nebo od Husovy boudy nad Pecí pod Sněžkou.

,