Lékař, bývalý ministr zdravotnictví a poslanec TOP09 Leoš Heger z Hradce Králové

Lékař, bývalý ministr zdravotnictví a poslanec TOP09 Leoš Heger z Hradce Králové | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Největším skokanem voleb v Hradci je exministr zdravotnictví

  • 2
Díky křížkování se do hradeckého zastupitelstva dostaly i výrazné osobnosti. Rekordními skokany jsou exministr zdravotnictví Heger, proděkan filozofické fakulty Štěpán a hradecký ortoped Michálek. Ani jeden z nich se však v popularitě nemůže měřit s primátorem Finkem.

Skoro 11 tisíc preferenčních křížků dostal od Hradečáků v komunálních volbách primátor Zdeněk Fink (rozhovor s ním čtěte zde). Sice se stále zatím nemůže rovnat s Otakarem Divíškem, jenž jich před osmi lety posbíral dokonce o čtyři tisíce více, ale to bylo ještě v dobách, kdy volby v Hradci s neuvěřitelným náskokem více než 27 procent suverénně ovládla ODS.

Popularitě Finka se sice žádný z hradeckých kandidátů nemůže rovnat, ale do hradeckého zastupitelstva díky křížkování skočili i lidé ze zdánlivě nevolitelných pozic.

Rekordmany ve skoku jsou bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), kterého 3 757 křížků katapultovalo ze 13. místa rovnou na první i před lídra Jindřicha Vedlicha, a proděkan hradecké filozofické fakulty Jiří Štěpán, který ze 16. místa kandidátky ČSSD skočil až na třetí.

Nejen Štěpánův skok, ale i průnik Rostislava Jireše ze sedmého místa na druhé sociální demokracii připomněly jeden rok staré volby do Sněmovny, při kterých se odpůrci Hany Orgoníkové podivovali její pozici lídryně na údajně špatně složené kandidátce a po volbách jízlivě „slavili“ její neúspěch.

Skok jako zadostiučinění

„Představy na tvorbu kandidátky do komunálních voleb byly velmi různorodé,“ řekl diplomaticky Štěpán. „Sestavoval ji okresní výkonný výbor, který hodnotil určitá kritéria. Můj skok ze 16. místa i někteří mí přátelé chápou jako mé určité zadostiučinění,“ pokračoval vysokoškolský pedagog. Přiznal, že nějaké preferenční hlasy očekával, ale postup až na třetí místo prý předčil jeho očekávání.

Dalším hradeckým „skokanem“ je Jan Michálek, jehož z čísla 15 na kandidátce ODS voliči vykřížkovali až na trojku.

„Bylo mým rozhodnutím nefigurovat úplně na špici naší kandidátky. Chtěl jsem dát přednost mladším, kteří byli i aktivnější,“ vysvětloval hradecký ortoped, pro něhož posun vpřed prý nebyl tak velkým překvapením, „v hradeckém zastupitelstvu se pohybuju už dvanáct let a myslím, že bez nějaké negativní stopy, navíc k tomu přičítám svou známost hlavně mezi sportovci. Řekl bych, že Hradečáci kromě hnutí ANO volili lidi, které aspoň trochu znají.“

Bodoval i exředitel divadla

I když jeho křížky nakonec nebyly nic platné a Volba pro město poprvé od roku 1998 vyklízí posty v hradeckém zastupitelstvu, také VPM má svého sběratele preferenčních hlasů, který vygumoval i lídra. Ze sedmého místa vyletěl nejvýš exředitel Klicperova divadla Ladislav Zeman.

„Je to pro mě velké překvapení a novinka, tu statistiku jsem nesledoval. Samozřejmě mi ale dělá radost, že mám nějakou důvěru, a za křížky moc děkuju, i když vlastně nic neznamenaly. Jen jsem se snažil pomoct, protože partaj mi přišla rozumná,“ řekl Zeman.

Ještě větší skok se v Rychnově nad Kněžnou podařil Pavlu Kuncovi. Hnutí ANO jej sice zařadilo až na deváté místo kandidátky, ale pětapadesátiletý podnikatel díky 532 křížkům pokořil i lídra Jiřího Daniela.

Tahákem na voliče v Náchodě byl místopředseda vlády, trojka místní KDU-ČSL, Pavel Bělobrádek, jenž posbíral o více než 700 hlasů víc než lídryně křesťanských demokratů Pavla Maršíková.

Asi největší skokankou českých komunálních voleb se stala občanská demokratka Šárka Arlethová, která v obvodě Ostrava-Jih postoupila ze třicátého čtvrtého až na třetí místo. Ekonomka základní školy se však svého mandátu vzápětí vzdala.