Dvojice cizinců čelí obvinění z krádeží v areálu v Trutnově. | foto: Policie ČR

Cizinci žijící z dávek kradli ve firmě hliníková kola, vrátili se tam třikrát

  • 28
Hned třikrát v jednom týdnu kradli dva zloději hliníková kola ve firemním areálu v Trutnově. Strážníci a policisté se služebním psem je však při poslední akci dopadli. Nezaměstnaní cizinci skončili ve vazbě.

Ve čtvrtek 7. října krátce před půlnocí zavolal na linku 156 muž, který si všiml ve Skřivánčí ulici v Trutnově vozu volkswagen s polskou značkou, u nějž se pohybovali dva podezřelí lidé.

Strážníci předali informaci policistům a setkali se na místě. Nejprve pátrali na staveništi, pak se přesunuli do Horské ulice. Jeden z policistů, který se připravuje na práci psovoda, vyzvedl nedaleko svého psa Sancha, aby s pátráním pomohl.

„Zanedlouho u zadní části objektu policisté se strážníky vypátrali dva muže. Ti nebyli schopni uvést, co v místě, kde nedávno došlo k trestné činnosti, dělají. Policisté zadrželi oba značně nervózní cizince a převezli je na služebnu. Provedený test na drogy u nich potvrdil užití pervitinu,“ uvedla mluvčí trutnovské policie Šárka Pižlová.

Policejní komisař oba muže obvinil z krádeže. Ten, který řídil auto, je navíc podezřelý z ohrožení pod vlivem návykové látky.

Podle vyšetřovatele muži v době od 2. do 8. října třikrát násilím vnikli do objektu, odkud ukradli hliníková kola s různými typy pneumatik celkem za téměř 90 tisíc korun. V den zadržení u nich policisté nalezli látkové pogumované rukavice, štípací kleště, svítilnu a podobné předměty.

Ukázalo se, že oba muži byli už v minulosti odsouzeni za krádeže a také za řízení pod vlivem drog. Jsou nezaměstnaní a žijí ze sociálních dávek, nejspíš si přilepšují právě krádežemi.

„V tomto případě lze předpokládat i rozšíření trestního stíhání o další skutky,“ poznamenala mluvčí.

V sobotu soudce souhlasil, že oba muži budou stíháni ve vazbě. Hrozí jim až dvouletý trest vězení.