Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úspory došly. Končí Lesní pramen, další krkonošské boudy mají namále

  9:06
Některé boudy v Krkonoších kvůli dopadům koronavirové krize už neotevřou. V Peci pod Sněžkou po letech končí penzion Lesní pramen. Do velkých problémů se dostala také Rýchorská bouda a Hromovka.

Koronavirová krize a umrtvený turismus si mezi krkonošskými boudaři vybírají první oběti.

Po letech končí provozovatelé penzionu Lesní pramen na Velké Pláni v Peci pod Sněžkou. Dají výpověď z nájmu a na jaře se vystěhují.

Z oken penzionu, který si na Velké Pláni rodina Novákových pronajala před pěti lety, je luxusní výhled na celou Pec a sjezdovky Javor či Zahrádky. Krásnou podívanou na lehce zasněžené kopce si ale v současnosti nikdo z rodiny neužívá. Kvůli vládním zákazům vleky stojí a všech třicet lůžek penzionu zeje prázdnotou.

Provozovatelé se po opakovaném vynuceném uzavření dostali do existenčních problémů, proto se rozhodli vypovědět nájemní smlouvu a vrátit se do Prahy.

„Jarní výpadek jsme díky slušnému létu ještě ustáli. Mysleli jsme si, že už to nikdy nezavřou. Když to přišlo v říjnu, ještě jsme nepanikařili. Když ale bylo jasné, že přijdeme i o silvestra, byla to poslední rána,“ říká Marcela Nováková, která s rodinou dříve v Peci provozovala penzion Veronika.

V tuto dobu byl Lesní pramen stejně jako většina ubytovacích zařízení v hlavním středisku východních Krkonoš zcela zaplněný. Tržby z přelomu roku jsou pro boudaře a hoteliéry klíčové. Přijdou o ně, stejně jako o nabité únorové turnusy. Zásoby jídla a pití není komu prodávat. Jen v pivu mají Novákovi více než 50 tisíc korun.

Když si před pěti lety zchátralý penzion v nadmořské výšce 900 metrů pronajali, investovali do vybavení restaurace a pokojů přes milion korun. Vydělané peníze dávali zpátky do oprav desítky let starého objektu. V zimě platí měsíčně za nájem, zálohy a zaměstnance 160 tisíc korun.

„Veškeré naše úspory jsou pryč a už to nejde. Museli jsme si půjčit čtvrt milionu a nevíme, z čeho to budeme splácet,“ upozorňuje Marcela Nováková. Nepatří mezi ty, kteří by pandemii zlehčovali. Zcela uzavřít vleky, restaurace a hotely podle ní ale nebylo nutné.

„Covid vůbec nepodceňujeme, nosíme roušky, respirátory, dodržujeme opatření. Myslím si, že na horách by stačilo třeba snížit kapacitu na polovinu a vymyslet to tak, aby se lidé ubytovaní v jednom penzionu nepotkávali,“ dodává.

Státní kompenzace jsou podle provozovatelů nedostatečné a navíc je složité na ně dosáhnout. „Dosáhli jsme na kompenzace na zaměstnance, teď s právníkem řešíme, jestli něco dostaneme z programu Covid – Nájemné. Není to absolutně srozumitelné. Riziko, že si o něco zažádám, dostanu peníze a za dva měsíce na nás pošlou finanční úřad s tím, že jsme si peníze vzali neprávem, je velké,“ vysvětluje dcera Pavlína Vyhnanovská.

Přestože rodina pochází z Prahy, po letech strávených v Krkonoších považuje kraj pod Sněžkou za svůj domov. „Je to naše srdeční záležitost. Když se podíváte z okna, je to nádhera. Chtěli jsme tady žít, nejmladší dcera chodí v Peci do školy,“ uvádí Nováková.

Za dobu, co Lesní pramen provozují, si vytvořili pevné jádro hostů, kteří se k nim každoročně vracejí. Penzion má vlastní kroniku, na chodbě visí fotografie prominentních návštěvníků: judisty Lukáše Krpálka, dýdžeje Petra Zvěřiny nebo herečky Ivy Hüttnerové.

„Vždycky jsme si mysleli, že když to jednou vzdáme, bude to z našeho vlastního uvážení, ne že nás semele stát a nenechá nás podnikat,“ dodává Vyhnanovská.

Rozdávali pomoc, teď ji sami potřebují

Do platební neschopnosti se kvůli koronavirové krizi a zpožděným kompenzacím od státu v prosinci dostala i Rýchorská bouda se 45 lůžky ležící na nejvýchodnějším hřebeni Krkonoš. Provozovatelům došly úspory a neměli už ani na zaplacení záloh za elektřinu. Hlavní zdroje příjmů pro podnik v tisíci metrech nad mořem tvoří zájezdy školních skupin, o které loni úplně přišel.

Status boudařky Aleny Duškové zveřejněný na sociálních sítích však vyvolal nečekanou vlnu solidarity a lidé bleskově začali na účet Rýchorské boudy posílat peníze. Přispěly desítky lidí, a pomohly tak provozovatelům dostat se z nejhoršího.

