Zavřené Richtrovy boudy v Krkonoších (13.1.2019).

Zavřené Richtrovy boudy v Krkonoších (13.1.2019). | foto: Zdeněk Berka

Richtrovy boudy bude provozovat policejní prezidium, veřejnosti je neotevře

  • 6
Policejní prezidium nepočítá s tím, že by otevřelo Richtrovy boudy v Krkonoších pro veřejnost. Získalo je na podzim od státu. Sloužit budou pro ozdravné pobyty či školení, k dispozici budou i ministerstvu školství nebo horské službě.

Takzvané Richtrovky jsou mimo provoz více než dva roky, v lednu 2019 na to upozornila MF DNES. Před uzavřením v hlavní budově fungovala také oblíbená restaurace. 

Policejní prezidium chce zahájit provoz areálu 1. dubna. Prostory mají sloužit hlavně pro ozdravné pobyty, rekreaci i jako školicí středisko členů bezpečnostních sborů.

„Policejní prezidium neuvažuje o zpřístupnění areálu veřejnosti, a to zejména proto, že je organizační složkou státu, která nemůže generovat zisk z činností majících charakter podnikatelské činnosti,“ uvedl Ondřej Moravčík z tiskového oddělení Policejního prezidia. 

Richtrovky leží u frekventované turistické trasy z Pece pod Sněžkou na Výrovku či Luční boudu. Areál tvoří dvě budovy - Richtrova a Červená bouda.

V Richtrově boudě je kromě ubytování kuchyně, jídelna, školicí místnosti, sauna, lyžárna či restaurace. Také ve vedlejší Červené boudě je ubytování. Součástí areálu je víceúčelové hřiště, garáž a tři lyžařské vleky.

Majetek převedlo ministerstvo školství na ministerstvo vnitra loni. Richtrovy boudy včetně přilehlých pozemků, vybavení a lyžařských vleků získalo Policejní prezidium loni na podzim odÚřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Do té doby boudy spravoval Národní pedagogický institut ČR, pro který šlo o nepotřebný majetek.

Část pozemků úřad převedl Správě Krkonošského národního parku (KRNAP).

Richtrovy boudy sloužily před uzavřením hlavně jako školicí a rekreační středisko pro pedagogické pracovníky, školy v přírodě, lyžařské kurzy a výjezdní zasedání. Areál využívala ke školení a jako zázemí při výcviku také horská služba (HS).

„Policejní prezidium bezprostředně po převzetí areálu Richtrovy boudy projednalo s MŠMT a s HS možnosti spolupráce při využívání areálu. Spolupráce byla dohodnuta v obecné rovině, může být rozvíjena také na profesní úrovni, například při společném výcviku či výměně zkušeností,“ sdělil Moravčík. 

Ministerstvo školství a horská služba budou podle něj moci areál využívat podle toho, jak bude volný.

Místo, kde se Richtrovky nacházejí, je oblíbenou turistickou lokalitou. První zmínka o Richtrových boudách je z 80. let 18. století. Před první světovou válkou nahradila původní chalupu bouda s 50 lůžky v 18 pokojích.

V roce 1938 objekt vyhořel, za války se rekonstruoval. V roce 1946 získala boudu Obchodní akademie Dr. Beneše z Prahy a v roce 1950 se stala majetkem tehdejšího ministerstva školství, věd a umění.

17. června 2019

,