„Už jsem nevěděla, jak se nadechnout. Pár milých slov dokáže tu mizérii potlačit a člověka nakopnout. Takovou pomoc jsem fakt nečekala,“ sdělila boudařka, která v minulosti sama nezištně pomáhala nemajetným matkám samoživitelkám. Před dvěma lety je zdarma na Rýchorách ubytovala.

Dcera mi řekla, ať se snažím. Tak se snažím

Z jiných důvodů žádá veřejnost o pomoc špindlerovský hoteliér Alexandr Bílek. Sám v minulosti rozdával peníze samoživitelkám a na cestách chudým Afričanům, teď je potřebuje sám, aby mohl koupit hotel Hromovka, který má od roku 1994 v pronájmu.

Nadace Český hudební fond se po 26 letech rozhodla hotel nedaleko stejnojmenné sjezdovky prodat. Dlouholetý nájemce má předkupní právo, úvěr a vlastní zdroje ale na odkoupení Hromovky nestačí. „Dcera mi řekla, ať se snažím. Tak se snažím,“ říká podnikatel.

Peníze, které vydělal, investoval do průběžných rekonstrukcí a také do afrických expedic mezi lety 2012 až 2019. Bílek procestoval už téměř všechny africké země.

„To, co jsme vydělali, tak jsme utratili a rozdali v Africe. Zimu na Hromovce jsme vždycky začínali v minusu, až poslední dva tři roky jsme na nule,“ tvrdí.

Nižší jednotky milionů korun by proto rád vybral od veřejnosti. Podle něj hrozí, že objekt v žádané oblasti blízko špindlerovských sjezdovek koupí investor a na jeho místě vybuduje další apartmány. Částka, kterou zájemci na záchranu Hromovky pošlou, se zdvojnásobí a lidé si ji budou moci v horském hotelu „probydlet“.

„Pokud například pošlou pět tisíc korun, budou moci čerpat ubytování v hodnotě deset tisíc,“ vysvětluje Bílek. Projekt plánuje spustit v nejbližší době.

Boudaři, do jejichž životů tvrdě zasáhla vládní opatření, o sobě dali vědět na konci prosince. Po krkonošských střediscích projel povoz s rakví, do které lidé vhazovali vzkazy vládě a symbolicky zatloukali poslední hřebíčky. Vládní zákazy považují za likvidační, zvlášť v závěru roku. Organizátoři protestní akce Rakev za Krkonoše nasbírali v petici tisíce podpisů. Přidávají se boudaři z celé země.

„Pro vlekaře, provozovatele ubytovacích a stravovacích zařízení likvidací silvestrovských pobytů vzniká nenávratná škoda, kterou nelze nahradit žádnou finanční kompenzací vlády,“ uvedl organizátor protestu a spolumajitel Lysečinské boudy Karel Chotek. Podle autorů petice se dá očekávat, že brzy ohlásí konec další horští podnikatelé.

27. prosince 2020

  • Nejčtenější

Kaderka jako Putin. Kdo se vládci tenisu vzbouřil, poznal tvrdou odplatu

27. března 2024

Premium Tato příhoda je stará už 14 let, ale hodí se připomenout, neboť výmluvně líčí dlouho zaběhlé...

Muž skočil do přehrady zachránit dítě, oba tam uvázli. Vysvobodili je až hasiči

24. března 2024  14:35,  aktualizováno  14:58

Do labské přehrady Les Království na Trutnovsku v neděli dopoledne sjelo dítě na kole. Do vody za...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bez řidičáku a po panáku řídil mustanga, na křižovatce kuriózně boural

26. března 2024  11:18

Oslava padesátin se nevyvedla muži v Hradci Králové. Ten dostal darem zážitkovou jízdu sportovním...

Nejnáročnější úprava křižovatky v Česku začala, v Hradci ji přestaví za provozu

21. března 2024  17:45

Skoro až symbolicky dopravními komplikacemi začala přestavba nejvytíženější křižovatky Mileta v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Silnici u Trutnova zavřela nehoda tří aut, převrácený kamion museli vyprostit

21. března 2024  10:30,  aktualizováno  22.3 15:10

Kamion, dodávka a osobní auto havarovaly ráno na silnici I/37 u Stříteže na Trutnovsku. Řidička...

V Hradci Králové hořel panelový dům, zraněno bylo několik lidí

28. března 2024  19:03,  aktualizováno  19:12

V Hradci Králové ve čtvrtek odpoledne hořel byt v panelovém domě na Benešově třídě na největším...

Kolem Rozkoše vzniká stezka pro cyklisty. Rybáři se bojí, že přijdou o klid

28. března 2024  17:26

U hráze přehrady Rozkoš se staví další úsek cyklostezky na Českou Skalici. Rybáři však mají pocit,...

Kuks slaví výročí a ukáže dřevořezbu sochaře Brauna i restaurování sochy

28. března 2024  7:14

Výročí 340 let od narození sochaře Matyáše Bernarda Brauna a 40 let od otevření lapidária, kde jsou...

Velikonoční lyžování v Krkonoších: střediska nabídnou 12 kilometrů sjezdovek

27. března 2024

V Krkonoších se bude o velikonočních svátcích lyžovat ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou a na...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...